Hyvinvointilautakunta, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Hurissalon alueen oppilaiden koulukuljetukset Anttolan yhtenäiskouluun

PuuDno-2022-230

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Hurissalon alueen oppilaiden koulukuljetuksista Anttolan yhtenäiskouluun on käsitelty Puumalan kunnan hyvinvointilautakunnassa 15.3.2021 (§ 19). Hyvinvointilautakunta päätti tuolloin seuraavasti:

Hyvinvointilautakunta päättää maksaa näiden kahden Hurissalossa asuvan ja Anttolan yhtenäiskoulua käyvän oppilaan perheille lukuvuosina 2021-2024 taksikuljetuksesta heille aiheutuvat kulut (n. 1 520 €/lukuvuosi) sekä linja-autokuljetusta varten hankittavasta Waltti-kortista aiheutuvat kulut (n. 850 €/lukuvuosi). Lisäksi kunta maksaa vanhempien oppilaiden mahdollisien poissaolopäivien vuoksi erillisen taksikuljetuksen kotoa Hurissaloon ja Hurissalosta kotiin.

Lukuvuodesta 2024-2025 alkaen tehdään päätös myöhemmin.

Varapuheenjohtaja Mari Granfelt poistui tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Syy: Osallisuusjäävi

Tausta

Kun Hurissalon koulu lakkautettiin, teki Puumalan kunta ja Mikkelin kaupunki yhteistyösopimuksen oppilaiden koulunkäynnistä Anttolan yhtenäiskoulussa. Sittemmin tuo yhteistyösopimus irtisanottiin Puumalan kunnan toimesta. Sopimuksen irtisanomisen jälkeen ne oppilaat, jotka olivat jo Anttolan yhtenäiskoulussa, saivat maksuttoman koulukuljetuksen Mikkelin kaupungilta. Tämä etuus ei koskenut oppilaita, jotka aloittivat koulunkäynnin Anttolan yhtenäiskoulussa sen jälkeen, kun sopimus oli irtisanottu.

Koulukuljetusten järjestäminen Hurissalon alueelta Anttolan yhtenäiskouluun koskee kahta oppilasta, joiden lähikoulu on Puumalan yhtenäiskoulu, mutta perheet ovat valinneet heidän koulukseen lähempänä sijaitsevan Anttolan yhtenäiskoulun. Puumalan kunnan peruspalvelulautakunta on 11.1.2016 (§ 9) hyväksynyt Puumalan kunnan koulukuljetuksen periaatteet. Niiden mukaan Puumalan kunnassa oikeus maksuttomaan koulukuljetukseen koskee oppilaan lähikoulua. Oppilaan käydessä muuta kuin hänelle osoitettua lähikoulua, huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Tilanne nyt

Tämä kuljetusasia on otettava lautakuntakäsittelyyn suunniteltua aiemmin, sillä Mikkelin kaupungilla on vaihtunut sopimusliikennöitsijä vuoden 2023 alusta, ja Mikkelin kaupungilta on ilmoitettu Puumalan kunnalle, että he pystyvät järjestämään maksusitoumuskuljetuksen aiemmin sovituilla hinnoilla vain syöttökuljetuksena Hurissaloon, josta oppilaiden tulee siirtyä linja-auton kyytiin. Sopimusliikennöitsijävaihdoksen myötä koulukuljetusautossa ei ole tilaa pidemmäksi matkaksi niille puumalalaisille oppilaille, jotka ovat Anttolan yhtenäiskoulun oppilaita, mutta joiden lähikoulu kyseinen koulu ei ole. Mikkelin kaupunki on myös ilmoittanut, että heillä on mahdollisuus järjestellä kuljetuksia siten, että puumalalaisille oppilaille olisi tilaa autossa koko koulumatkalle. Tästä muutoksesta aiheutuu lisäkustannuksia, joita Mikkelin kaupunki ei ole valmis kustantamaan.

