Kuvaus
Kuntalain (410/2015, 110§) mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi.
Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet.
Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Kunnan tulee taloussuunnitelmassa päättää yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan.
Talousarvioon otetaan tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä siinä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan. Määräraha ja tuloarvio voidaan ottaa brutto- tai nettomääräisenä. Talousarviossa ja -suunnitelmassa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa.
Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota.
Talousarviossa on esitetty toimialakohtaiset kärkitavoitteet ja -toimenpiteet talousarviovuodelle. Strategian toteutumismittarit ovat v. 2020 talousarvion mukaiset.
Talousarvio on laadittu noin 20 000 euroa ylijäämäiseksi. Kunnan toimintakatteeksi on budjetoitu 17,6 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 alkuperäiseen budjettiin verrattuna kasvua nettomenoissa on lähes 700 000 euroa. Pääosin budjettilisäys kohdistuu sosiaali- ja terveyspalveluihin, eli ESSOTE:n maksuosuuden kasvuun varautumiseen. Talousarvioon liittyy poikkeuksellisen runsaasti epävarmuustekijöitä erityisesti koronaepidemiasta johtuen.
Valtuusto vahvisti marraskuun 2020 kokouksessaan vuoden 2021 tuloveroprosentiksi 19,5 ja kiinteistöveroprosentit pidettiin ennallaan. Vuoden 2021 verotulokertymäksi arvioidaan kunnan talousarviossa n. 9,6 miljoonaa euroa, noin 550 000 euroa enemmän kuin v. 2020 talousarviossa. Kasvu selittyy ennenkaikkea kuntien yhteisövero-osuuden kasvulla. Valtionosuuksien arvioidaan olevan ensi vuonna noin 8,5 miljoonaa euroa.
Kunnan vuosikatteen arvioidaan olevan noin 600 000 euroa ja poistojen noin 585 000 euroa. Kunnan nettoinvestointien tasoksi on investointibudjetissa muodostunut noin 2 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen investointikohde on Puumalan ikäihmisten palvelukeskus, jonka peruskorjauksen aloittamiseen on varauduttu 400 000 euron määrärahalla. Tämän lisäksi investointimäärärahoja on osoitettu muun muassa Pistohiekan kunnallistekniikan toteuttamiseen, satama-alueelle, Kenttätien ja Koskenseläntien parantamiseen sekä Urheiluhallin ilmanvaihdon uudistamiseen.
Kunnan vanhoja talousarviolainoja on varauduttu lyhentämään lyhennysohjelman mukaisesti noin 200 000 eurolla, ja lainakanta tulee olemaan vuoden 2021 lopussa tasan 100 000 euroa.
Talousarvio vuodelle 2021 ja taloussuunnitelma vuosille 2021-2023 liitteenä.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Matias Hilden, kunnanjohtaja, matias.hilden@puumala.fi
Kunnanhallitus päättää tehdä valtuustolle seuraavan päätösehdotuksen:
Valtuusto päättää hyväksyä talousarvion vuodelle 2021 ja taloussuunnitelman vuosille 2021-2023 liitteen mukaisena.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.