Tekninen lautakunta, kokous 25.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Poikkeamishakemus 623-423-1-125

PuuDno-2024-99

Valmistelija

  • Heikki Virta, rakennustarkastaja, heikki.virta@puumala.fi

Kuvaus

Kiinteistön omistaja hakee poikkeamislupaa loma-asunnon ja rantasaunan rakentamiseksi Puumalan kunnan Luukkolan kylän kiinteistölle Muuriainen, kiinteistötunnus 623-423-1-125, jonka pinta-ala on 4,215 ha. Kiinteistön osoite on Muuraissaari 1.

Poikkeamista haetaan oikeusvaikutteisen Lietvesi - Suur-Saimaan osayleiskaavan loma-asuntoalueelle, jolla on ympäristöarvoja.  Alue on tarkoitettu omarantaisten loma-asuntojen rakentamiseen. Rakennusten suurin sallittu kerrosala on 60 k-m2. Rakennusten sijoittelussa ja värivalinnoissa tulee maisemalliset tekijät ottaa erityisesti huomioon. Kyseinen alue on merkitty kaavaan tunnuksella RA-1.

Kyseiselle kiinteistölle, Muuriainen, on merkitty yksi osayleiskaavan mukainen loma-asunnon rakennuspaikka RA-1. Rakennuspaikka on rakennettu ja sen suurin sallittu rakennusoikeus on 60 k-m2. Kiinteistön omistaja on laittanut syksyllä 2023 vireille poikkeuslupahakemuksen 80 k-m2 suuruisen loma-asunnon ja 25 k-m2 suuruisen rantasaunan rakentamiseksi kaavaan merkitylle rakennuspaikalle, yhteensä 105 k-m2. Kiinteistöllä on tällä hetkellä 98 k-m2 suuruinen loma-asunto, 18 k-m2 suuruinen rantasauna ja LS-alueella oleva 14 k-m2 suuruinen aittarakennus.

Poikkeamislupakäsittelyn yhteydessä pyydetyn lausunto Ely-keskukselta.  ELY-keskuksen näkemyksen mukaan poikkeamisluvan myöntämiselle ei ole olemassa edellytyksiä, koska se vaikeuttaisi luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista (maankäyttö- ja rakennuslaki 171 §). Mikäli kyseessä olevalle rakennuspaikalle myönnetään rakennuslupa, on rakentamisessa noudatettava voimassa olevan Lietvesi – Suur-Saimaan osayleiskaavan määräystä eli rakennusten suurin sallittu kerrosala voi olla enintään 60 k- m2.  Voimassa olevan maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n mukaan kaavasta poikkeamiselle on lisäksi oltava erityinen syy. ELY-keskuksen näkemyksen mukaan poikkeamiselle ei tässä tapauksessa ole osoitettavissa myöskään erityistä syytä. 

Hakija on perustellut hakemustaan seuraavasti; Vanhat rakennukset ovat huonokuntoiset. Niiden peruskunnostus vastaa kustannuksiltaan lähes uudisrakennusten rakennuskustannuksia. Tämä on myös poikkeamishakemuksen erityinen syy. Mikäli poikkeamislupaa ei myönnetä, päädytään vanhojen rakennusten peruskorjaamiseen siten, että ne vastaisivat nykyisten määräysten mukaista tasoa. Se tulisi kuormittamaan huomattavasti enemmän ympäristöä kuin uudisrakentaminen. Nykyisten rakennusten perusparantaminen tulisi kestämään huomattavasti pidemmän aikaan kuin vaihtoehtoinen uudisrakentaminen. Tämä aiheuttaisi myös Saimaan norpille pitkäkestoista häiriötä, koska rakennustyötä tultaisi tekemään myös talvisaikaan.

Naapurit ovat yli 200 m etäisyydellä Muuriainen-kiinteistöstä. Naapureita ei ole tarvinnut kuulla.

Muuriainen RA-1 rakennuspaikalla on ollut jo ennen Lietvesi-Suur-Saimaan yleiskaavaa loma-asunto 98 k-m2 ja rantasauna 18 k-m2 sekä LS-alueella aitta 14 k-m2. Kiinteistön omistaja ei ole Lietvesi-Suur-Saimaan kaavan teko vaiheessa eikä Lietvesi-Suur-Saimaan yleiskaavan päivittämisvaiheessa ollut Puumalan kuntaan yhteydessä päivittääkseen kaavaan oikeita rakennusoikeuksia.

Nyt haettu poikkeaminen ylittää kaavanmukaisen rakennusoikeuden 75 %:lla. Muuriainen-rakennuspaikalla ja LS-alueella olevien rakennusten yhteenlaskettu kerrosala on tällä hetkellä 130 k-m2, eli 116 % ylitys kaavan mukaisesta rakennusoikeudesta. Haetun poikkeamisen rakennukset ovat 81 % olemassa olevien rakennusten koosta. Haetut rakennusalueen rakennukset ovat haettu pitkälti samoille kohdille kuin rakennusalueella tällä hetkellä olemassa olevat rakennukset, suunniteltu päärakennus on vielä n. 7-8 metriä kauempana rantaviivasta kuin olemassa oleva päärakennus. Yleensä osayleiskaavoihin laitetaan kaavan se määrä rakennusoikeutta, mikä kaavantekohetkellä on sinne jo rakennettu. Tässä Muuriainen kiinteistöllä ei  rakennusoikeutta ole laitettu jostain syystä olemassa olevien rakennusten mukaan.

Haettu poikkeaminen tulisi myöntää sillä ehdolla, että rakentaminen tapahtuisi kesäaikaan. Rakennusten sijoittamiseen ja värivalintoihin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Uusien rakennusten rakentaminen on perusteltua kun 1960 luvulla rakennettujen rakennusten korjaaminen ei ole niiden heikon kunnon kannalta järkevää. On parempi tehdä uudisrakennukset kuin yrittää jo huonoon kuntoon päässeitä rakennuksia alkaa kunnostaa. Uudet rakennukset eivät häiritse yhtään sen enempää Saimaan norppien pesintää eikä häiritse aikaisempaa enempää norppien rauhaa kuin olemassa olevat rakennuksetkaan.  Kurensalon, Muuraissaaren ja Partaluotojen vesialueella liikkuminen voi häiritä Saimaan norpan pesintää ja norppien rauhaa. Poikkeamislupapäätöksen mukana laitetaan kiinteistön omistajalle ELYn Saimaan norppa esite, jossa on ohjeita norppa-alueella liikkujalle.

Hakija on perustellut hakemusta erityisellä syyllä. Vanhat rakennukset ovat huonokuntoiset. Niiden peruskunnostus vastaa kustannuksiltaan lähes uudisrakennusten rakennuskustannuksia.

Puumalan kunnan hallintosäännön mukaan tekninen lautakunta päättää maankäyttö- ja rakennuslain 171 § poikkeamisluvasta silloin, kun päätösvaltaa ei ole annettu kunnanhallitukselle tai viranhaltijalle.

Haettu poikkeamislupa tulisi myöntää. Poikkeamisluvan myöntäminen ei aiheuta haittaa kaavan toteuttamiselle eikä vaikeuta luonnonsuojelun tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Poikkeamisluvan myöntäminen ei aiheuta myöskään haittaa naapureille eikä maanomistajien tasapuoliselle kohtelulle.

Sijaintikartta ja asemapiirros ovat liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Tekninen lautakunta päättää myöntää kiinteistön 623-423-1-125 omistajalle poikkeamisluvan loma-asunnon ja rantasaunan rakentamiseksi Puumalan kunnan Luukkolan kylän kiinteistölle Muuriainen edellä esitetyillä perusteilla.

Tämä päätös myönnetään julkipanon jälkeen, päätöksen antopäivä on 29.4.2024.

Myönteinen päätös on voimassa yhden vuoden päätöksen voimaantulopäivästä lukien, missä ajassa hankkeelle on haettava rakennuslupa.

 

Keskustelun kuluessa jäsen Martti Laine ehdotti, että poikkeamislupaa ei pitäisi myöntää. Ehdotusta ei kannatettu.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija, Etelä-Savon ELY-keskus, rakennusvalvonta

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antopäivästä.

Antopäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.
Postiosoite: PL 1744. 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64, 70100 Kuopio
Sähköpostiosoite:ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2501
Puhelinnumero: 029 564 2500
Hallinto-oikeuden kirjaamon aukioloaika: ma – pe 8.00 – 16.15

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:
–    päätös, johon haetaan muutosta
–    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
–    perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä: 
–    päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
–    asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus voi periä muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun. Maksuista säädetään laissa tuomioistuinmaksulaki 11.12.2015 / 1455.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Puumalan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: Keskustie 14, 52200 Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kunnan kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00