Kunnanhallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Poikkeamishakemus 623-418-1-126

PuuDno-2024-58

Valmistelija

  • Heikki Virta, rakennustarkastaja, heikki.virta@puumala.fi

Kuvaus

Kiinteistön omistajat hakevat poikkeamislupaa vapaa-ajan asunnon muuttamiseksi vakituiseksi asuinrakennukseksi Puumalan kunnan Kyllölän kylän kiinteistölle Tyrynranta, kiinteistötunnus 623-418-1-126, jonka pinta-ala on 6410 m2. Kiinteistöllä on loma-asunnon rakennuspaikka. Kiinteistön osoite on Soitlahdentie 23 A 52230 Hurissalo.

Poikkeamista haetaan Hurissalon yleiskaavan loma-asuntojen korttelialueeksi merkitylle rakennuspaikalle, joka on osayleiskaavassa merkinnällä RA.

Hakemuksen mukaisen asuinrakennuksen kerrosala on 103 k-m2. Rakennuspaikalla on myös autokatos-varasto 21 k-m2ja rantasauna 26 k-m2.  Rakennusten yhteenlaskettu kerrosala on  150 k-m2.

Rakennusjärjestyksen määräysten mukaan vakituiseen asuinkäyttöön tarkoitetun uuden rakennuspaikan koon tulee olla vähintään 5000 m2. Ympärivuotiseen asuinkäyttöön tarkoitetun rakennuspaikan yhteenlaskettu rakennusoikeus on Puumalan kunnan rakennusjärjestyksen mukaan 300 k-m2 kun rakennuspaikan pinta-ala on yli 6000 m2. Asuinrakennuksen vähimmäisetäisyys keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta on 40 metriä.

Rakennuspaikka sijaitsee Ristiinantien läheisyydessä ositteessa Soitlahdentie 23 A. Päärakennus on käyttöönotettu vuonna 2023. Päärakennuksen etäisyys rantaviivasta on noin 38 metriä. Kiinteistöllä oleva suojapuusto on hyvä ja rakennukset sopeutuvat ympäristöön.

Kiinteistöllä käytettävä vesi otetaan omasta kaivosta, syntyvät wc-jätevedet ohjataan umpisäiliöön, harmaat jätevedet ohjataan saostuskaivoon ja puhdistetut vedet imeytetään maaperään. Rakennuspiirustusten perusteella rakennus täyttää kunnan vaatimukset vakituisesta asuinrakennuksesta.

Hakija on teettänyt rakennuksestaan energiatodistuksen, jonka perusteella vakituiselta asunnolta vaadittava energiataso on mahdollista saavuttaa. Energiatodistus ja vaadittavat toimenpiteet tullaan tarkentamaan tarvittaessa rakennuslupamenettelyn yhteydessä.

Hakija on perustellut käyttötarkoituksen muutosta seuraavasti; Rakennus ja rakennuspaikka täyttää vakituiseen asumiseen vaadittavat tarpeet. Olemme myyneet kaupunkiasuntomme ja aikomuksemme on muuttaa tänne vakituisesti asumaan.

Rakennustarkastaja on käynyt paikan päällä.

Naapurikiinteistön omistajat on kuultu, eikä heiltä ole tullut muistutusta poikkeamishakemuksesta.

Haettu poikkeamislupa tulisi myöntää.

Poikkeamisluvan myöntäminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Poikkeamisluvan myöntäminen ei myöskään vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista tai vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Poikkeamisluvan myöntäminen ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää myöntää kiinteistön 623-418-1-126 omistajille poikkeamisluvan loma-asunnon muuttamiseksi vakituiseksi asunnoksi Puumalan kunnan Kyllölän kylän kiinteistöllä Tyrynranta edellä esitetyillä perusteilla.

Tämä päätös myönnetään julkipanon jälkeen, päätöksen antopäivä on 27.3.2024.

Myönteinen päätös on voimassa yhden vuoden päätöksen voimaantulopäivästä lukien, missä ajassa hankkeelle on haettava rakennuslupa.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija, rakennustarkastaja, ELY-keskus