Kunnanhallitus, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 178 Hiekkoinniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen

PuuDno-2022-176

Valmistelija

  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Kuvaus

Hätinvirran lossiyhteyden korvaamista sillalla on suunniteltu toistakymmentä vuotta.

Pohjois-Savon ELY-keskus on laadituttanut kesällä 2022 valmistuneen tiesuunnitelman WSP Finland Oy:llä. Tiesuunnitelma on käynyt lausuntokierroksella ja asetetaan todennäköisesti nähtäville vuoden 2023 alussa.

Tiesuunnitelman toteuttamiseksi on syytä kumota alueella voimassa oleva Hiekkoinniemen ranta-asemakaavaa pieneltä osin. Siltahankkeen toteuttaminen vaatii lisää tiealuetta uudelle tielinjauksen ja sillan tulopenkereiden osalle. Kaavaa kumotaan noin 2930 neliömetrin alueelta.

Ranta-asemakaavan kumoamisen tavoitteena on mahdollistaa maantien 15123 Hätinvirran lossin korvaaminen sillalla tiesuunnitelman mukaisesti. Voimassa olevassa Hiekkoinniemen ranta-asemakaavassa (vahvistettu 2.4.1992) suunnittelualue on osoitettu maa- ja metsätalousalueeksi. Kaavamuutoksella kumotaan osittain Hiekkoinniemen ranta-asemakaavaa tilan Hätinkangas 623-408-1-149 alueelta. Kyseistä ranta-asemakaavaa on jo kertaalleen kumottu myös osittain (kunnanvaltuusto 14.12.2015 § 47).

Alueella on tehty kasvillisuus- ja luontotyyppikartoitus syksyllä 2021. Suunnittelualueella ei ole Museoviraston rekisteritietojen perusteella suunnittelualueella tiedossa muinaisjäännöksiä, eikä keväällä 2022 ELY-keskuksen teettämän arkeologisen tarkastuksen mukaan alueelta löytynyt merkkejä esihistoriallisesta asutuksesta.

Kaavan vireilletulosta tiedotetaan kaavaluonnoksen nähtäville laiton yhteydessä. Kaavasta ei ole tarpeen laatia osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa, koska kyseessä on vaikutuksiltaan vähäinen asemakaavan kumoaminen (MRL 63 §).

Kaavaluonnos asetetaan nähtäville marraskuussa 2022 ja siitä pyydetään lausunnot tarvittavilta viranomaisilta. Kaavaluonnoksen nähtävillä olosta tiedotetaan kunnan käytäntöjen mukaan. Osallisilla on tällöin mahdollisuus kertoa mielipiteensä valmisteluvaiheen aineistosta.

Alkuvuoden 2023 aikana edetään ehdotusvaiheeseen. Kaavaehdotus asetetaan nähtäville, jolloin osalliset voivat jättää muistutuksen aineistosta. Viranomaislausunnot pyydetään myös tässä vaiheessa. Tavoitteena on saada kaavan kumoaminen kunnanvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn talvella 2023. Kaavan laatijana toimii Karttaako Oy.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää asettaa vireille tulleen Hiekkoinniemen ranta-asemakaavan osittaisen kumoamisen valmisteluaineiston nähtäville maankäyttö- ja rakennuslain 62 ja 63 § ja maankäyttö- ja rakennusasetuksen 30 § mukaisesti. Nähtävillä olosta tiedotetaan kuulutuksella kunnan ilmoitustaululla ja verkkosivuilla.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §.