Hyvinvointilautakunta, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Puumalan kansalaisopiston opetusjärjestelyt lukuvuodesta 2023-2024 alkaen

PuuDno-2022-228

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kansalaisopiston pitkäaikainen kädentaitojen opettaja on 7.2.2023 päivätyllä ilmoituksellaan irtisanonut työsuhteensa päättymään 31.8.2023. Puumalan kansalaisopiston osalta tulee miettiä tulevaisuutta muun muassa oppiainerakenteen ja sen myötä opettajavaateiden jatkon osalta.

Puumalan kuntastrategian Hyvinvointi-painopistealueen yhtenä tavoitteena on Kansalaisopiston kurssitarjonnan uudistaminen ja monipuolistaminen. Tavoitteen toteutumista mitataan kansalaisopiston opiskelija- ja opetustuntimäärällä. Puumalan kansalaisopiston kehittämistä on mietitty syksyn 2022 ja alkutalven 2023 aikana useissa eri ryhmissä, kuten kansalaisopiston vakinaisen henkilöstön tiimeissä, kansalaisopiston laadun ja kehittämisen työryhmässä, kansalaisopiston opistolaiskunnassa sekä hyvinvointilautakunnan iltakoulussa. Lisäksi kurssitoiveita on kysytty sekä osalta kurssilaisista että avoimella kyselyllä kunnan nettisivuilla. Yhteensä 50 eri henkilöä ilmaisi yhteensä 94 eri kurssitoivetta.

Puumalan kansalaisopiston edellisten lukuvuosien toteutuneet tunnit, kurssitoivekysely ja kansalaisopiston kehittämistä käsitelleet ryhmäkokoontumiset osoittavat, että Puumalan kansalaisopistossa on tarve jatkossakin vakituiselle kädentaitojen opettajalle. Lisäksi iso tarve on digitaitojen opettajalle. Myös liikunnanopettajan tarve tulee olemaan jatkossa suuri.

Kädentaitojen opetuksen tunti- ja opiskelijamäärä on niin suuri, että toiminnan kokonaisvaltaisen organisoinnin (mm. kädentaitojen tuntiopettajien ohjaavana opettajana toimiminen, materiaalihankinnoista vastaaminen sekä materiaalivaraston ja kädentaitojen opetustilojen ylläpitäminen Kopisto-talon tilojen osalta) kannalta on järkevää, että Puumalan kansalaisopistossa on jatkossakin vakituinen kädentaitojen opettaja. Kädentaitojen opetusta voidaan lisätä tuntiopettajille, jolloin kädentaitojen vakituiselle opettajalle mahdollistuu digitaitojen opettaminen, mikäli siihen ei saada muutoin kelpoista opettajaa. Näin ollen Puumalan kansalaisopiston tulisi hakea hyvät digi- ja viestintätekniikan taidot omaavaa taito- ja taideaineiden (käsityö) opettajaa.

Liitteessä on koottuna Puumalan kansalaisopiston oppitunti- ja opiskelijamäärät lukuvuodesta 2012-2013 lukuvuoteen 2022-2023.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että Puumalan kansalaisopistossa laitetaan haettavaksi toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen taito- ja taideaineiden (käsityön) opettajan paikka, mikäli kunnanjohtaja antaa luvan rekrytoinnille.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.