Kunnanhallitus, kokous 30.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 Puumalan kuntastrategian päivitys

PuuDno-2022-19

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Kuntalain (410/2015) § 37 mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Kuntastrategiassa tulee ottaa huomioon:

1) kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen;

2) palvelujen järjestäminen ja tuottaminen;

3) kunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet;

4) omistajapolitiikka;

5) henkilöstöpolitiikka;

6) kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet;

7) elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen.

Kuntastrategian tulee perustua arvioon kunnan nykytilanteesta sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista kunnan tehtävien toteuttamiseen. Kuntastrategiassa tulee määritellä myös sen toteutumisen arviointi ja seuranta.

Kuntastrategian ottamisesta huomioon kunnan talousarvion ja -suunnitelman laatimisessa säädetään 110 §:ssä. Kuntastrategia tarkistetaan vähintään kerran valtuuston toimikaudessa.

 

Puumalan kuntastrategia on laadittu aikajänteelle 2022-2026. Kunnanhallitus päätti joulukuussa 2021, että kuntastrategiaan 2018-2025 tehdään päivitys, mutta strategiaa ei laadita kokonaan uudestaan. Valmistelua on tehty valtuuston iltakouluissa ja kunnan johtoryhmässä. Keväällä 2022 toteutettujen kyläkierrosten antia on hyödynnetty strategiassa myös.  

Strategia pohjautuu yhteisille arvoille, jotka ohjaavat kunnan ja luottamushenkilöiden toimintaa. Puumalan kunnan arvot ovat asiakaslähtöisyys, avoimuus, positiivisuus, tasa-arvoisuus ja yhteistyökykyisyys.

Puumalan kunnan visio vuoteen 2026 on ”Saaristokunta Puumala 2026 on uuden työn ja rohkeiden ratkaisujen kunta, joka on hyvinvoivien ihmisten turvallinen koti Saimaalla”.

Visiota kohti suunnataan strategian avulla, mikä rakentuu viiden painopisteen varaan. Painopisteet ovat Saimaa, yrittäjyys, lapsiperheet, laatuasuminen ja hyvinvointi. Jokaisen painopisteen kehittämiselle on asetettu tavoitteet ja mittarit.

Puumalan kuntastrategia vuosille 2022-2026 on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää tehdä kunnanvaltuustolle seuraavan päätösehdotuksen:

Valtuusto hyväksyy Puumalan kunnan kuntastrategian vuosille 2022-2026 ja oikeuttaa kunnanjohtajan tekemään siihen teknisluontoisia muutoksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §.