Kunnanhallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Puumalan kunnan sitoutuminen omarahoituksella Mt 15169 Viljakansaarentien kunnostamiseen

PuuDno-2024-64

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunta on neuvotellut Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa maantie 15169 eli Viljakansaarentien kunnostamisesta. Tien kokonaispituus on noin 28 km, josta päällystettyä tietä noin 23,5 km. Liikennemäärä on tieosuudella keskimäärin 266 ajoneuvoa vuorokaudessa (kesäaikaan 380) ja raskasta liikennettä 32 ajoneuvoa vuorokaudessa. Suurimmat liikennemäärät ovat kantatie 62 – Kietäväläntien välisellä osuudella.

Tieosuudelle on edellisen kerran tehty laajamittaisempia päällystystoimenpiteitä vuosina 1998 ja 1999, jolloin on päällystetty yhteensä noin 21 km pitkä tieosuus. Pohjois-Savon ELY-keskuksen tilaaman kunnostussuunnitelman mukaan päällyste on tällä hetkellä pääosin elinkaarensa lopussa.

Kunnostussuunnitelmassa on todettu tien epätasaisuus, päällystevauriot, kuivatuspuutteet ja tiealueelle levinnyt puusto. Vuonna 2022 ELY-keskuksen toteuttaman kuntoinventoinnin mukaan huonokuntoiseksi luokiteltua tietä on noin 4,6 km ja tyydyttävä kuntoiseksi luokiteltua tietä noin 10,8 km.

Kunnostussuunnitelmassa esitetään kunnostettavaksi noin 16 km tieosuutta eli kantatie 62:n risteyksestä Kietävälän risteykseen.

Kunnostustoimenpiteitä edellä mainitulla tieosuudella olisi:

-          Puuston poisto ja vesakon raivaus tiealueelta

-          Maakivien poistaminen tierakenteesta (343 kpl)

-          Nykyisen päällysteen rikottaminen sekoitusjyrsimällä ja kantavuuden lisääminen murskeella

-          Rumpujen ja rumpukiilojen uusimisia/rakentamisia

-          Sivuojien kunnostaminen

-          Kallion nokkien/leikkausten avartamisia kuivatuksen toimivuuden varmistamiseksi

-          Uudelleen päällystäminen

Kunnostustoimenpiteiden alustava kustannusarvio on arvonlisäverottomana noin 2,48 miljoonaa euroa ja arvonlisäverollisena noin 3,07 miljoonaa euroa. Pohjois-Savon ELY-keskus on todennut, ettei tien kunnostaminen kokonaisuudessaan perusväylänpidon rahoituksella ole mahdollista. Tämän vuoksi on neuvoteltu kolmikantaisesta rahoituksesta, jossa noin kolmannes tulisi perusväylänpidon rahoituksen kautta, puolet olisi Euroopan aluekehitysrahaston tukea ja noin 16 % olisi kunnan rahoitusosuutta. Kunnan arvonlisäveroton enimmäismaksuosuus olisi 400 000 euroa ja arvonlisäverollisena 496 000 euroa. Kunta pystyy vähentämään arvonlisäveron omassa verotuksessaan.

Ns. EAKR-rahoitusta varten Pohjois-Savon ELY-keskus on valmistellut hankehakemuksen toimintalinjalle 3 eli Saavutettavampi Suomi -kokonaisuuteen, jonka hakuaika oli 24.1.–15.3.2024. Hakemus on kohdennettu erityistavoitteiseen 3.1., mikä on nimeltään Alueellisen ja paikallisen saavutettavuuden kehittäminen. Ko. haussa rahoitetaan hankkeita, joilla mm. tuetaan pk-yritysten investointeihin tai kasvuun vaikuttavia, kestäviä liikenne- ja/tai logistiikkainvestointeja, tuetaan maantieliikenteen parempaa yhteenliitettävyyttä muihin kuljetusmuotoihin nähden ja edistetään liikenneturvallisuutta alueellisesti tai paikallisesti tunnistetuissa kehittämiskohteissa.

Kunnostustoimenpiteet on tarkoitus toteuttaa vuosien 2024 ja 2025 aikana.

Kunta on valmistellut ELY-keskukselle hakua varten perustelumuistion, jossa osoitetaan tiehankkeen hyötyjä yritysten näkökulmasta. Perustelumuistio on oheismateriaalina.

 

Puumalan kunnan näkökulmasta Viljakansaarentien kunnostaminen on itäisen Puumalan elinvoiman kehittämisen näkökulmasta erittäin tärkeä. Viljakansaarella asuu vakituisesti noin 120 henkilöä ja vapaa-ajan asuntoja on noin 450 kpl. Viljakansaarella toimivat yritykset ovat kooltaan pieniä tai keskisuuria yrityksiä sekä mikroyrityksiä. Tien kunnostaminen lisäisi liikkumisen turvallisuutta, vahvistaisi itäisen Puumalan elinvoimaa ja edistäisi parhaimmillaan kiinteistöjen arvon nousua parantuneen kulkuyhteyden ansiosta sekä vähentäisi merkittävästi yritysten kaluston korjauskustannuksia.

Keskeistä on, että Viljakansaarentien kunnostaminen parantaisi merkittävistä yritystoiminnan edellytyksiä. Tien välittömässä vaikutuspiirissä on mm. teollisuusyrityksiä, matkailuyrityksiä, kuljetusyrityksiä, henkilöliikennettä harjoittavia yrityksiä sekä kalatalouden yrityksiä. Viljakansaarella on merkittävät metsävarat, jonka vuoksi metsätalouden kuljetusten turvallisuuden takaaminen ja mahdollistaminen on olennaisen tärkeää. Metsätalous on Puumalan kunnan suurin toimiala yritysten lukumäärällä mitattuna. Lisäksi kuljetus- ja korjuuketju on merkittävä työllistäjä. 

Puumalan kunta perustelee kunnostustarvetta elinkeinoperusteiden lisäksi myös liikenneturvallisuusnäkökulmalla. Nykytilanteessa lisäksi talvikunnossapito on erittäin haasteellista. Tien huono kunto vaikeuttaa ja hidastaa myös hälytysajoneuvojen liikkumista.

Kunta on varautunut vuoden 2024 talousarviossa Viljakansaarentien kunnostamiseen.

Liitteenä on kunnostussuunnitelma ja oheismateriaalina perustelumuistio sekä hankehakemus, joka on jo jätetty rahoittajalle hakuajan puitteissa.   

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää, että Puumalan kunta osallistuu Viljakansaarentien (Mt 15169) kunnostamiseen enimmillään 16 prosentin omarahoituksella, mikä vastaa 400 000 euron (ALV 0) rahoitusosuutta.

Kustannukset kohdennetaan investointikohtaan 9817 Viljakansaarentien perusparannus.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pohjois-Savon ELY-keskus / Mirko Juppi ja Tommi Huttunen, Etelä-Savon ELY-keskus / kirjaamo, tekninen toimi, taloushallinto