Kunnanhallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Työsuojelutoiminnan arviointi vuodelta 2022

PuuDno-2023-36

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuula Nuotio, päiväkodin johtaja, tuula.nuotio@puumala.fi

Kuvaus

Työsuojelupäällikkö, työsuojeluvaltuutetut ja ensimmäiset varavaltuutetut ovat arvioineet vuoden 2022 työsuojelutoimintaa: mitä on tehty, mitä tuloksia saatu aikaiseksi ja mitä on jäänyt kesken.

Työsuojeluvaltuutetut ja työsuojelupäällikkö ovat kokoontuneet vuoden 2022 aikana yhteensä kolme kertaa. Tavoitteena on ollut perehtyä työsuojeluvaltuutetun työhön, verkostoitua työsuojeluasioissa ja päivittää kunnan työsuojelun toimintaohjelma vuosille 2022 – 2025.

Työsuojeluvaltuutetut keräsivät työpaikoilta tietoa toimintaohjelmaa varten järjestämällä henkilökunnalle kyselyn ’Työolosuhteiden, kuormitustekijöiden ja toimintatapojen arviointi’. Arvioinnin pohjalta ryhdyttiin päivittämään työsuojelun toimintaohjelmaa. Päivitys valmistuu alkuvuonna 2023.

Painopistealueiksi esitetään

  • Työolosuhteiden kysely 2022 ja 2025
  • Riskien ja vaarojen päivitys/kartoitus ennen työterveyshuollon suorittamaa työpaikkaselvitystä
  • Perehdyttäminen: esihenkilöiden opastus ja koulutus Sympa HR -perehdyttämisaineistoa hyödyntäen. Arvioidaan työyksikkökohtaisien perehdyttämisaineistojen tarve ja toteutetaan soveltuvin osin.  
  • Läheltä piti sekä uhka- ja väkivaltatilanteiden ilmoittaminen välittömästi esimiehelle. Esihenkilö ilmoittaa välittömästi tietoonsa saadut tilanteet työsuojelupäällikölle
  • Työtapaturmat ja niistä ilmoittaminen -> prosessin selkeyttäminen ja täsmentäminen koko työyhteisössä, työntekijän vastuut
  • Psyykkisen työhyvinvoinnin edistäminen ja psykososiaalisen kuormituksen vähentäminen erilaisin vertaistukiryhmin, koulutuksin ja tarvittavin muutoksin tehtäväkuvissa. Psykososiaalisten kuormitustekijöiden arviointi tehdään osana riskien ja vaarojen arviointia.
  • Työterveyshuolto-yhteistyön kirkastaminen
  • Ensiapukoulutukset henkilöstölle

Osa työsuojeluvaltuutetuista on osallistunut työsuojeluvaltuutetun peruskoulutukseen ja alueellisille neuvottelupäiville.

Työnantaja on järjestänyt yhtenäiskoululla toimiville opettajille ryhmätyönohjausta.

Päiväkodille asennettiin kaksi ilmalämpöpumppua viilentämään tiloja helteellä.

Työterveyshuolto on siirtynyt syksyllä 2022 Pihlajalinnan vastuulle. Sopimuksesta on neuvoteltu elokuussa ja sovittu, että noudatetaan vuoden 2023 loppuun saakka voimassa olevaa sopimusta.

Kunta on järjestänyt henkilöstölle työhyvinvoinnin edistämiseksi:

·         kesätapahtuman 10.6. Sahanlahdessa, jossa ruokailtiin ja nähtiin teatteriesitys.

·         kuntotestaus- ja hyvinvointi-infopäivän torstaina 25.8. Osallistuminen oli kunnanjohtajan luvalla työaikaa.

·         joulujuhlan 19.12. elokuvan ja syömisen merkeissä.

Kunta on jakanut työyksiköille työhyvinvoinnin edistämiseksi tyky-rahaa, jota on käytetty eri yksiköissä erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Työsuojelupäällikölle ei ole tullut yhtään väkivalta- tai läheltä piti-ilmoitusta. Työterveyshuolto ei tehnyt vuoden 2022 aikana yhtään työsuojelutarkastusta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Yhteistyötoimikunta päättää merkitä työsuojelutoiminnan vuoden 2022 arvioinnin ja vuosien 2022-2025 tärkeimmät painopisteet tietoonsa saatetuksi ja tehdä kunnanhallitukselle seuraavan ehdotuksen:


Kunnanhallitus päättää merkitä työsuojelutoiminnan vuoden 2022 arvioinnin ja vuosien 2022-2025 tärkeimmät painopisteet tietoonsa saatetuksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä työsuojelutoiminnan vuoden 2022 arvioinnin ja vuoden 2023 tärkeimmät painopisteet tietoonsa saatetuksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.