Kunnanhallitus, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 183 LISÄPYKÄLÄ: Yhteistoimintamenettelyn käynnistäminen / kuntouttava työtoiminta (lisäpykälä)

PuuDno-2022-208

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (616/2021) tuli voimaan 1.7.2021.

Voimaanpanolain 18 §:ssä todetaan mm. seuraavaa:

"Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle sekä hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi. Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevien opiskeluhuollon psykologien ja kuraattoreiden siirtyminen hyvinvointialueelle ja hyvinvointiyhtymään. Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirrot, jos tehtävää hoitavan henkilön tosiasiallisista tehtävistä vähintään puolet on 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtäviä."

Puumalan kunnassa on 1.1.2021 lukien hoitanut kuntouttavaa työtoimintaa henkilö osa-aikaisena ja työaika on 19 h / viikko. Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään ns. Melka-hallilla. Sama henkilö toimii kunnan palveluksessa myös teknisen työn opettajana ja kansalaisopiston opettajana. Kuntouttavan työtoiminnan osuus on alle puolet (49,67 %) viikottaisesta yleistyöajasta, mutta yli puolet henkilön todellisesta työajasta per viikko. Henkilölllä on valmius jatkaa kuntouttavan työtoiminnan ohjaajana hyvinvointialueen palveluksessa. 

Puumalan kunnalta on siirtymässä hyvinvointialueelle tämänhetkisen tilanteen mukaan yksi osa-aikainen työntekijä työntekijää kuntouttavaan työtoimintaan kohdentuvien tehtävien osalta. Henkilö on kunnan ainut kuntouttavan työtoiminnan resurssi. 

Henkilöstö siirtyy kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle liikkeen luovutuksen periaatteella ns. vanhoina työntekijöinä. Liikkeenluovutus ei yleensä edellytä erillisen henkilöstön siirtosopimuksen tekemistä. Hyvinvointialuetta koskevassa lainsäädännössä siirtosopimus on kuitenkin säädetty laadittavaksi. Henkilöstön siirtosopimus ja siirtosuunnitelma ovat sisällöltään vapaamuotoisia.

Henkilöstön siirtosopimus tehdään toimintoja ja henkilöstöä luovuttavien työnantajien ja henkilöstöä vastaanottavan hyvinvointialueen kesken.

Kuntouttavan työtoiminnan ohjaajan siirron vuoksi on tarpeen aloittaa yhteistoimintamenettely. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää aloittaa yhteistoimintamenettelyn kuntouttavan työtoiminnan osa-aikaisen henkilön siirtämiseksi hyvinvointialueelle. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §.