Kunnanhallitus, kokous 30.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Määräalan maanvuokrasopimusluonnos kiinteistöllä 623-425-1-107

PuuDno-2022-89

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunta omistaa Elsanranta -nimisen kiinteistön, jonka kiinteistötunnus on 623-425-1-107. Määräala sijaitsee Kuoreksenniemi – Sahanlahti asemakaava-alueella (asemakaavamuutos hyväksytty kunnanvaltuustossa 24.8.2020 ja lainvoimainen 29.9.2020). Määräalan pinta-ala on noin 6 ha. Pinta-ala on likimääräinen.  

Puumalan kunta on neuvotellut määräalan vuokraamisesta. 

Vuokra-alue luovutettaisiin käytettäväksi alueella olevan Kuoreksenniemi – Sahanlahti -asemakaavan mukaiseen matkailurakentamiseen tai sitä tukevaan rakentamiseen. Määräalaan sisältyy kortteli 300 RM-1 alueella sekä VL- ja EV aluetta.

Määräalalla on rakennuspaikkoja matkailua palveleville rakennuksille. Kaavamääräykset mahdollistavat myös caravan-toiminnan. Määräalalla on rakennusoikeutta yhteensä 4000 k-m2 + 25 k-m2 (sauna).

Vuokralaisilla on suunnitelmissa rakentaa alueelle majoitustiloja vaiheittain. Toimijat tavoittelevat merkittävää majoituskapasiteetin lisäystä Sahanlahden alueelle sekä toiminnan ympärivuotistumista. Kapasiteetin kasvun ja palvelutarpeen lisääntymisen myötä hankkeella on positiiviset työllisyysvaikutukset alueella. Toimijoiden kanssa on neuvoteltu vuokrahinnasta ja maanvuokrasopimusluonnos sisältää myös osto-oikeuden. Tavoitteena on, että rakentaminen käynnistyisi määräalalla viimeistään vuonna 2023. 

Määräalan vuosivuokran hinta olisi 13 244 euroa. Sopimusluonnos sisältää myös osto-oikeuden ja kauppahinta on 25 kertaa edellä esitetty vuotuinen vuokrahinta ostohetkellä (tarkoittaa nykyrahassa 331 100 euroa). Osto-oikeus on voimassa 7 vuotta. Hinta pohjautuu ulkopuolisen tahon tekemiin arviokirjoihin (kunnan tilaamat arviot). 

Maanvuokrasopimusluonnokseen sisältyy rakentamisvelvoite, jonka mukaan vuokralainen sitoutuu rakentamaan määräalalle asemakaavan mukaista rakentamista vähintään 2000 kerrosneliömetriä. Rakennustöiden tulee alkaa kahden vuoden kuluessa tämän sopimuksen allekirjoittamisesta, ja olla velvoitteen mukaisesti käyttöönotettuna viiden vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoituksesta. Mikäli velvoite ei ole täyttynyt, on kunnalla oikeus purkaa tämä vuokrasopimus välittömästi.

Vuokralainen vastaa alueensa sisäisen kunnallistekniikan suunnittelusta ja rakentamisesta sekä käyttö- ja hoitokustannuksista. Vuokralainen vastaa karttaan merkityn tien rakentamisesta.

Maanvuokrasopimusluonnos, määräalakartta ja kaavakartta kaavamääräyksineen ovat liitteinä. 

Hinta-arviot (4 kpl) määräalasta ovat oheismateriaaleina.  

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää tehdä valtuustolle seuraavan päätösehdotuksen: 

Valtuusto päättää hyväksyä liitteen mukaisen maanvuokrasopimuksen Markus Heiskasen, Jaana Kuivalaisen ja Janne Kuivalaisen kanssa. 

Lisäksi kunnanvaltuusto oikeuttaa kunnanjohtajan tekemään maanvuokrasopimukseen merkitykseltään vähäisiä teknisluontoisia muutoksia ja allekirjoittamaan sopimuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Markus Heiskanen, Jaana Kuivalainen, Janne Kuivalainen, tekninen toimi, taloushallinto

Muutoksenhaku

Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §.