Kunnanhallitus, kokous 25.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Puumalan kirkonkylän ja sataman yleissuunnitelma

PuuDno-2021-203

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunta on toteuttanut sataman ja kirkonkylän yleissuunnitelman hankinnan ns. kaksivaiheisena neuvottelumenettelynä. Tavoitteena on ollut tuottaa erityisesti kartta-aineistoa, aluepoikkileikkauksia ja yleissuunnitelma periaatteineen. Yleissuunnitelma tähtää tarkkuustasoon, jota kunta voi hyödyntää asemakaavoituksessa ja tarkemmassa rakennussuunnittelussa.

Yleissuunnitelman laadintaa on ohjannut sataman ja kirkonkylän kehittämisen ohjausryhmä, joka on kommentoinut luonnoksia keväällä 2022 kaksi kertaa. 

Yleissuunnitelmatyön toteuttajaksi valittiin vuonna 2021 FCG Oy, joka on tuottanut kunnalle suunnitelmaselostuksen, satamasuunnitelman kartan, sekä suunnitelmat seitsemälle tarkemmalle alueelle kirkonkylässä ja satamassa. Lisäksi on laadittu liikennekaavio ja opastussuunnitelma. 

FCG on hyödyntänyt työssään Aalto yliopiston opiskelijoiden harjoitustöitä, lausuntopalautetta, vierasvenesataman palautekyselyä vuodelta 2020, yrittäjille vuonna 2021 tehtyjä haastatteluja, aiempaa vuonna 2014 valmistunutta VSU Oy:n tekemää yleissuunnitelmaa. Lisäksi FCG on tutustunut suunnittelualueeseen maastokäynnein. Yleissuunnitelmatyön tavoitteena oli nimenomaan koota hyödynnettävät elementit opiskelijatöistä ja muusta materiaalista ehyeksi kokonaisuudeksi. 

Yleissuunnitelma ja siihen liittyvät materiaalit ovat liitteinä. 

Vuoden 2022 talousarviossa on investointiosassa varattu sataman ja kirkonkylän kehittämiseen 150 000 euron määräraha. Yleissuunnitelman hyväksymisen jälkeen tekninen toimi laatii toimenpiteille tarkemman toteutusaikataulun sekä tarkastelee, mitä toimenpiteitä tarvitaan maankäytölisesti / kaavoituksen näkökulmasta. Lisäksi tekninen toimi valmistelee vuonna 2022 em. määrärahan puitteissa toteutettavat toimenpiteet. 

Yleissuunnitelman toteuttamisessa on syytä hyödyntää EU:n rakennerahastovaroja. Yleissuunnitelman toimenpitein voidaan toteuttaa erityisesti aluekehitysrahaston tavoitteita saavutettavuudesta (toimintalinja 3) ja innovatiivisuudesta/pk-yritysten kasvun ja kilpailukyvyn parantamisesta (toimintalinja 1). Mikäli hankerahoitusta hyödynnetään, tulee hankevalmistelu vuodelle 2023 aloittaa alkusyksystä 2022. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että valtuusto merkitsee yleissuunnitelman tiedoksi. Lisäksi valtuusto päättää, että yleissuunnitelman toimenpiteet aikataulutetaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §.