Kunnanhallitus, kokous 16.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 128 Perussuomalaisten valtuustoaloite: Uuden vedenottamon paikkaselvitys Pistohiekalle

PuuDno-2023-172

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mervi Kelloniitty, hallintopäällikkö, mervi.kelloniitty@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan perussuomalaisten valtuustoryhmän 20.4.2024 päivätyssä aloitteessa esitetään seuraavaa:

"Puumalan taajaman vesihuollosta vastaa Vesiosuuskunta. Osuuskunnan vedenlaatua on kiusannut jo kauan aikaa tummunut käyttövesi joillakin käyttöpaikoilla. Syynä lienee Kaivannon vedenottamon pohjaveden rautapitoisuus. Ongelman kestävä ratkaisu olisi pohjavedenottamon rakentaminen laadultaan ja määräältään kriteerit äyttävälle paikalle. On todennäköistä, että koko Kaivannon alueen pohjavesi alueen vesi on rautapitoista, siksi se tulisi olla uudessa paikassa. On huomattava, että lain mukaan on kunnalla vastuu taajaman vesi- ja jätevesihuollosta, siksi kunnan on otettava tässä asiassa kuskin paikka. On huomattava, että taajaman vesihuolto on yhden ottamon varassa ja siksi huoltovarmuuden kannalta toinen vedenottamo olisi perusteltua.

Puumalassa on useita kartoitettuja pohjavesialueita. Mielenkiintoisin paikka lienee Pistohiekan alue.

Pistohiekalle ollaan suunnittelemassa paikallista puhdistamoa. Pienistä puhdistamoista ei ole yleensäkään oikein hyviä käyttökokemuksia ja niiden valvonta sekä ylläpito on kalliimpaa kuin suuremman vastaavan. Tekniikalta koko yhteiskunnan kokoluokan puhdistamot ovat tehokkaampia jätevesien puhdistuksen suhteen.

Kunnassa on myös vireillä ulkoilureittihanke, Tarinareitti, joka ulottuisi myös aina kirkonkylältä Pistohiekalle.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että uuden vedenottamon paikkaselvitys tehdään Pistohiekalle. Pistohiekan jätevedet johdetaan Kotiniemen puhdistamolle. Putkilinjat ja ulkoilureitti pyritään sijoittamaan samaan linjaukseen mannerosuuksilla.

Mikäli nykyisen Kotiniemen jätevesipuhdistamon kapasiteetti ei riitä, tulee sitä laajentaa ja tekniikkaa parantaa vesisuojelun kannalta.

Jos edellä esitetty kokonaispaketti on teknisesti ja taloudellisesti perusteltua, on se ympäristön kannalta merkittävä teko. Tuloksena saataisiin hyvää vettä taajamaan sekä matkailualuille, puhdistetaan jätevedet tehokkaasti ja jopa ulkoilureittikin voisi tällöin ainakin osittain toteutua. Nämä ovat niitä tekoja, jotka konkreettisesti parantavat myös kunnan mainetta huolehtia ympäristöstä ja vesistöistä.

Alkuinvestoinnit voivat olla suuria, mutta näihin on todennäköistä saada ulkopuolista rahoitusta. Hankkeen taloudellista näkökulmaa pitää katsoa myös elinkaarikustannusten kannalta. Tässä olisi myös kohde, johon kunnan ylijäämiä voisi perustellusti käyttää."

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää lähettää aloitteen valmisteltavaksi tekniselle toimialalle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Timo Hämäläinen, ympäristösihteeri, timo.hamalainen@puumala.fi

Kuvaus

Perussuomalaisten valtuustoryhmä on kunnanvaltuuston kokouksessa 22.4.2024 tehnyt valtuustoaloitteen yhdysvesijohdon ja siirtoviemärin rakentamisesta Kuoreksenniemestä Pistohiekalle. Pistohiekan jätevedet johdettaisiin Kirkonkylälle Kotiniemen puhdistamolle. Pistohiekalle rakennettaisiin myös vedenottamo, josta voitaisiin tarvittaessa johtaa vettä Kirkonkylän taajaman käyttöön. Putkilinjojen kanssa samaan linjaukseen voitaisiin rakentaa myös ulkoilureitti.

Aloitteen perusteluna on nykyisen Kaivannon vedenottamon veden rautapitoisuus ja siitä aiheutuvat ajoittaiset veden laatuvirheet. Uuden vedenottamon rakentamista pidetään tärkeänä myös huoltovarmuuden kannalta. Aloite liitteenä.

Puumalan vesiosuuskunta on ryhtynyt toimiin ja Kaivannon vedenottamolle on keväällä 2024 asennettu raudanpoistolaitteisto. Kaivannon ottamon vedenottolupa on 500 m3/d ja käyttö 180 m3/d. Kotiniemen ottamon vedenottolupa on 300 m3/d ja käyttö 60 m3/d. Siten ottamoilla on ylimääräistä kapasiteettia yhteensä noin 560 m3/d. Vesiosuuskunnan ottamoiden kapasiteetti ei ole rajoittava tekijä.

Pistohiekalle ollaan suunnittelemassa jo olemassa olevan harmaavesien puhdistamon laajentamista käsittelemään myös wc-vedet. Puhdistamolle haetaan aluehallintoviraston ympäristölupa, jossa määrätään vaadittava puhdistusteho kiintoaineen, typen ja fosforin osalta. Nykyaikaisilla pienpuhdistamoilla saavutetaan yhtä hyvä puhdistusteho kuin suurilla laitospuhdistamoilla. Esimerkkinä Savonlinnan Oravissa oleva kyläpuhdistamo, mikä on asennettu 2004, lupavaatimukset BOD 15 mg/l - Ptot 1 mg/l, noin 400 näytettä 2013 – 2021, joista100 % parempia kuin vaatimukset. Keskimääräinen puhdistusteho on ollut 2013- 2021 BOD 95%, Ptot 95%.

Pistohiekan alueen vesihuollon yleissuunnitelma on laadittu 2015. Suunnitelmassa on verrattu vaihtoehtoja paikallisen vedenhankinnan / jätevesien käsittelyn ja yhdysvesijohdon / siirtoviemärin rakentamisesta Kuoreksenniemeen. Ramboll Oy on päivittänyt siirtoviemäri / yhdysvesijohdon kustannukset tämän hetken hintatasoon. Hankkeen kokonaishinnaksi on arvioitu 2 239 000 €, alv 0%. Tarkempi erittely kustannuksista liitteissä. Vuoden 2024 talousarvion taloussuunnitelmassa vuodelle 2025 on nykyisen puhdistamon laajentamiseen varattu 120000 €. Tällä hetkellä Pistohiekan alueen talousvesi otetaan olemassa olevista kaivoista.

Valmisteilla olevalla yhdyskuntajätevesidirektiivillä ei ole vaikutusta Pistohiekan jätevesien käsittelyvaihtoehdoille, sillä direktiivi tulee koskemaan jätevesipuhdistamoja, joiden asukasvasteluku AVL on yli 10000.

Kun otetaan huomioon nykyisen vedenhankinnan resurssit ja jo tehty investointi raudanpoistolaitteistoon, sekä yhdysvesijohdon, siirtoviemärin ja uuden vedenottamon rakennuskustannukset, ei valtuuston aikaisempaa (Valtuusto 28.9.2020 § 38) päätöstä Pistohiekan paikallisen vesihuollon rakentamisesta ole syytä muuttaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Tekninen lautakunta siirtää selvitysten jälkeen asian jatkokäsittelyn kunnanhallitukselle.

Lisäksi tekninen lautakunta totesi kokouksessaan MetropoliLabin tuottamat mittaustulokset, jotka ovat liitteenä. Tulosten mukaan raudanpoistosuodatin on alentanut raudan ja mangaanin pitoisuuksia siten, että ne ovat raja-arvojen alapuolella. MetropoliLabin lausunnon mukaan näytevesi täytti tutkituilta ominaisuuksiltaan talousvedelle asetetut mikrobiologiset ja kemialliset laatuvaatimukset ja -tavoitteet (STM asetus 1352/2015).

 

 

Päätös

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus merkitsee teknisen lautakunnan vastauksen tietoonsa saatetuksi ja esittää kunnanvaltuustolle, että se toteaa asian loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.