Kunnanhallitus, kokous 20.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Avustus Mikkelin Järvipelastajat ry:n toimintaan

PuuDno-2024-115

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Mikkelin Järvipelastajat anovat Puumalan kunnalta toiminta-avustusta yhdistyksen toimintaan.

Mikkelin Järvipelastajat ry on Suomen Meripelastusseuran alainen jäsenyhdistys, jonka tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää vapaaehtoista järvipelastustoimintaa Länsi-Saimaan alueella. Yhdistyksen ensisijaisena tehtävänä on merihätään joutuneiden pelastaminen omalla toiminta-alueella sekä edistää turvallista veneilykulttuuria.

Mikkelin Järvipelastajat ry:n käytössä on Suomen Meripelastusseuran osoittamat alukset SAR PV Luonteri ja Atlantic 75-RIB Ikioma, joilla tehdään avovesikauden aikana etsintä-, pelastus- sekä avustustehtäviä pääosin Puumalan, Mikkelin ja Juvan vesialueilla. Alue on laaja ja mökkeilijöiden sekä huviveneilyn vuoksi vesiliikenne on kesäisin vilkasta. Kaikkiaan jäseniä Mikkelin yhdistyksessä on 374 henkilöä (2024).

Mikkelin järvipelastajien tukikohta sijaitsee Mikkelin Anttolan Lotjasaaressa Mikkelin kaupungin vuokratontilla. Lotjasaaressa on myös satama, kuivatelakka ja alue veneiden talvisäilytystä varten. Yhdistyksen molempien pelastusalusten laituripaikat sijaitsevat noin 50 metrin päässä asemasta.

Yhdistykseen mukaan yleisimmät järvipelastajien asiakastehtävät liittyvät tilanteisiin, jossa veneilijällä on teknisiä ongelmia ja he tarvitsevat hinauksen lähimpään satamaan. Useimmiten hinaus tehdään Puumalan satamaan. Muita yleisiä tehtäviä ovat aluksen irrottaminen karilta, osittain uponneiden alusten tyhjentämiset, lisävirran antaminen ja maasto- tai rakennuspalot sekä tarvittaessa ensiaputehtävät. Viranomaisyhteistyö sekä poliisin että Etelä-Savon hyvinvointialueen pelastustoimen kanssa on tiivistä. Mikkelin Järvipelastajat toimii pelastustoimen sopimusyksikkönä. Viranomaisilta tulevat tehtävät voivat olla etsintätehtäviä, ympäristövahinkojen torjuntatehtäviä sekä rakennus- tai maastopajojen sammutustehtäviä. Tehtävähälytykset lähetetään aktiivimiehistölle valtakunnallisen Meripelastusseuran Messi-järjestelmän kautta. Vasteaika tehtävälle on kiireellisyydestä riippuen tunnista muutamaan tuntiin. Partioajon, harjoitusten tai toisen tehtävän perään tuleville tehtävälle voidaan lähteä välittömästi.

Yhdistyksen toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen; palkkaa, palkkioita tai muita rahallisia korvauksia ei makseta. Aktiivisia vapaaehtoisia on toiminnassa mukana tällä hetkellä 22 henkilöä. Aktiivimiehistön jäsenet ovat Puumalasta, Mikkelistä, Anttolasta ja Juvalta. Laivapäiviä vapaaehtoisille kertyi vuonna 2023 yhteensä 274 päivää. Kauden 2023 aikana erilaisia tehtäviä ja tapahtumia kertyi 39, joista valtaosa oli Puumalan alueella. Tehtävillä kertyi yhteensä 138 henkilötyötuntia. Kauden 2023 aikana noussut polttoaineen hinta vähensi veneilyä ja siten myös avun tarvetta suhteessa aikaisempiin vuosiin.

Yhdistys saa varoja Suomen Meripelastusseuralta jäsenmaksuista, Trossi-tehtävistä (jäsenten avustustehtävät) sekä pienavustus miehistötoimintaa varten. Yksittäisistä avustustehtävistä korvaus tulee suoraan avustettavalta asiakkaalta (ei Trossi-jäsen). Lisäksi yhdistys saa sopimusavustuksen Etelä-Savon Hyvinvointialueen Pelastuslaitokselta vuosittain sekä korvauksen vastetehtävistä. Pelastusvene Ikiomalla on viiden vuoden sponsorisopimus lääkärikeskus Ikioman kanssa.

Mikkelin Järvipelastajien toiminta kohdistuu merkittäviltä osin Puumalan vesille. Toiminta lisää vesilikenteen turvallisuutta, ehkäisee onnettomuuksia ja vahvistaa pelastustoiminnan toimintavalmiutta. Saaristoisena ja laajojen vesistöjen kuntana yhteistyö Järvipelastajien kanssa olisi perusteltua. Puumalan kunnan logon tulee olla näkyvasti esillä aluksista. 

Avustushakemus on oheismateriaalina. Yhdistys on myös toimittanut kuntaan myös toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää tehdä Mikkelin Järvipelastajat ry:n kanssa viisivuotisen yhteistyösopimuksen ja sopimuksen vuosihinta on 1 500 euroa.

Kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan laatimaan sopimuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mikkelin Järvipelastajat ry