Hyvinvointilautakunta, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Puumalan kansalaisopiston kurssi- ja lukukausimaksut tarkistus 1.8.2023 alkaen

PuuDno-2015-348

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Yleinen kustannustaso Suomessa on kasvanut viime vuosina. Tämä on lisännyt myös Puumalan kansalaisopiston kustannuksia muun muassa palkkojen sekä sähkö- ja vuokralaskujen osalta. Yleinen tarkastelu ja vertailu lähiseutujen kansalaisopistojen kurssimaksuihin osoittaa, että Puumalan kansalaisopistossa on lähes kaikkiin lähiseudun kansalaisopistoihin nähden verrattain edulliset opiskeluhinnat. Yleisen kustannustason nousun vuoksi kurssimaksuja on syytä tarkistaa ylöspäin. Tarkistuksen on kuitenkin oltava maltillinen, sillä esimerkiksi vuosien 2016-2017 ja 2017-2018 isohkot hintojen nostot lukukausimaksuihin osoittivat ison aleneman sekä toteutuneisiin opetustunteihin että opiskelijamääriin.

Puumalan kansalaisopiston lukukausimaksu syyslukukauden osalta on ollut 80 € ja kevätlukukauden osalta 90 €. Lukukausimaksun maksamalla opiskelijalla on mahdollisuus osallistua kaikille haluamilleen kursseille pois lukien erikoiskurssit ja soitinopetus. Esimerkiksi Järvi-Saimaan kansalaisopistossa (Juva, Rantasalmi ja Sulkava) on käytössä koko lukuvuoden osalta lukuvuosimaksu. Lukuvuosimaksun 195 € maksamalla on mahdollista osallistua lukuvuoden aikana enintään kuudelle kurssille kaikissa kolmessa kunnassa lukuun ottamatta erikoiskursseja, kuvataiteen ja käsityön perusopetusta, yksinlaulua ja instrumenttiopetusta. Mikkelin kansalaisopistossa on puolestaan käytössä paljousalennus. Se on käytettävissä, jos yksi tai useampi samassa taloudessa asuva henkilö osallistuu lukuvuoden aikana yhteensä vähintään neljälle kurssille. He saavat joka neljännen kurssin puoleen hintaan. Maksualennus on korkeintaan 50 €.

Pieni, inhimillinen korotus lukukausimaksuihin olisi 5 € / lukukausi. Tällöin syyslukukauden lukukausimaksu olisi 85 € ja kevätlukukauden lukukausimaksu olisi 95 €. Kokonaiskustannukset jäisivät korotuksen jälkeen vielä esimerkiksi Järvi-Saimaan kansalaisopiston koko lukuvuoden lukuvuosimaksun alle. Hyvinvointilautakunnan on myös hyvä päättää, asetetaanko lukukausittaiset maksimikurssimäärät lukukausimaksuihin.

Puumalan kansalaisopistossa on ollut syyslukukauden 2016 alusta käytössä nykyiset kurssihintojen määräytymisperusteet. Näiden perusteiden mukaan yksittäiset kurssit maksavat esimerkiksi seuraavasti:

  • 7-10 h = 14 €
  • 12 h = 17 €
  • 15 h = 21 €
  • 20 h = 27 €
  • 33 h = 42 €
  • 39 h = 48 €

Lähiseudun kansalaisopistossa kurssimaksut ovat jonkin verran korkeampia. Esimerkiksi Mäntyharjun kansalaisopistossa kurssimaksut ovat seuraavat: 1-19 oppituntia maksut kurssikohtaisesti rehtorin päätöksellä, 20-29 h = 45 €, 30-39 h = 61 € ja 40-49 h = 77 €. Järvi-Saimaan kansalaisopistossa on puolestaan käytössä seuraavia kurssikohtaisia hintoja: 16 h = 30 €, 20 h = 34 €, 30 h = 47 € ja 36 h = 54 €. Mikkelin kansalaisopiston kurssimaksuissa on vaihtelua kursseittain, vaikka niissä olisi sama opetustuntimäärä.

Mikäli Puumalan kansalaisopiston kurssimaksuja nostetaan 10 %, jäävät kurssimaksut korotuksen jälkeen vielä selkeästi edullisemmiksi lähiseudun kansalaisopistojen kurssimaksuihin nähden.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta päättää tarkistaa Puumalan kansalaisopiston lukukausi- ja kurssikohtaiset maksut siten, että lukukausimaksuihin tulee korotusta 5 € / lukukausi ja kurssimaksuihin tulee korotusta 10 % / oppituntihinta. Lisäksi hyvinvointilautakunta päättää maksimikurssimäärästä, jonka voi sisällyttää lukukausimaksuun syyslukukaudella ja kevätlukukaudella.

Muutettu päätösehdotus: Hyvinvointilautakunta päättää korottaa Puumalan kansalaisopiston lukukausi- ja kurssikohtaisia maksuja siten, että lukukausimaksuihin tulee korotusta 5 € / lukukausi ja kurssimaksuihin tulee korotusta 10 % / oppituntihinta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin muutettuna.