Kunnanhallitus, kokous 28.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Lausunto Puumalan kunnan alueelle osin ulottuvien Valkia Ruokojärven, Valkiatlammien ja Särkijärven pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutoksista

PuuDno-2022-16

Valmistelija

  • Timo Hämäläinen, ympäristösihteeri, timo.hamalainen@puumala.fi

Kuvaus

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkastanut Ruokolahden ja Ruokolahdelta osin Puumalan kunnan alueelle ulottuvien pohjavesialueiden luokitukset ja rajaukset vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetun lain (1299/2004, vesienhoitolaki) mukaisiksi.

Kolme Ruokolahden pohjavesialuetta, Valkia Ruokojärvi (05 700 51), Valkiatlammit (05 700 52) ja Särkijärvi (05 700 53) sijoittuvat osin Puumalan kunnan alueelle. Vanhassa luokituksessa luokkaan III kuuluneet Valkia Ruokojärven, Valkiatlammien ja Särkijärven pohjavesialueet luokiteltiin lain 1299/2004 mukaisesti kaikki 2-luokkaan. Valkiatlammit pohjavesialue on samaa geologista muodostumaa Ruokolahden kunnan alueella sijaitsevien Pipulakangas (0570015) ja Suonlampi (0570016) pohjavesialueiden kanssa, eikä pohjavesialueiden välisille rajoille ole hydrogeologista perustetta. Valkiatlammit pohjavesialuetta on laajennettu kattamaan Pipulakankaan ja Suonlammen pohjavesialueet. Pohjavesialueen nimeksi tulee Valkiatlammit-Pipulakangas (05 700 52). Pohjavesialueen muodostumisalueen rajausta on korjattu korkeusmallin ja maaperäkartan perusteella ja muodostumisalueen rajausta on siirretty kulkemaan rantaviivan mukaisesti. Myös Valkia Ruokojärven ja Särkijärven pohjavesialueiden muodostumisalueen rajausta on korjattu korkeusmallin ja maaperäkartan perusteella ja muodostumisalueen rajausta on siirretty kulkemaan rantaviivan mukaisesti. Valkia Ruokojärven, Valkiatlammit-Pipulakankaan ja Särkijärven pohjavesialueiden kohdalla rajausmuutoksia on tehty myös Puumalan kunnan alueella.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus toteaa lausuntonaan, että sillä ei ole huomautettavaa pohjavesialueiden luokituksen ja rajauksen suhteen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Muutoksenhaku

Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §.