Kunnanhallitus, kokous 20.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Perussuomalaisten valtuustoaloite: Uuden vedenottamon paikkaselvitys Pistohiekalle

PuuDno-2023-172

Valmistelija

  • Mervi Kelloniitty, hallintopäällikkö, mervi.kelloniitty@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan perussuomalaisten valtuustoryhmän 20.4.2024 päivätyssä aloitteessa esitetään seuraavaa:

"Puumalan taajaman vesihuollosta vastaa Vesiosuuskunta. Osuuskunnan vedenlaatua on kiusannut jo kauan aikaa tummunut käyttövesi joillakin käyttöpaikoilla. Syynä lienee Kaivannon vedenottamon pohjaveden rautapitoisuus. Ongelman kestävä ratkaisu olisi pohjavedenottamon rakentaminen laadultaan ja määräältään kriteerit äyttävälle paikalle. On todennäköistä, että koko Kaivannon alueen pohjavesi alueen vesi on rautapitoista, siksi se tulisi olla uudessa paikassa. On huomattava, että lain mukaan on kunnalla vastuu taajaman vesi- ja jätevesihuollosta, siksi kunnan on otettava tässä asiassa kuskin paikka. On huomattava, että taajaman vesihuolto on yhden ottamon varassa ja siksi huoltovarmuuden kannalta toinen vedenottamo olisi perusteltua.

Puumalassa on useita kartoitettuja pohjavesialueita. Mielenkiintoisin paikka lienee Pistohiekan alue.

Pistohiekalle ollaan suunnittelemassa paikallista puhdistamoa. Pienistä puhdistamoista ei ole yleensäkään oikein hyviä käyttökokemuksia ja niiden valvonta sekä ylläpito on kalliimpaa kuin suuremman vastaavan. Tekniikalta koko yhteiskunnan kokoluokan puhdistamot ovat tehokkaampia jätevesien puhdistuksen suhteen.

Kunnassa on myös vireillä ulkoilureittihanke, Tarinareitti, joka ulottuisi myös aina kirkonkylältä Pistohiekalle.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että uuden vedenottamon paikkaselvitys tehdään Pistohiekalle. Pistohiekan jätevedet johdetaan Kotiniemen puhdistamolle. Putkilinjat ja ulkoilureitti pyritään sijoittamaan samaan linjaukseen mannerosuuksilla.

Mikäli nykyisen Kotiniemen jätevesipuhdistamon kapasiteetti ei riitä, tulee sitä laajentaa ja tekniikkaa parantaa vesisuojelun kannalta.

Jos edellä esitetty kokonaispaketti on teknisesti ja taloudellisesti perusteltua, on se ympäristön kannalta merkittävä teko. Tuloksena saataisiin hyvää vettä taajamaan sekä matkailualuille, puhdistetaan jätevedet tehokkaasti ja jopa ulkoilureittikin voisi tällöin ainakin osittain toteutua. Nämä ovat niitä tekoja, jotka konkreettisesti parantavat myös kunnan mainetta huolehtia ympäristöstä ja vesistöistä.

Alkuinvestoinnit voivat olla suuria, mutta näihin on todennäköistä saada ulkopuolista rahoitusta. Hankkeen taloudellista näkökulmaa pitää katsoa myös elinkaarikustannusten kannalta. Tässä olisi myös kohde, johon kunnan ylijäämiä voisi perustellusti käyttää."

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää lähettää aloitteen valmisteltavaksi tekniselle toimialalle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.