Kunnanhallitus, kokous 13.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelmaan osallistuminen ja statuksen hakeminen

PuuDno-2023-14

Valmistelija

  • Tuula Vainikka, markkinointipäällikkö, tuula.vainikka@puumala.fi

Kuvaus

Matkailu on kasvava talouden ala maailmanlaajuisesti. Samaan aikaan ilmastonmuutoksen vaikutukset suuntaavat matkailijavirtoja uudella tavalla. Matkailuyritysten toimintaan kohdistuu entistä enemmän vaatimuksia, sillä ne sijaitsevat usein vetovoimaisissa ja herkissä luonnonympäristöissä. Näin on myös Puumalassa. Kestävään matkailuun panostaminen on paitsi ympäristöteko, myös vetovoimatekijä.

Suomen hallituksen ns. Matkailu 4.0 toimenpidesuunnitelmassa 2017-2019 on ollut tavoitteena mm. vahvistaa kestävän kehityksen mukaista toimintaa suomalaisissa matkailuyrityksissä ja matkakohteissa, markkinoida Suomea kestävän kehityksen matkakohteena sekä ohjata Suomeen saapuvia matkailijoita ja ulkomaisia matkanjärjestäjiä toimimaan kestävällä tavalla. Yhtenä ohjelman toimenpiteenä on luotu Sustainable Travel Finland -ohjelma ja sillä saavutettava Sustainable Travel Finland -merkki (STF-merkki).

STF-merkin tavoitteena on:

  • edistää kestävää matkailua Suomessa
  • viestiä helpommin ja yhtenäisemmin Suomesta kestävän matkailun maana
  • helpottaa matkailijoiden valintoja matkustuspäätöksiä tehtäessä ja
  • käynnistää sekä lisätä kestävän matkailun yhteistyötä kunnan ja muiden julkisten toimijoiden, alueorganisaatioiden ja yritysten välillä.

 

Sekä yrityksille että matkailualueille (eli destinaatioille) suunnattu STF-ohjelma ja siihen liittyvä kehittämispolku on vastuullisen matkailun kehittämisen työkalu. Verkkoalustalla toimiva ohjelma on maksuton ja sitä koordinoi VisitFinland. Käytännössä ohjelmaan pääsy vaatii organisaation sitoutumista eli virallista päätöstä ja yhteyshenkilön nimeämistä. Alue voi saada STF-merkin kun 51% sen kv-markkinoilla toimivista matkailuyrityksistä on saanut STF-statuksen ja sen muu toiminta on vastuullista (esim. jätehuolto, kierrätys, vähähiilisyys, yritysyhteistyö). Tällä hetkellä Puumalassa on viisi STF-merkin omaavaa yritystä: Pistohiekka Resort, Sahanlahti Resort, Okkolan Lomamökit, Hanhiniitty Ky ja Lakeland GTE. Saimaan alueella ei vielä ole STF-matkailualuetta, mutta se on tekeillä mm. Savonlinnassa ja Mikkelissä. Kestävät yritykset ja matkailukohteet ovat etusijalla VisitFinlandin kampanjoissa, tuotenostoissa ja messuilla.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää, että Puumalan kunta hakeutuu Sustainable Travel Finland -ohjelmaan ja nimeää yhteyshenkilöksi Tuula Vainikan. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

markkinointipäällikkö, Puumalan matkailutoimijat