Kunnanhallitus, kokous 30.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 88 Keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloite: salassapito- ja vaitiolositoumus

PuuDno-2022-30

Valmistelija

  • Annakaisa Arilahti, hallintopäällikkö, annakaisa.arilahti@puumala.fi

Kuvaus

Kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen on valtuustoryhmillä ja valtuutetuilla oikeus tehdä kirjallisia aloitteita kunnan toimintaa ja hallintoa koskevista asioista. Aloite annetaan puheenjohtajalle.

Aloitetta ei oteta heti käsiteltäväksi, vaan se lähetetään kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Keskustan valtuustoryhmä / valtuutettu Olli Luukkonen antoi kunnanvaltuuston puheenjohtajalle kirjallisen aloitteen:

" Valtuustoaloite: SALASSAPITO- JA VAITIOLOSITOUMUS

Kunnanhallituksessa ja lautakunnissa käsitellään asioita luottamuksellisesti. Kokoukset eivä ole julkisia, toisin kuin kunnanvaltuuston kokoukset. Etenkin kunnanhallituksen, mutta myös lautakuntien pöytien ääressä päätetään kunnan toiminnan kannalta merkittävistä sekä myös yritystoimintaan liittyvistä asioista. Keskustelu kokouksissa pitää olla avointa ja luottamuksellista, jotta päästään parhaisiin mahdollisiin lopputuloksiin, eli päätöksiin. Näen tarpeelliseksi kirjalliset salassapito- vaitiolositoumukset kunnanhallituksen ja lautakuntien varsinaisilta jäseniltä sekä varajäseniltä.

Kunnan työntekijöiden salassapito- ja vaitiolositoumuksien sisältö on tarkoituksenmukaista ajantasaistaa samalla.

Puumalassa 21.2.2022
Keskustan valtuustoryhmä
Olli Luukkonen"
 

Luottamushenkilön salassapito- ja vaitiolovelvollisuus perustuu julkisuuslakiin. Sen mukaan luottamushenkilö ei saa paljastaa sivulliselle asemansa perusteella saatuja salassa pidettäviä tietoja. Näitä velvoitteita ei voida laajentaa salassapito- ja vaitiolositoumuksella. Sitoumus ei siten vahvista eikä heikennä luottamushenkilön velvollisuuksia. Koska kunnanhallitus ja lautakuntien kokoukset eivät ole julkisia, niin siellä käydyt keskustelutkaan eivät ole julkisia. Ainoastaan päätökset (jotka eivät säädösten perusteella ole määrätty salaisiksi) ovat julkisia.

Kunnan työntekijöiden ja viranhaltijoiden kohdalla on menetelty seuraavasti: uuden henkilön aloittaessa, esimies on pyytänyt kirjallisen vaitiolositoumuksen, joka säilytetään palkkahallinnon aktissa.  Käytössä oleva vaitiolositoumus on seuraavalainen:

"Sitoudun olemaan paljastamatta Puumalan kunnassa tietooni tullutta salassa pidettävää tai luottamuksellisista tietoa sekä tietoa, josta lailla on säädetty vaitiolovelvollisuus. Tietoon tulo on voinut tapahtua virallisesti tai epävirallisesti, suullisesti, sähköisesti tai kirjallisesti. Vaitiolovelvollisuus käsittää kiellon paljastaa vaitiolovelvollisuuden piiriin kuuluvaa tietoa kaikilla näillä edellä mainituilla tavoilla ja mahdollisilla muilla tavoilla.

Sitoudun olemaan käyttämättä hyödykseni vaitiolovelvollisuuden alaista tietoa.

Olen ymmärtänyt, että vaitiolovelvollisuuteni jatkuu myös sen jälkeen, kun työsuhteeni/työkokeiluni/kuntouttava työtoimintani/työharjoitteluni Puumalan kuntaan on päättynyt.

Olen myös tietoinen oikeustoimista, jotka mahdollisesti seuraavat siitä, jos en noudata tätä sitoumusta."

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää, että luottamushenkilöiltä ei oteta kirjallista salassapito- ja vaitiolositoumusta. Kunnanhallitus kuitenkin tähdentää, ettei luottamushenkilö ja viranhaltija saa ilmaista sivullisille kokouksissa keskusteluissa esille tulleita asioita.
Lisäksi kunnanhallitus päättää, että työntekijä/viranhaltijoiden vaitiolositoumusta ei ole syytä muuttaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keskustan valtuustoryhmä/Olli Luukkonen

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
-   se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Puumalan kunnan kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Puumalan kunnan kunnanhallitus.

Postiosoite: Keskustie 14, Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
–    päätös, johon haetaan oikaisua
–    se, millaista oikaisua vaaditaan
–    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Puumalan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: Keskustie 14, Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kunnan kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00