Valmistelija
Niina Kuuva, vs. kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi
Anne Valtonen, anne.valtonen@puumala.fi
Kuvaus
Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää 26.1.2018 päivätyllä kirjeellä (STM/416/2018) kuntia harkitsemaan lomitusmaksujen kuntakohtaisten tukien mielekkyyttä. Lomitusmaksujen kuntakohtaiset tuet eivät sisälly Euroopan komissiolle ilmoitettuun lomitusjärjestelmän ja niiden mahdollinen takaisinperintäriski kohdistuisi tukea saaneisiin maatalousyrittäjiin.
Taustana asialle on STM:n mukaan se, että maatalousyrittäjien lomituspalvelulakia koskevan hallituksen esityksen luonnoksen lausuntokierroksella tuli esiin kuntien lausunnoista, että eräät kunnat subventoivat mm. tuetun maksullisen lomituksen käyttöä antamalla kuntakohtaisia tukia lomituspalveluihin. STM:n mukaan
”Suomen lomitusjärjestelmä on hyväksytty EU:n valtiontukisääntöjen mukaisesti Euroopan komissiossa. Asiaa koskee komission päätös 15.12.2015.
Komissiossa hyväksytty Suomen lomitustukijärjestelmä perustuu lomituslainsäädäntöön. Komission päätöksessä todetaan, että tuki ei voi kasautua muista paikallisista, alueellisista, kansallisista tai unionin ohjelmista samojen tukikelpoisten kustannusten kattamiseksi myönnettävän tuen kanssa.
Näin ollen on mahdollista, että lomitusmaksujen kuntakohtaiset tuet tulkittaisiin kielletyksi valtiontueksi, joka on mahdollista periä edunsaajilta takaisin korkoineen. Lopullinen tulkinta tukien valtiontuensääntöjen vastaisuudesta kuuluu komissiolle. Virkamiesten käsityksen mukaan riski on kuitenkin varteenotettava. Takaisinperintätilanteessa maatilayrittäjiä ei suojelisi se, että kuntien vastuulla on lähtökohtaisesti varmistaa lomituksen asiakasmaksujen tukikelpoisuus. Maatilayritysten toiminnan kannalta ei ole tarkoituksenmukaista, että niihin kohdistuu mahdollinen riski takaisinperinnälle. Näistä edellä kuvatuista syistä johtuen sosiaali- ja terveysministeriö pyytää kuntia harkitsemaan lomitusmaksujen kuntakohtaisten tukien mielekkyyttä.”
Maatalousyrittäjien eläkelaitos (MELA) on lisäksi ilmoittanut, ettei lomituspalveluyksiköt voi käyttää enää lomitusnettiä kuntatuen maksamiseen. Lomitusnetti on ollut MELA:n ylläpitämä ohjelma.
Puumalan kunta ostaa lomituspalvelua ja maaseutusihteerin palvelua Mikkelin kaupungilta. Näin ollen myös tuen maksatus on toteutettu Mikkelin kaupungin kautta.
Puumalan kunta on subventoinut tuetun maksullisen lomituksen käyttöä antamalla kuntakohtaista tukea lomitusmaksuihin. Vuosilomaan oikeutetut maatalousyrittäjät voivat saada maksullista lomitusapua tuettuun hintaan 13,93 €/h (v. 2018) 120 tuntia vuodessa. Puumalan kunnassa vuonna 2017 maksullisen lomituksen lisätuki oli 6 euroa / h (kunnanhallituksen päätös 30.1.2017, §12). Vuoden 2018 talousarviossa on varauduttu samansuuruiseen tukeen. Kuntakohtainen tuki on maksettu yrittäjien käyttämän maksullisen lomituksen yhteydessä Mikkelin kaupungin lomitustoimen käyttämän lomitusnetin kautta. Maatalousyrittäjä on maksanut lomituksesta vain erotuksen ja Mikkelin kaupunki on laskuttanut kuntaa kerran vuodessa toteutuneiden tuntien mukaan.
Tuen tarkoitus on ollut maatalousyrittäjien jaksamisen tukeminen. Lisäksi kuntakohtainen tuki on edistänyt lomittajien työllistymistä, kun yrittäjät ovat ostaneet lisätunteja vuosilomapäivän pidentämiseksi tai kokonaisen lomituspäivän pitämiseksi. Tuella on ollut myönteisiä vaikutuksia lomittajien palkkaukseen, kun vuosiloman mitoitettua työaikaa voidaan pidentää maksullisella lomituksella ja näin lomittaja saa täyden työajan. Muutoin lomittajan työpäivä jäisi vajaaksi.
Kuntakohtaisen tuen avulla voidaan parantaa maatalousyrittäjien jaksamista, koska se mahdollistaa lomien pitämisen tiukassa taloudellisessa tilanteessa.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.