Mikkelin kaupunki on hinnoitellut Hurissalon alueelta tulevien oppilaiden koulukuljetukset seuraavasti:

  • aamukuljetus syöttökuljetuksena linja-autolle (Hurissalo) yhteensä 15 € / päivä (kustannus yhteensä kahdelta oppilaalta)
  • aamukuljetus kodista Anttolan yhtenäiskouluun yhteensä 35 € / päivä (kustannus yhteensä kahdelta oppilaalta)

 

Edellä mainittujen hintojen myötä koko lukuvuoden kustannukset (190 koulupäivää) ovat aamujen syöttökuljetusten osalta 2 850 € / lukuvuosi. Iltapäivän kuljetukset ovat arvion mukaan samansuuruiset. Lukuvuositasolla kustannukset ovat yhteensä 5 700 €. Tämän lisäksi kokonaishintaan on lisättävä Waltti-kortista aiheutuvat kulut (126 € / 90 päivää), mikä tekee yhteensä n. 760 € kahdelta oppilaalta lukuvuositasolla. Tämä vaihtoehto kustantaa yhteensä 6 460 € kahdelta oppilaalta lukuvuositasolla.

Mikäli käytetään kuljetusta kodista suoraan Anttolan yhtenäiskouluun, tulevat kustannukset olemaan aamujen osalta 6 650 € / lukuvuosi. Iltapäiväkuljetukset ovat arvion mukaan samansuuruiset. Lukuvuositasolla kustannukset tulevat näin ollen olemaan 13 300 € kahden oppilaan osalta.

Mikäli Puumalan kunta katsoo, että se ei ole kunnan koulukuljetusperiaatteiden mukaisesti velvollinen maksamaan Hurissalon alueen oppilaiden koulukuljetuskustannuksia Anttolan yhtenäiskouluun, tulevat kuljetuskustannukset tai koulukuljetusten järjestäminen huoltajien vastuulle. On myös mahdollista, että kyseiset oppilaat opiskelisivat omassa lähikoulussaan, Puumalan yhtenäiskoulussa. Tällöin Puumalan kunnan tulisi järjestää heille koulukuljetus. Se olisi mahdollista järjestää syöttökuljetuksena Hurissalosta Pistohiekalle, josta oppilaat siirtyisivät Rokansalon alueen koulukuljetukseen. Haasteena on se, että Rokansalon alueen koulukuljetusauto on tällä hetkellä täysi, joten reitille olisi otettava toinen auto. Se taas lisää koulukuljetuskustannuksia. Mikäli kuljetus ostettaisiin suoraan Hurissalon alueelta Puumalan yhtenäiskoululle, tulevat päivittäiset koulukyytikilometrit olemaan noin 90. Nyt voimassa olevissa, koulukuljetuskilpailutusten myötä tehdyissä sopimuksissa, edullisin kuljetuskilometrihinta on 2,98 €. Mikäli käytetään ko. hintaa laskuperusteena, muodostuisivat kustannukset lukuvuositasolla moninkertaisiksi Anttolan yhtenäiskouluun suuntautuviin koulukuljetuksiin nähden. Tosin hintaa kompensoisi hieman oppilaiden kotikuntakorvausten siirtyminen Puumalan kunnalle (v. 2023: 7 436,67 € / oppilas).

Molempien oppilaiden osalta koulupolun jatkuminen Anttolan yhtenäiskoulussa on perusteltua. Hyvinvointilautakunnan tulee ratkaista, osallistuuko Puumalan kunta näiden oppilaiden koulukustannusten maksamiseen, ja jos osallistuu, niin millä suuruudella.

Lukuvuodesta 2024-2025 alkaen tilannetta on tarkasteltava todennäköisesti uudelleen, sillä tuolloin Hurissalon alueen oppilaissa ei ole enää oppilaita, joiden lähikouluna olisi Anttolan yhtenäiskoulu.

 

 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta päättää ostaa syöttökuljetukset Mikkelin kaupungin järjestämästä koulukuljetuksesta välille oppilaiden koti-Hurissalo ja Hurissalo-oppilaiden koti. Annettujen hintojen mukaan kyseisten kuljetusten kustannukset ovat lukuvuositasolla yhteensä 5 700 €. Lisäksi hyvinvointilautakunta päättää ostaa kahdelle oppilaalle koulukuljetuksia varten tarvittavat Waltti-kortit, mikä tekee yhteensä noin 760 € kahdelta oppilaalta lukuvuositasolla. Tämä vaihtoehto kustantaa yhteensä noin 6 460 € kahdelta oppilaalta lukuvuositasolla.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin lisäyksellä, että tilannetta tarkastellaan keväällä 2024 uudelleen, sillä tuolloin Hurissalossa alueen oppilaissa ei ole enää oppilaita, joiden lähikouluna olii Anttolan yhtenäiskoulu.