Kunnanhallitus, kokous 25.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Jäsenten valinta Etelä-Savon hyvinvointialueen vanhusneuvostoon ja vammaisneuvostoon

PuuDno-2021-164

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anne Julin, palvelujohtaja, anne.julin@puumala.fi

Kuvaus

Etelä-Savon hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin on päättänyt kokouksessaan 1.2.2022 § 111, että Etelä-Savon hyvinvointialueelle nimetään vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto. Jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä niin, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja.

Laissa hyvinvointialueista (611/2021, luku 5 § 32) määritetään, että hyvinvointialueen asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi on perustettava hyvinvointialueen vanhusneuvosto sekä vammaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen vammaisneuvosto.

Vaikuttamistoimielimille tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä ikääntyneen väestön tai vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta. Vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella. 

Sote-uudistuksen alueellisen toimeenpanon johtamisen ja osaamisen tiekartassa on mainittu, että osallisuustoimielinten kokoaminen on yksi kriittinen osatehtävä. Kriittiset osatehtävät ovat sellaisia, jotka on toteutettava, jotta hyvinvointialueen toiminta voi käynnistyä aikataulun mukaisesti. 

Vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä niin, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä. Aluehallituksen on huolehdittava edellä tarkoitettujen elinten toimintaedellytyksistä.  

Etelä-Savon hyvinvointialueella on tarkoitus aloittaa jo vuonna 2022 hyvinvointialueen yhteinen vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto nuorisovaltuuston tavoin. Näin varmistetaan jo valmisteluvaiheessa osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet.   

Toiminnan mahdollistamiseksi muutosjohtaja nimeää hyvinvointialueen valmisteluorganisaatiosta yhteyshenkilön vanhusneuvostoon ja vammaisneuvostoon.  

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Anne Julin, palvelujohtaja, anne.julin@puumala.fi

Vanhus- ja vammaisneuvosto päättää tehdä kunnanhallitukselle esityksen Puumalasta valittavista jäsenistä Etelä-Savon hyvinvointialueen vanhusneuvostoon ja vammaisneuvostoon.

 

Päätös

Vanhus- ja vammaisneuvosto päätti tehdä kunnanhallitukselle seuraavan ehdituksen:

Kunnanhallitus päättää, että sekä Etelä-Savon hyvinvointialueen vanhusneuvostoon että vammaisneuvostoon valitaan jäseneksi Puumalan kunnan vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Kari Laamanen ja hänen varajäsenekseen vanhus- ja vammaisneuvoston jäsen Helvi Valtonen.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää, että sekä Etelä-Savon hyvinvointialueen vanhusneuvostoon että vammaisneuvostoon valitaan jäseneksi Puumalan kunnan vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Kari Laamanen ja hänen varajäsenekseen vanhus- ja vammaisneuvoston jäsen Helvi Valtonen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Savon hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin, Valitut edustajat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
-   se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Puumalan kunnan kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Puumalan kunnan kunnanhallitus.

Postiosoite: Keskustie 14, Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
–    päätös, johon haetaan oikaisua
–    se, millaista oikaisua vaaditaan
–    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Puumalan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: Keskustie 14, Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kunnan kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00