Kunnanhallitus, kokous 30.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Yhteistoimintaneuvottelujen käynnistäminen koronaepidemian vuoksi

PuuDno-2020-80

Valmistelija

  • Matias Hilden, kunnanjohtaja, matias.hilden@puumala.fi

Kuvaus

Valtioneuvosto on 16.3.2020 linjannut toimenpiteitä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Nämä linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Lisäksi hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.  

Valtioneuvoston päätös on vaikuttanut useita kunnan palveluja rajoittavalla tavalla. Esimerkiksi kunnan lähiopetusta on keskeytetty merkittävästi, varhaiskasvatuksen lapsimäärät ovat tilapäisesti pienentyneet ja toimintoja on muutenkin suljettu. Toisaalta useissa toimipisteissä työmäärät ovat muutosten vuoksi lisääntyneet. Myös epidemian leviämiseen, työntekijöiden sairastumiseen sekä rajoitusten pitkittymiseen on varauduttava.

Kuntia koskevan yhteistoimintalain mukaisesti työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään ainakin sellaiset asiat, jotka koskevat:
1) henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa, kunnan palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien välisessä yhteistyössä;
2) palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla olennaisia henkilöstövaikutuksia, kuten ulkopuolisen työvoiman käyttöä tai liikkeen luovutusta;
3) henkilöstöön, henkilöstön kehittämiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun sekä työyhteisön sisäiseen tietojenvaihtoon liittyviä periaatteita ja suunnitelmia; sekä
4) taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa-aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista.

Jos työnantajan harkitsema irtisanominen, lomauttaminen tai osa-aikaistaminen kohdistuu alle kymmeneen työntekijään taikka enintään 90 päivää kestävä lomauttaminen kohdistuu vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun neuvotteluja on käyty 14 päivän ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita. Työnantajan on lisäksi annettava kirjallinen neuvotteluesitys yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämiseksi viimeistään viisi päivää ennen neuvottelujen aloittamista.

Huomioiden valtioneuvoston asettamien toimenpiteiden laajuuden on välttämätöntä käynnistää lain mukaiset yhteistoimintaneuvottelut Puumalan kunnassa koskien poikkeusolosuhteiden aiheuttamia henkilöstövaikutuksista. Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Matias Hilden, kunnanjohtaja, matias.hilden@puumala.fi

Puumalan kunta käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut, joiden tarkoituksena on sopeuttaa kunnan palvelutuotanto muuttuneita olosuhteita vastaavalle tasolle. Ensisijaisena keinona käytetään työn organisointitapojen muuttamista ja sisäisiä siirtoja työtehtävistä toiseen sekä lomajärjestelyjä. Toissijaisesti kyseeseen voivat tulla osa-aikaistukset tai enintään 90 päivää kestävät lomautukset.

Päätös

Hyväksyttiin sähköisellä päätöksentekomenettelyllä.

Tiedoksi

Pääsopijajärjestöt

Muutoksenhaku

Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §.