Kunnanhallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Maa-alueen vuokraaminen Liehtalanniemestä

PuuDno-2024-72

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Jalmari Reponen on vuonna 1957 vuokrannut yksityishenkilölle noin puolen hehtaarin suuruisen Ylöissaari-tilaan (kiinteistötunnus 623-410-1-5) kuuluvan "Kallioranta"-nimisen (vuokrasopimuksessa kutsutaan Kalliorannaksi) maa-alueen. Kaavakartta on oheismateriaalina.

Vuokra-aika oli kestoltaan 60 vuotta 14.3.1958 lähtien. Vuokra-aika on päätttynyt 14.3.2018. Vuokra oli 500 markkaa vuodessa. Alkuperäinen vuokrasopimus on oheismateriaalina. Liehtalanniemi mukaan lukien em. maa-alue siirtyivät kunnan haltuun 11.5.1978, kun tila oli Jalmari Reposen kuoltua joutunut valtiolle.

Sittemmin 5.12.1984 Liehtalanniemi perustettiin luonnonsuojelualueeksi kunnan hakemuksesta ja museo oli avattu jo aiemmin vuonna 1981. Suojelupäätöksessä on erikseen todettu, että rauhoittaminen ei millään tavalla rajoita sitä tilan käyttöoikeutta, joka on perustettu 15.8.1957 solmitulla Jalmari Reposen ja yksityishenkilön välisellä sopimuksella. Suojelupäätöksessä huomioidaan vuokra-sopimuksen määräaikaisuus. Suojelupäätös on oheismateriaalina.

Suojelupäätöksessä todetaan, että Liehtalanniemen alueella on suuri valtakunnallinen merkitys kulttuurihistorian, Saimaan luonnon ja maiseman sekä harvinaistuvien eloyhteisöjen suojelun kannalta. Lisäksi suojelupäätöksessä todetaan, että rauhoittamisen tarkoituksena on säilyttää Liehtalanniemi elävänä ja havainollisena näytteenä siellä vuosisadan alkupuolella vallinneesta savolaisesta pienviljely- ja kalastustilan elämänmuodosta ja sen synnyttämistä entiskulttuurimaisemista eliölajeineen. Rauhoitettuna alueen tulee palvella luonnon- ja kulttuurinsuojelin ohella opetusta, tutkimusta ja virkistystä. Alueella voidaan harjoittaa suojelupäätöksen mukaan suojelutavoitteeseen sopeutuvaa matkailua sekä harvinaistuneiden perinteisten viljelykasvilajikkeiden ja kotieläinten maatiaisrotujen kasvatusta niiden perinnöllisen aineksen suojelemiseksi. Matkailukäytön todetaan olevan mahdollista hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti.

Kalliorannaksi kutsutulla maa-alueella on yleiskaavassa RA-merkintä eli lomarakennuspaikka.

Vuokraoikeuden haltija on vaihtunut ko. maa-alueella vuosien varrella usemman kerran sekä perimisen että myynnin kautta. Selvitys omistuksessa tapahtuneista muutoksista on oheismateriaalina. Vuokraa ei ole peritty vuoden 2018 jälkeen eli vuokrasopimuksen päättyessä ja vuokralainen ei ole vuokrasopimuksen päättymisvaiheessa ollut yhteydessä kuntaan eikä kunnasta ole oltu yhtydessä vuokralaiseen. Kunnan reskontrassa ei näy myöskään suorituksia vuodesta 2015 saakka, johon nykyinen järjestelmä ulottuu tietoineen. Vuokrahinnassa ei ole tehty todennäköisesti myöskään indeksitarkistuksia silloin, kun vuokraa vielä on peritty, sillä alkuperäisessä vuokrasopimuksessa ei ole mainintaa vuokrantarkistuksista. Tilan loma-asuntokäyttö on kuitenkin jatkunut vuokrasopimuksen päättymisestä huolimatta kuitenkin jatkunut, tosin vähäisenä. Viimeisin vuokraoikeuden haltija on menehtynyt loppuvuodesta 2022. Em. vuokralaisen äiti on ilmoittanut kuntaan halukkuudesta vuokrata määräalaa edelleen 30 vuoden ajaksi, kuitenkin niin, että vuokraoikeus siirtyisi kolmannelle osapuolelle (ei rintaperillinen) tulevaisuudessa rakennuksineen. Vuokrahinnaksi esitetään edellisen sopimuksen hintaa. Hinta ei ole vertailukelpoinen muualla Saimaan rannalla sijaitsevaan puolen hehtaarin tonttiin nähden tai suhteessa kunnan muihin maanvuokralaisiin. Hakemus maanvuokrasopimuksen vuokra-ajan jatkamiseksi ja siihen kuuluva liite ovat oheismateriaaleina. Henkilöillä on tahtotilana jatkaa alueen käyttöä vapaa-ajan asumisen tarkoituksessa.

