Kunnanhallitus, kokous 8.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 191 Etelä-Savon hyvinvointialueelle vuokrattavien tilojen sopimukset

PuuDno-2022-18

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi
  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi
  • Maiju Hallivuo, asuntosihteeri, maiju.hallivuo@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunta on antanut Etelä-Savon hyvinvointialueelle selvityksen siirtyvistä ja laadittavista sopimuksista helmikuussa 2022 ja täydentänyt hallituksen päätöksellä selvitystä kesäkuussa 2022. 

Voimaanpanolain (616/2021) §:n 20 1 mom mukaan "Erikoissairaanhoitolain 7 §:ssä mainittujen sairaanhoitopiirien kuntayhtymät sekä kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (519/1977) 6 §:n 1 momentissa tarkoitetut erityishuoltopiirit siirretään varoineen ja velkoineen sekä sitoumuksineen hyvinvointialueille 1 päivänä tammikuuta 2023."

Voimaanpanolain §:n 22 1 mom mukaan "Kunnan järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen käytössä olevat toimitilat siirtyvät hyvinvointialueen hallintaan 1 päivänä tammikuuta 2023." Hallituksen esityksen mukaisesti "Pykälän 1 momentin mukaan toimitilat siirtyisivät hyvinvointialueen hallintaan 1.1.2023 lukien. Jos kunta ei itse omistaisi tiloja, vaan ne olisivat sen hallinnassa toimitilojen hallintaan oikeuttavan sopimuksen perusteella, kunta siirtäisi sopimuksen hyvinvointialueelle 25 §:n mukaisesti. Jos hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvaa toimintaa ja kunnan muuta toimintaa olisi järjestetty samoissa toimitiloissa, kunnan ja hyvinvointialueen tulisi sopia tilojen kustannusvastuun jakautumisesta esimerkiksi käytettävien tilojen suhteessa."

Hyvinvointialue ja kunta tekevät toimitilojen hallinnasta vuokrasopimuksen siten, että se on voimassa ainakin 31 päivään joulukuuta 2025 asti. Hyvinvointialueella on oikeus pidentää vuokrasopimuksen voimassaoloaikaa yhdellä vuodella ilmoittamalla siitä kunnalle viimeistään 12 kuukautta ennen vuokrasopimuksen voimassaoloajan päättymistä. Edellä 2 momentissa tarkoitetussa vuokrasopimuksessa sovitun vuokran on katettava vuokrasopimuksen kohteena olevaan toimitilaan liittyvät kohtuulliset pääoma- ja ylläpitokustannukset. Tarkempia säännöksiä vuokran määräytymisestä voidaan antaa valtioneuvoston asetuksella. Hyvinvointialue ja kunta voivat sopia 1 momentissa tarkoitettujen toimitilojen hallinnasta sekä toimitilojen hallintaa koskevien vuokrasopimusten voimassaolosta myös toisin kuin tässä pykälässä säädetään.

Kunnilta vuokrattavien tilojen osalta on tehtävä vuokrasopimukset tai todettava sopimukset siirtyviksi lainsäädännön ehtojen mukaan.

Etelä-Savon hyvinvointialueen aluehallitus päätti 31.8.2022 § 156, että vuokrasopimukset tehdään lainsäädännön mukaan. Kunnan ja hyvinvointialueen välisiin vuokrasopimuksiin sovelletaan lähtökohtaisesti voimaanpanolain § 20 1 momentin kirjausta, jonka mukaan sopimukset siirtyvät.

Syksyn aikana kunta ja hyvinvointialue on käynyt vuokrasopimuksia läpi ja aiempiin hyvinvointialueelle tehtäviin selvityksiin nähden on tulossa muutamia muutoksia. 

 

Siirtyviä sopimuksia:

Puumala, Kaukaantie 6, hammashoitola

Puumala, Niementie 23, kotihoito

Puumala, Pappilantie 5 c

Puumala, Takakuja 2, paloasema ja ensihoito. Liite 5

Puumala, Lohentie 77, öljyntorjuntavarasto

Puumala, Peippotie 3 B 7, kehitysvammaisten päivätoiminta

Siirtyvät sopimukset siirtyvät hyvinvointialueelle olemassa olevin ehdoin. 

 

Uudet sopimukset (laskenta asetuksen VM2022/57 mukaan):

Puumala, Kenttätie 22, palvelutalo (Mäntykoti). Sopimuksen mukainen kuukausivuokra on 9 704,62 euroa (ALV 0). Liite 1.  

Puumala, Niementie 26, terveysasema ja Kenttätie 24, palvelutalo. Näistä on muodostettu uusi sopimus siten, että kumpikin kohde on saman sopimuksen alla. Sopimuksen mukainen kuukausivuokra on 44 756,68 euroa (ALV 0). Liite 2.    

Puumala, Koskenseläntie, Melka-halli (kuntouttava työtoiminta) Sopimuksen mukainen kuukausivuokra on 1 039,22 euroa (ALV 0). Liite 3. 

Puumala, Kirkkotie 3 B, Yhtenäiskoulu (kouluterveydenhoitajan huone). Sopimuksen mukainen kuukausivuokra on 302,53 euroa (ALV 0). Liite 4. 

 

Suurin muutos koskee Kenttätie 24:n eli palvelukeskuksen sopimusta eli Rantakotia, Tupasvillaa, Koivurantaa, Poukamaa ja jaksohoitoa. Vuoden 2023 alkupuoliskolla laskutusperiaate muuttuisi siten, että hyvinvointialue alkaa laskuttamaan suoraan vuokralaisia. Hyvinvointialue vuokraisi tilat kokonaisuudessaan kunnalta ja sopimukset on voimassa 3+1 vuotta.  Nykyisin toimintaperiaate on sellainen, että yleiset tilat ja henkilökunnan sosiaalitilat on Essoten kunnalta vuokraamia ja palveluasuntojen vuokran kunta laskuttaa asiakkailta. Palvelukeskuksen remontit on huomioitu vuokrahinnan määrittelyssä. 

Hyvinvointialueelle vuokrattavien tilojen vuokrasopimusten kokonaisarvo olisi uudessa tilanteessa noin 780 000 euroa / vuodessa. 

Ns. uusiin sopimuksiin sisältyy ehto, jonka mukaan Puumalan kunnalta vuokrattavien kohteiden ylläpitovuokrasta on vuosittain kohdistettava 20 % Etelä-Savon hyvinvointialueelle vuokrattujen kiinteistöjen kunnossapitoon.

 

Kehitysvammaisten asumispalveluiden tilanne:

Essote vastaa Puumalassa kehitysvammaisten asumispalveluiden toteuttamisesta ja palvelu on vammaispalveluiden alla. Hoitohenkilökunta on tiloissa paikalla klo 7-21.30 ja öisin on asiakkaiden käytössä turvapuhelinpalvelu. Selvyyden vuoksi todettakoon, että palvelu ei ole kotihoitoa. 

Peippotie 3 B 7-10 vuokrasopimuksessa on vuokranantaja Kiinteistö Oy Puumalan Vuokratalot ja vuokralainen Essote. Vuokra on 1827,30 e / kk. Sopimus siirtyy sellaisenaan hyvinvointialueelle. 

Peippotie 3 A 1-4 vuokranantaja on Kiinteistö oy Puumalan Vuokratalot ja vuokralaisena on ollut Puumalan kunnan perusturvaosasto. Sittemmin tämä sopimus ei ole siirtynyt Essotelle. Palvelu on kehitysvammaisten asumispalvelua. Kohteessa on vuokralla 6 asiakasta + 1 intervallipaikka. Kunta on laskuttanut vuokran suoraan asukkailta. Hoitohenkilökunnan palvelut ym. kuuluvat heille. Talossa on myös 2 ulkopuolista vuokralaista. Kohteesta tulisi tehdä sopimus kunnan ja hyvinvointialueen välillä, kuten kunnan hyvinvointialueelle antamassa selvityksessä keväällä 2022 on todettu ja jonka hyvinvointialue on sittemmin hyväksynyt.

Suoraan kunnan vuokralaisena on henkilöt ns. Peippola 1:ssä. Tämä on myös kehitysvammaisten palveluasumista ja vuokralaisia on kolme. Kunta on laskuttanut vuokran suoraan asiakkailta. Hoitohenkilökunnan palvelut ym. kuuluvat heille. Myös tästä kohteesta tulisi tehdä sopimus kunnan ja hyvinvointialueen välillä, kuten kunnan antamassa selvityksessä keväällä 2022 on todettu ja jonka hyvinvointialue on sittemmin hyväksynyt.

Puumalan kunta on 21.2.2022 valtuuston päätöksellä antanut selvityksen hyvinvointialueelle siirtyvistä vuokrasopimuksista. Siirtyvien sopimusten luetteloon on asianmukaisesti kirjattu Peippotie 1 ja Peippotie 3:a koskevat sopimukset. Nämä sopimukset koskevat kehitysvammaisten asumispalveluita. Esityslistan julkaisuhetkellä 2.12.2022 hyvinvointialueen kanta Peippotie 1 ja Peippotie 3A sopimusten tekemiseen ei ole selvä, vaan valmistelussa. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä kunnan osalta liitteenä olevat vuokrasopimukset ja valtuuttaa kunnanjohtajan ja teknisen johtajan allekirjoittamaan liitteenä olevat uudet vuokrasopimukset liitteiden 1-4 mukaisesti sekä liitteen 5 eli paloasemaa ja ensihoidon tiloja koskevan sopimuksen. Lisäksi kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan ja teknisen johtajan tekemään vuokrasopimuksiin tarvittaessa teknisiä korjauksia. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Savon hyvinvointialue, tekninen toimi, taloushallinto