Kunnanhallitus, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 187 Puumalan kunnan vastaus Lieviskän kyläyhdistyksen kirjelmään koskien malminetsintää

PuuDno-2022-233

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Lieviskän kyläyhdistys ry on lähestynyt kuntaa seuraavalla kirjelmällä.

 

Puumalan kunnan suhtautuminen Lökkiön alueen malminetsintään

 

Battery 3 Finland Oy on saanut Tukesilta hyväksynnän varausilmoitukselle Lökkiön alueelle.

Yhtiö on aloittanut tutkimukset alueella, ja tavoitteena on saada perustiedot alueen malmivaroista mahdollisen kaivoksen perustamista varten.

Lieviskän kyläyhdistys Ry vastustaa Lökkiön alueen kaivossuunnitelmia.

 

Alue sijaitsee Puumalan, Ruokolahden ja Sulkavan rajalla ja siitä noin kolmannes on Puumalan puolella.

Toteutuessaan kaivos uhkaisi vakavasti Puumalan itäosien luonnonrauhaa sekä Katosselän luontoa.

Kaivos laskisi jätevetensä joko Lieviskän- tai Lökkiönjoen kautta Saimaan Katosselkään jolla sijaitsee yksi Puumalan suurimmista luonnonsuojelualueista ja joka on Puumalan tärkein saimaannorpan lisääntymisalue.

Katosselkä kuuluu myös Natura 2000 alueeseen ja sen suojeluperusteissa on mainittu mm. seuraavaa.

- Alueella vallitseva luontotyyppien ja lajien sekä niiden elinympäristöjen tila säilytetään turvaamalla luonnon omien prosessien mukainen kehitys

- Alueella vallitseva luontotyyppien ja lajien sekä niiden elinympäristöjen tila säilytetään alueen käyttöä ohjaamalla,

- Luontotyyppien tai lajien elinympäristön laatua tai lajien populaation elinvoimaisuutta parannetaan ennallistamis- ja hoitotoimenpitein

Mielestämme em. suojeluperusteet eivät salli kaivostoimintaa alueella, eikä alueelle laskevien jokien valuma-alueella, koska tärkein suojelukohde on vesistössä asuva saimaannorppa.

 

Lieviskän kyläyhdistys Ry haluaa tietää, mitä Puumalan kunta on tekemässä sen hyväksi, että Katosselän alueen tulevaisuus saimaannorpan pesintäalueena ja luonnonsuojelualueena tullaan turvaamaan?

 

Lieviskän kyläyhdistys Ry

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää antaa Lieviskän kyläyhdistykselle seuraavan vastauksen.

Kunnanhallitus kiittää Lieviskän kyläyhdistystä kirjelmästä ja aktiivisuudesta asian suhteen ja yhtyy kyläyhdistyksen huoleen koskien malminetsintää.

Puumalan kunta on ottanut kriittisen kannan malminetsintään ja yleisemmin kaivostoimintaan kahdesti.

Varaus antaa etuoikeuden valmistella kyseiselle alueelle tai sen osalle malminetsintälupahakemus. Varaaja on ilmoituksen mukaan kiinnostunut litiumista. Varaajan suunnitelmissa on valmistella malminetsintälupahakemuksen tekemistä
hyödyntämällä olemassa olevia tutkimusaineistoja sekä tekemällä kahtena kenttäkautena geologista kartoitusta, vähäistä näytteenottoa ja geofysikaalisia mittauksia kannettavilla mittalaitteilla sekä mahdollisesti lentomittaamalla. Varaajan suunnitelmissa on tehdä mahdollisesti lisäksi mahdollisilla maanomistajien luvilla syväkairauksia.

Varauksen voimassaoloaikana ei kilpaileva toimija voi jättää alueelle hakemusta. Varaus ei anna oikeutta maastotutkimuksiin, vaan mahdollisiin tutkimustoimenpiteisiin varausalueella tarvitaan maanomistajan suostumus, mikäli toimet ylittävät etsintätyön, eli jokamiehen oikeuksien tyyppisen tarkastelun. Battery 3:n varaus (VA2022:0081) on voimassa 22.12.2024 saakka. Luvan myöntämisen jälkeen siitä tehtiin valituksia Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, mutta hallnto-oikeus päätti jättää valitukset tutkimatta. Varaajan suunnitelmissa on jättää alueelle malminetsintälupahakemus joulukuuhun 2024 mennessä.

 

Kunta on yhteistyössä itäisen Suomen muiden kuntien kautta julkaissut syyskuussa 2023 julistuksen, joka annetaan myös tammikuussa kaivosasioista vastaavalle ministeri Kai Mykkäselle. Itäisen Suomen kunnat katsovat, että Saimaan alue pitää säilyttää malmikaivostoiminnan ulkopuolella. Malminetsintäyhtiöt ovat tehneet laajoja malminetsintävarauksia, hakeneet ja saaneet Tukesilta malminetsintälupia myös Saimaan alueelle ilman, että alueen maakunnat ja kunnat ovat voineet vaikuttaa lupien myöntämiseen. Kaivoslakia tulee muuttaa siten, että jo kaivosten aluevarauksiin ja malminetsintälupiin tulee saada kunnalta lupa. Kaivoslain uudistamista on jatkettava. Aluevarausten ja malminetsintälupien merkitystä alueen maankäyttöön tulee tarkastella kokonaisuutena. Malminetsintälupa sitoo laajojen alueiden maankäytön muuhun tarkoitukseen kuin mahdolliseen kaivostoimintaan. Se vaikuttaa kielteisesti muun muassa kiinteistöjen arvoon ja yrittäjien investointihaluun ja syö samalla alueen elinvoimaa. Julistus oheismateriaalina.

Lisäksi kunta toteaa, että uudistettu kaivoslaki astui voimaan 1.6.2023. Muutosten myötä paikallisten vaikutusmahdollisuudet ja ympäristölliset seikat vahvistuvat. Uusi varausmaksu vähentää malminetsinnän kannalta tarpeettoman laajojen varausten tekoa. Malminetsintäluvan voimassaolon jatkamista koskevat edellytykset tiukentuvat, jotta kiinteistön omistajan asema vahvistuisi ja alueen asukkaiden kokemat haitat vähentyisivät.

Kaivoslain muutosten keskeisin seikka on se, että kaivoslain uudistamisen myötä kaivosluvan myöntämisen edellytyksenä on kunnan hyväksymä kaava. Puumalan kunta pitää erittäin epätodennäköisenä sitä, että ympäristöltään herkälle ja Narura-alueita lähellä olevalle alueelle tultaisiin koskaan hyväksymään kaivostoimintaa mahdollistavaa kaavaa. Uusi kaivoslaki edellyttää, että lupaharkinnassa muut elinkeinot on otettava huomioon nykyistä vahvemmin. Maisemalliset ja ympäristölliset sekä luonnon monimuotoisuuteen liittyvät kysymykset ovat myös entistä vahvemmin osana lupaharkintaa.

Myös vakuussääntely ja kaivostoiminnan lopettamista koskeva sääntely tiukentuu. Kaivoksen vaiheittainen sulkeminen otetaan huomioon jo kaivostoiminnan aikana entistä paremmin.

Kansallisen turvallisuuden vahvistamiseksi malminetsintä- ja kaivoslupaa ei saa uuden kaivoslain mukaan myöntää, jos toiminnan arvioidaan vaarantavan maanpuolustusta, huoltovarmuutta tai yhteiskunnan kannalta välttämättömän infrastruktuurin toimintaa. Tiedonsaantioikeudet parantuvat vuosittain pidettävillä avoimilla yleisötilaisuuksilla.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.