Kuvaus
Etelä-Savon hyvinvointialueen väliaikainen valmisteluelin on lähestynyt alueen kuntia ja pyytää lausuntoa kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä 1.1.2023 lähtien.
Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelu, jota säätelee laki kuntouttavasta työtoiminnasta (189/2001). Kuntouttava työtoiminnan tavoitteena on ehkäistä työttömyyden aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia asiakkaan toimintakykyyn, vahvistaa asiakkaan elämän- ja arjenhallinta, työ- ja toimintakykyä sekä ehkäistä syrjäytymistä tarjoamalla mahdollisuutta työtoimintaan ja muihin palveluihin. Kuntouttavaan työtoimintaan ohjaudutaan aina aktivointisuunnitelman kautta, ja se on tehty työ- ja elinkeinotoimiston, kunnan ja asiakkaan välisenä yhteistyönä.
Kunta on voinut tuottaa kuntouttavan työtoiminnan palvelut itse tai se on voinut tehdä kirjallisen sopimuksen kuntouttavan työtoiminnan palveluiden tuottamisesta toisen kunnan tai kuntayhtymän taikka rekisteröidyn yhdistyksen, rekisteröidyn säätiön, valtion viraston tai rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kanssa. Kuntouttavaa työtoimintaa ei ole saanut hankkia yritykseltä.
Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuollon palvelu, joka siirtyy muiden sosiaalihuollon palveluiden tapaan kunnilta hyvinvointialueen vastuulle 1.1.2023 alkaen. Sosiaalihuoltolain 14 §:n 2 momentin mukaan kuntouttavasta työtoiminnasta on huolehdittava kunnallisena sosiaalipalveluna ja laadittava aktivointisuunnitelma. Hyvinvointialueen tulee huolehtia vuoden 2023 alusta alkaen kuntouttavan työtoiminnan palveluiden riittävyydestä alueen tarvetta vastaavasti. Hyvinvointialue voi tuottaa kuntouttavan työtoiminnan palvelut itse, yhteistyössä muiden kanssa tai hankkia ne muilta lain tarkoittamilta tuottajilta. Kunta ei voi myydä kuntouttavan työtoiminnan palveluita suoraan hyvinvointialueelle. Palvelun myyminen edellyttäisi yhtiön perustamista.
Hyvinvointialueelle siirtyy vastuu asiakkaan palveluiden tuottamisen seurannasta sekä kuntouttavaan työtoimintaan liittyvät viranomaistehtävät. Voimassa olevat sopimukset sote-palveluiden tuottamisesta siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle.
Puumalan kunnan ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyshuollon kuntayhtymä Essoten välisen perussopimuksen 3 §:n mukaan kuntayhtymän tehtävä on järjestää jäsentuntien puolesta kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut, myös kuntouttava työtoiminta. Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu.
Käytännössä Essoten sosiaaliohjaaja on vastannut aktivointisuunnitelman laatimisesta tilanteesta ja tarpeesta riippuen yhteistyössä te-toimiston, kunnan ja asiakkaan kesken.
Puumalan kunta on toteuttanut kuntouttavaa työtoimintaa ns. Melka-hallilla hieman vaihdellen kolmena tai neljänä päivänä viikossa 4 tuntia kerrallaan. Ohjauksesta on vastannut osa-aikainen ohjaaja, joka on kunnan palkkaama. Vuonna 2021 kuntouttavassa työtoiminnassa on ollut Melkalla 8 henkilöä ja vuonna 2022 tähän mennessä 9 henkilöä. Lisäksi Kylätuvalla on kuntouttavassa työtoiminnassa ollut muutamia henkilöitä, joiden ohjauksesta on vastanneet Essoten työntekijät sosiaalitoimesta ja mielenterveys- ja päihdepalveluista.
Etelä-Savon hyvinvointialueen väliaikainen valmisteluelin pyytää kunnalta 15.3.2022 mennessä tietoa:
1. kuntouttavan työtoiminnan jatkamisen mahdollisuudesta kunnissa, joissa kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja on toiminut osa-aikaisesti eikä siirtyisi hyvinvointialueen palvelukseen,
2. kunnan työpajatilojen tai muiden työllisyyden hoitoon tarkoitettujen tilojen käytön mahdollisuudesta kuntouttavan työtoiminnan toimintaympäristönä tai hyvinvointialueen siirtyvien työntekijöiden työtilana. Ovatko tilat hyvinvointialueen käytettävissä veloituksetta tai edellyttääkö tilojen käyttö vuokrasopimuksen laatimista?
Puumalan kunnan kokousaikataulujen vuoksi lausunnolle on sovittu vastausaikaa siten, että asia on mahdollista käsitellä 28.3.2022 kunnanhallituksen kokouksessa.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi
Kunnanhallitus antaa seuraavan lausunnon:
Puumalan kunnalla on valmius vuokrata hyvinvointialueelle tilat ns. Melka-hallilta (nykyiset kuntouttavan työtoiminnan tilat) ja Kylätuvalta kunnantalolta.
Puumalan kunta pyytää hyvinvointialuetta tarkastelemaan vaihtoehtoa, jossa kuntouttava työtoiminta olisi nykyisissä tiloissa ja ohjaaja työskentelisi osa-aikaisena hyvinvointialueen palveluksessa.
Puumalan kunta ehdottaa hyvinvointialueelle, että pidemmällä aikavälillä tarkasteltaisiin vaihtoehtoa, jossa Etelä-Savon hyvinvointialue hankkisi kuntouttavan työtoiminnan tuki- ja ohjauspalvelun Puumalaan yksityiseltä toimijalta. Lain mukaan kuntouttavan työtoiminnan kokonaisuutta ei voi tuottaa yritys, mutta tuki- ja ohjauspalvelua voi.
Puumalan kunta pitää erityisen tärkeänä, että kuntouttava työtoiminta jatkuu lähipalveluna Puumalassa. Useilla kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevilla ei ole edes autoa eikä julkinen liikenne toimi siten, että se mahdollistaisi siirtymisen paikasta toiseen. Käytännössä toisella paikkakunnalla toteutettava kuntouttava työtoiminta ei palvelisi lainkaan puumalalaisia kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita. Puumala on mukana työllisyyden kuntakokeilussa ja vuonna 2024 työllistäminen siirtyy kokonaan kuntien vastuulle. Valmistelun lähtökohtana on ollut se, että asiakkaat saavat palvelut läheltä sekä nimetyiltä ja tutuilta työntekijöiltä palvelua, tukea ja apua. Tavoitteena on mahdollisimman matala kynnys.
Puumalan kunta näkee tärkeäksi myös sen, että sekä hyvinvointialue että kunta sitoutuvat kuntouttavan työtoiminnan kehitystyöhön. Työtoiminnan tehtävien tulee olla mielekkäitä ja sellaisia, joissa ihminen pystyy harjoittamaan omaa osaamistaan ja vahvistamaan voimavarojaan.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.