Hyvinvointilautakunta, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Puumalan kunnan siivouspalvelusetelin sääntökirja

PuuDno-2022-248

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Eeva-Liisa Isosaari jätti 10.2.2021 kuntalaisaloitteen Siivousseteleiden käyttö tukemaan ikäihmisten kotona asumista. Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 31.5.2021, § 86 lähettää asian hyvinvointipalvelujen toimialan valmisteltavaksi edellytyksellä, että asiassa kuullaan myös vanhus- ja vammaisneuvostoa. Hyvinvointilautakunta käsitteli asiaa 13.9.2021, § 49, ja päätti pyytää vanhus- ja vammaisneuvostolta lausunnon asiasta. Vanhus- ja vammaisneuvosto lausui 8.11.2021, § 19 siivousseteleiden käyttöönotosta seuraavaa:

Siivoussetelien käyttöönotto on erinomaisen kannatettava palvelu, joka todella edistää ihmisten kotona asumista.

Siivousseteleiden myöntämiseksi on määriteltävä tarkat kriteerit:

  • määriteltävä tuloraja, joka voisi olla esim. köyhyysraja (1 aikuisen talous 1 185 €/kk, 2 aikuisen talous 1 778 €/kk)
  • määriteltävä ikäraja, joka voisi olla 80
  • mahdollisuus myöntää seteleitä myös nuoremmille ikääntyneille ja vammaisille, joilla toimintakyky on niin alentunut, etteivät pysty itse siivoamaan
  • siivousseteli olisi palveluseteli, joka voisi olla arvoltaan 40 euroa ja niitä olisi mahdollisuus saada enimmillään 20 kappaletta
  • palvelusetelillä olevat siivouspalvelujen tuottajat olisi kilpailutettava.

 

Hyvinvointilautakunta käsitteli asiaa 24.1.2022, § 10, jolloin se palautti asian uudelleen valmisteluun. Helmikuun 2022 (22.2.2022, § 20) kokouksessaan hyvinvointilautakunta käsitteli asiaa seuraavasti:

Hyvinvointilautakunta päättää tehdä kunnanhallitukselle seuraavan ehdotuksen:

Vuoden 2023 talousarvioon varataan 20 000 €:n suuruinen määräraha siivousseteleiden käyttöönottoa varten, joka riittää noin 40 hakijalle.

Palvelujohtaja myöntää haetut siivoussetelit seuraavien kriteereiden perusteella:

  • Siivousseteli on kunnan määrärahasidonnainen ja harkinnanvarainen etuus.
  • Siivoussetelillä tuotettava siivouspalvelu on asunnon ylläpitosiivousta, johon sisältyy niiden asuintilojen siivous, jotka ovat asiakkaan päivittäisessä käytössä (eteinen, keittiö, makuuhuone, olohuone wc/kylpyhuone).
  • Siivousseteleitä voi saada yli 80 vuotias henkilö tai sitä nuorempi ikääntynyt ja vammainen, joilla toimintakyky on niin alentunut, ettei hän pysty itse siivoamaan.
  • Siivoussetelin saamiseen vaikuttaa henkilön bruttotulot: yhden henkilön taloudessa tuloraja on 1 200 €/kk ja kahden henkilön taloudessa 1 800 €/kk.
  • Siivoussetelin arvo on 20 €/tunti ja niitä myönnetään 2 kappaletta eli 2 tuntia kuukaudessa. Mikäli palveluntuottajan hinta on suurempi kuin setelin arvo, maksaa asiakas palveluntuottajalle setelin arvon ja palvelun hinnan välisen erotuksen.
  • Siivousseteliä on haettava vuosittain ja se myönnetään enintään vuodeksi kerrallaan.

 

Hyvinvointilautakunta kilpailuttaa syksyllä 2022 siivouspalvelun tuottajat sen jälkeen, kun varmistuu, että palveluun tarvittava määräraha on vuoden 2023 talousarviossa.

Palvelujohtaja laatii kevään 2022 aikana siivoussetelin käyttöön liittyvät käytännön toimintaperiaatteet.

Kunnanhallitus hyväksyi hyvinvointilautakunnan ehdotuksen 28.3.2022, § 46.

Hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja on valmistellut siivouspalveluseteleiden käytöstä sääntökirjan liitteineen (Liite 1: Hakemus Puumalan kunnan siivouspalvelusetelin palveluntuottajaksi ja Liite 2: Hakemus Puumalan kunnan siivouspalvelusetelin käyttäjäksi). Puumalan kunnan siivouspalvelusetelin sääntökirja on laadittu päätettyjen ohjeiden mukaisesti asiaa koskeva lainsäädäntö huomioiden. Muutoksena päätettyyn ohjeistukseen on kilpailutuksen jättäminen pois siivouspalvelusetelin käytäntökokonaisuudesta. Siivouspalvelujen tuottajalle on asetettu sääntökirjassa tarkat kriteerit. Puumalan kunnan hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja tekee palveluntuottajan hakemuksesta palvelusetelituottajaksi hyväksyvän tai hylkäävän päätöksen. Kunnan hyväksymät siivouspalvelusetelin tuottajat listataan Puumalan kunnan nettisivuille. Tällä toimintaperiaatteella on mahdollista saada laajempi valikoima siivouspalvelun tuottajia toimintaan mukaan, ja tällöin asiakkailla on enemmän valinnanvaraa siivouspalvelujen tuottajista.

Puumalan kunnanvaltuusto hyväksyi joulukuun 2022 (15.12.2022, § 52) kokouksessaan talousarvion vuodelle 2023. Talousarvioon on varattu 20 000 €:n määräraha siivouspalveluseteleihin. Niiden käyttö on mahdollista aloittaa sen jälkeen, kun Puumalan kunnan siivouspalvelusetelin sääntökirja on hyväksytty. Sääntökirja on vahvasti lakiperustainen, joten se on syytä vielä luetuttaa lakiasiantuntijalla.

Liitteenä Puumalan kunnan siivouspalvelusetelin sääntökirja (Liite 1), Hakemus Puumalan kunnan siivouspalvelusetelin palveluntuottajaksi (Liite 2) ja Hakemus Puumalan kunnan siivouspalvelusetelin käyttäjäksi (Liite 3).

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä laaditun Puumalan kunnan siivouspalvelusetelin sääntökirjan liitteineen siten, että laaditun tekstin oikeellisuus tarkistetaan vielä lakiasiantuntijalta ennen käyttöönottoa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.