Kunnanhallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Puumalan kunnan sitoutuminen Tarinareitti 62 -esiselvityshankkeeseen

PuuDno-2023-43

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunta ja paikalliset yrittäjät ovat valmistelleet yhteistyössä esiselvityshanketta, jonka tavoitteena on kartoittaa noin 40 kilometrin pituinen ulkoilureitti Puumalan kirkonkylältä Mikkelin suuntaan. Puumalan kirkonkylän, Koskenselän, Sahanlahden ja Pistohiekan välille sijoittuu alueellisesti merkittävää matkailupotentiaalia. Reitin suunnittelussa huomioidaan turvallisuus, saavutettavuus, ilmastonmuutos sekä kestävän matkailun tavoitteet. Tavoitteena on omaehtoinen liikkumisen ja yleisen hyvinvoinnin edistäminen. Esiselvityshankkeen käynnistävät tiiviit neuvottelut maanomistajien kanssa. Yhteistyössä pyritään löytämään eri osapuolia tyydyttäviä ja toteutettavissa olevia ulkoilureittivaihtoehtoja.

"Tarinareitti 62" on esiselvitys ulkoilureitistä, jonka tulevaisuuden visiona ovat erilaiset palvelukonseptit, jotka koostuvat ainutlaatuisesta Saimaan luonto- ja liikuntakokemuksesta, hiljaisuudesta, lähiruoasta, historiasta, kulttuuriperinnöstä ja arkkitehtuurista sekä alueen nostalgisesta imagosta. Tarinareitti 62 on hybridikokonaisuus, joka tarjoaa yrityksille inspiroivan väylän personoidun liiketoiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on Puumalan moniaistisen ulkoilureitin kiehtova tarina, joka vahvistaa toteutuessaan myös Etelä-Savon maakuntaohjelman kehittämisen kärkiä (vesi, metsä, ruoka, matkailu ja hyvinvointi).

Uuden ulkoilureitin tavoitteena on edistää alueen elinvoimaisuutta, kuntalaisten asukasviihtyvyyttä ja kestävää matkailua. Viime vuosina matkailijoiden luontopalvelujen kysyntä on lisääntynyt merkittävästi. Liikuntatarjonnan lisääminen matkailijoille monipuolistaa myös kuntalaisten virkistäytymismahdollisuuksia. Selvitystyössä huomioidaan mahdollisimman monipuolisesti eri liikuntaryhmät ja ulkoilulajit. Reitti suunnitellaan ympäristöä kunnioittaen.

Tarinareitti 62 - ulkoilureitin esiselvityshankkeen taustalla on mm. vuonna 2021 tehty Kantatien 62 pyöräliikenteen yhteystarveselvitys välillä Mikkeli-Puumala. Selvityksessä todettiin pyöräilyn suosion kasvaneen voimakkaasti viime vuosina. Kantatie 62 on mutkainen ja kapea sekä kesäaikaan vilkkaasti liikennöity. Selvitys vahvisti alueen pyörätien tarpeellisuutta, mutta sen toteuttaminen vesistöiselle ja kallioiselle väylälle maksaisi selvityksen mukaan n. 25 milj. euroa. Tarinareitti 62 -suunnitteluprosessi toteutetaan yhteistyössä maanomistajien kanssa. Yhteisymmärryksessä saavutettu reittilinjaus on edellytys reitin vaiheittaiselle toteuttamiselle.

Puumala ja Etelä-Savo ovat merkittävää matkailualuetta ja aluetta tulee kehittää jatkuvasti. Tarinareitti 62 - ulkoilureitin esiselvityshankkeen avulla halutaan löytää monipuolisille liikuntamuodoille ja erilaisille käyttäjäryhmille soveltuva ulkoilureitti, joka ulottuu kuntakeskustan läheisyydessä sijaitsevalta Koskenselältä Sahanlahden matkailualueelle ja aina Pistohiekalle saakka. Ulkoilureitin tavoitteena on edistää liikenneturvallisuutta, omatoimista liikkumista ja saavutettavuutta sekä alueen kokonaisvaltaista elinvoimaa ja hyvinvointia. Ulkoilureitti lisää myös Puumalan vetovoimaa sekä vahvistaa kunnan pyöräilykuntaimagoa (vuoden pyöräilykunta 2021). Ulkoilureitin vaikutusalueella sijaitsevat yrittäjät kehittävät toimintaansa päämäärätietoisesti ja saavutettavuuden parantaminen Pistohiekan suuntaan avaisi kiinnostavia mahdollisuuksia sekä alueen että yritysten matkailupotentiaalin kasvattamiseen ja uusien palvelukonseptien luomiseen.

Esiselvityksen budjetti on 40 861 euroa, johon hateaan Euroopan aluekehitysrahaston rahoitusta 75 % eli 30 646 euroa. Kunnan omaa rahoitusta olisi 25 % eli 10 215 euroa. Selvitys toteutettaisiin ostopalveluna ja lisäksi hankkeeseen on varattu hieman hallinnointivaroja osa-aikaisen projektihenkilön työpanokseen. Hankehakemus on jätetty EURA 2021 -järjestelmään 16.3.2023. Kunnanhallituksen päätöksestä ja maakuntaliiton päätöksestä riippuen hanke olisi mahdollista aloittaa 1.4.2023 ja se jatkuisi 31.1.2024 saakka.

Hanke on esiselvitys ja varsinaiset investoinnit toteutetaan vaiheittaa eri rahoituksella esiselvityksen jälkeen.

Hankehakemus on liitteenä. Hankkeelle avataan oma kustannuspaikka. Hankkeiden omarahoitusosuuteen on varattu määrärahaa kunnanhallituksen kustannuspaikalle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää, että kunta sitoutuu Tarinareitti 62 -esiselvityshankkeen toteuttamiseen ja osoittaa hankkeeseen omarahoitusta 25 % eli 10 215 euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

talouspalvelut, Etelä-Savon maakuntaliitto/kirjaamo, Seija Paksu