Kunnanhallitus, kokous 20.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Pistohiekan venesataman toisen vaiheen suunnitelmat

PuuDno-2023-27

Valmistelija

  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunta on päättänyt investoida uusiin laitureihin Pistohiekan matkailualueella. Laiturikompleksi rakennetaan entisen laiturin paikalle kahdessa eri vaiheessa ja se koostuu kiinteästä louhepengerosasta ja kelluvista pistolaitureista. Ensimmäisessä vaiheessa, alkukesällä 2023 rakennettiin louhepengertä vanhan, noin 20 metriä pitkän penkan jatkoksi noin 35 metriä.  Toisessa vaiheessa on tarkoitus jatkaa louhepengertä noin 50 metriä. Kiinteän, louheesta rakennettavan aallonmurtajan tehtävänä on suojata venelaitureita aallokolta ja jäiltä. Aallonmurtaja rakennetaan ensimmäisen vaiheen tapaan karkeasta, sekarakenteisesta louheesta.

Pengerosan suojaan rakennetaan käyntisiltoineen noin 50 metriä pitkä raskasponttonilaituri. Ensimmäinen tällainen ulokelaituri rakennettiin alkukesällä 2023. Toisen vaiheen raskasponttonilaituriin kiinnitetään rannan puolelle raskaita, kahdeksan metrin pituisia venepuomeja seitsemän kappaletta. Järven puoleiselle laiturin sivustalle ei asenneta puomeja, vaan se toimii kylkikiinnityslaiturina. 

Laiturikokonaisuuden rakentamiselle on saatu aluehallintoviraston lupa. Luvan mukaan rakennustyöt on tehtävä siten ja sellaisena aikana, että vesialueelle ja sen käytölle aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa ja häiriötä. Töitä ei saa tehdä saimaannorpan pesimäaikaan 1.1.–30.4. Mikäli vesistöä samentavia töitä tehdään virkistyskäyttöaikaan 1.6.–31.8., tulee työalueet eristää muusta vesialueesta suojaseinällä (silttiverholla). Avin luvan pohjalta hankkeen järkevä toteutusaika on siten syys-lokakuu 2024.

Etelä-​Savon maakuntaliitossa on ollut avoinna JTF-​haku kuntien ja kuntayhtymien perusrakenteen investointihankkeille. Nyt käsittelyssä olevaan toisen vaiheen toteutukseen on haettu tässä haussa Etelä-Savon maakuntaliitolta rahoitustukea 280 000 euron edestä.

Puumalan kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 19.2.2024 muuttaa investointikohtaa Pistohiekan laituri siten, että toimintamenoihin varataan 400 000 euroa. Mikäli ulkopuolinen rahoitus (280 000 euroa) toteutuu, jää kunnan maksuosuudeksi hankkeessa 120 000 euroa.

Pistohiekan laiturihanke kilpailutetaan kahdessa osassa eli louhepenger ja kelluva laiturikokonaisuus omina toteutuksinaan. Kilpailutus tapahtuu alkukesällä 2024.

Louhepenkereen ja laiturin toteutussuunnitelmat liitteenä ja hankehakemuksen mukainen kustannusarvio oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Puumalan kunnanhallitus päättää hyväksyä esitetyt Pistohiekan toisen vaiheen laiturikokonaisuuden toteutussuunnitelmat ja kustannusarvion.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.