Kunnanhallitus, kokous 16.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 118 Puumalan aurinkovoimala / kaavoitussopimus Ryhälän osayleiskaavan muuttamiseksi

PuuDno-2024-184

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

3Flash Finland Oy (Y-tunnus: 3337038-2) on tehnyt Puumalan kunnalle aloitteen aurinkovoimalaa varten tarvittavan Ryhälän osayleiskaavan muuttamisesta kiinteistöjen 623-445-13-112, 623-445-4-56 ja 623-445-11-1 alueilla. Yrityksellä on kiinteistöille maanvuokrasopimukset. Suunnittelualueen koko on noin 110 ha ja se sijaitsee vuonna 2003 hyväksytyn Ryhälän osayleiskaavan alueella. Hankealueen rajaus tulee tarkentumaan kaavaprosessin edetessä.

Yleiskaavassa suunnittelualue on valtaosin maa- ja metsätalousvaltaista aluetta (M). Suunnittelualueella on myös M-1 kaavamerkinnällä olevaa aluetta, mikä tarkoittaa maa- ja metsätalousvaltaista aluetta, jolle ei saa rakentaa lukuunottamatta maatalouden, kalatalouden ja merenkulun kannalta välttämätöntä ja yleiseen virkistyskäyttöön tarkoitettujen rakennelmien rakentamista.

Osayleiskaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa aurinkovoimalan ja sen tarvitseman tiestön ja sähkönsiirtolinjojen rakentaminen kaavoitettavalle alueelle. Kunta ja hanketoimija ovat neuvotelleet alustavasti aurinkovoimalahankkeesta Etelä-Savon ELY-keskuksen sekä pelastuslaitoksen viranomaisten kanssa eikä estettä kaavoituksen aloitukselle ole ilmennyt. Hankealueen läpi kulkee Fingrid Oyj:n Puumala-Huutokoski 110 kV:n linja. 

3Flash Finland Oy esittää kaavan laatijaksi Yhdyskuntasuunnittelu Kaija Maunulaa, vastuullisena suunnittelijana Kaija Maunula. Maunulan CV on oheismateriaalina ja hän täyttää maankäyttö- ja rakennuslain sekä alueidenkäyttölain mukaiset edellytykset kaavanlaatijalle.

Puumalan kunta ja 3Flash Finland Oy sopivat kaavoituksen kustannuksista ja vastuista kaavoitussopimuksella, jonka luonnos on liitteenä. Kaavoitusaloite ja kaavaprosessin alustava aikataulutus ovat oheismateriaaleina.

Hanketoimija esittelee aurinkovoimalahanketta kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää:

1. hyväksyä Puumalan kunnan ja 3Flash Finland Oy:n välisen kaavoitussopimusluonnoksen ja oikeuttaa kunnanjohtajan tekemään siihen merkitykseltään vähäisiä muutoksia.

2. käynnistää Ryhälän osayleiskaavan muuttamisen kiinteistöjen 623-445-13-112, 623-445-4-56 ja 623-445-11-1 alueilla. 

3. hyväksyä kaavan laatijaksi Yhdyskuntasuunnittelu Kaija Maunulan.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

3Flash Finland Oy  / Tiina Toivanen, Yhdyskuntasuunnittelu Kaija Maunula, tekninen toimi