Kunnanhallitus, kokous 9.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 198 Saimaan Saaristoreitin lauttaliikennöinnin vuoden 2021 kustannusten kattaminen

PuuDno-2021-18

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö hallinnoi kuntien toimeksiannosta pyörälauttaliikennettä, joka mahdollistaa Saimaan Saaristoreitin vesistöylityksen ja yhteyden Puumalan Saaristoreitille. Saimaan Saaristoreitin pyörälauttakuljetus toteutettiin kuluneena kesänä Arctia-Meritaidolta vuokratulla aluksella, jolle annettiin nimeksi m/s Rasti. Sopimuksen aluksen vuokrauksesta sekä Rastin liikennöinnistä teki Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö kuntien toimeksiannosta.

Virkistysaluesäätiö sai Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta investointihankerahoituksen aluksen muutoksiin matkustajakäyttöön, hankkeella rakennettiin myös käymälä ja sadekatos Kyläniemen satamaan. Vesistöylityksen reittien aikataulut ja lippujen hinnoittelu suunniteltiin Saaristoreitin työryhmässä. Matkahuollon kanssa tehtiin sopimus lauttalippujen varauksesta ja myynnistä Matkahuollon lippukaupassa verkossa. Rasti liikennöi Sarviniemestä päivittäin Kyläniemen kalasatamaan ja neljä kertaa viikossa Lintusaloon.

Alkukaudella kesäkuun puoliväliin ja elokuussa vuoroja oli vähemmän. Heinäkuussa Rasti teki kaksi käyntiä Partakoskelle. Lisäksi ajettiin joitain lisävuoroja Ilkonsaareen ja pari ulkopuolista tilausta. Lippuja myytiin yhteensä 2038 ja matkustajien määrä kasvoi noin 30 % edellisvuodesta. Lintusalon ja Sarviniemen välisiä matkoja oli 241 ja Sarviniemen ja Lintusalon välisiä matkoja 197. Liikennöintiraportti koko kauden osalta on oheismateriaalina.

Suurien kustannusten takia lipputulot eivät riittäneet kattamaan kuluja kunnilta liikennöintiin saatujen avustusten jälkeen. Lisärahoitustarve on noin 30 000 euroa. Laskelma on oheismateriaalina. Reitin varrella sijaitseva kunnat rahoittivat liikennöintiä 5000 eurolla / kunta: Lappeenranta, Imatra, Ruokolahti, Taipalsaari ja Savitaipale Etelä-Karjalasta sekä Puumalan kunta Etelä-Savosta.

Toteutuneet tappion kattamiseksi Lappeenranta-Imatra kaupunkiseudun työvaliokunta päätti osoittaa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölle kaupunkiseudun talousarviosta enintään 24 000 euron suuruisen lisärahoituksen. Tämä tarkoittaa 4 800 euroa per kunta pois lukien Puumala. Saaristoreitin ohjausryhmä on käynnistänyt toimet, joilla kustannuksia kevennetään kesälle 2022. Tämä tarkoittaa mm. hiljaisen kauden vuorojen vähentämistä, aluksen käyttöasteen nostamista sekä uusien palvelujen liittämistä osaksi saaristoreitin kokonaisuutta. Tavoitteena on käynnistää uusi pyöräilymatkailua edistävä hankkeensa vuoden 2022 aikana.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö on esittänyt Puumalan kunnalle Rasti-lautan kesän 2021 liikennöinnin lisärahoitukseen osallistumista Etelä-Karjalan kuntien mukana. Katettavaa alijäämä on Lappeenranta-Imatra kaupunkiseudun työvaliokunnan päätöksen jälkeen 6 000 euroa. Ottaen huomioon, että Puumalaan suuntautuu vähemmän liikennöintiä kuin Etelä-Karjalan kuntiin, on perusteltua että Puumalan lisärahoitus jää alle 4 800 euron. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää, että Puumalan kunta osallistuu Etelä-Saimaan saaristoreitin lisärahoittamiseen 3 500 eurolla ja kustannukset kohdentuu kustannuspaikalle 5369 / Etelä-Saimaan saaristoreitti. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö, Lappeenrannan kaupunki, Imatran kaupunki, Ruokolahden kunta, Taipalsaaren kunta, Savitaipaleen kunta, taloushallinto

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
-   se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Puumalan kunnan kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Puumalan kunnan kunnanhallitus.

Postiosoite: Keskustie 14, Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
–    päätös, johon haetaan oikaisua
–    se, millaista oikaisua vaaditaan
–    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Puumalan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: Keskustie 14, Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kunnan kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00