Kunnan viranhaltijat ovat yrittäneet neuvotella rakennusten lunastamisesta kunnalle, mutta lunastuspyyntöön ei ole suostuttu. Henkilöillä on edelleen tahtotila vuokrata maa-alue ja jatkaa loma-asuntokäyttöä. Lunastuksesta on neuvoteltu siksi, että alue saatettaisiin tilaan, jossa se paremmin noudattaisi Liehtalanniemen suojelualueen tavoitteita ja henkeä. Alueesta on kiinnostunut myös matkailuyritys. Suojelupäätöksen mukaan alueella voidaan harjoittaa suojelutavoitteeseen sopeutuvaa matkailua. Mikäli rakennusten lunastaminen toteutuisi ja uutta vuokrasopimusta hakijoiden kanssa ei tehtäisi, tulee kunnan avoimella menettelyllä hakea alueelle toimijaa, jonka toimintasuunnitelma tukee myös suojelupäätöksen tavoitteita.  

Kunnalla on oikeus päättää maa-alueidensa käytöstä. Voimassa olevan hallintosäännön mukaan maa-alueen vuokraamisesta yli kolmen vuoden ajaksi päättää kunnanhallitus.

Asian valmistelua varten on hankittu lainopillinen näkemys ja asianajotoimiston laatima muistio on oheismateriaalina. Asianajajan näkemyksen mukaan kunnalla ei ole velvollisuutta vuokrata vuokra-aluetta uudelleen entiselle vuokralaiselle. Suosituksena on, että kunta neuvottelee rakennusten lunastamisesta käyvällä hinnalla.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää, että Puumalan kunta ei vuokraa noin puolen hehtaarin alaa Ylöissaari-nimisestä tilasta. Määräala on merkitty liitekarttaan 1. 

Kunnanhallitus päättää, että kunnan tavoitteena on lunastaa kiinteistöllä olevat rakennukset kunnan omistukseen ja että alueelle tavoitellaan jatkossa suojelupäätöksen tavoitteisiin soveltuvaa toimintaa avoimella hakumenettelyllä.

Kunnanjohtajan muutettu päätösehdotus:

Kunnanhallitus päättää, että Puumalan kunta ei vuokraa noin puolen hehtaarin alaa Ylöissaari-nimisestä tilasta. Määräala on merkitty liitekarttaan 1.

Kunnanhallitus päättää, että kunnan tavoitteena on lunastaa kiinteistöllä olevat rakennukset kunnan omistukseen ja kunta antaa Maria Unholalle elinikäisen hallintaoikeuden kiinteistöihin ja liitteenä olevaan maa-alueeseen. Hallintaoikeutta ei voi siirtää edelleen. Hallintaoikeuden haltija ei saa rakentaa uusia rakennuksia tai purkaa olemassa olevia rakennuksia ilman kunnan lupaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakemuksen tehneet