Tekninen lautakunta, kokous 28.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Poikkeamishakemus 623-423-4-24

PuuDno-2023-155

Valmistelija

  • Heikki Virta, rakennustarkastaja, heikki.virta@puumala.fi

Kuvaus

Kiinteistön vuokralainen hakee poikkeamislupaa rantasaunan rakentamiseksi Puumalan kunnan rakennusjärjestyksen kohdassa 5.3 määriteltyä rakennusten vähimmäisetäisyyttä lähemmäksi keskivedenkorkeuden mukaista rantaviivaa, rakennusjärjestyksen kohdassa 5.2 rakennusten lukumäärästä ja kaavan käyttötarkoituksesta.

Kiinteistö sijaitsee Puumalan kunnan Luukkolan kylässä Rn:o 4:24, pinta-ala 1,8250 ha.

Poikkeamislupaa haetaan oikeusvaikutteisen Puumalan Lietvesi-Suur-Saimaan osayleiskaavan merkitylle rakennuspaikalle (AO). Rakennuspaikalla on tällä hetkellä asuinrakennus, rantasauna, grillikatos ja varasto sekä puuliiteri.

Rakennuspaikka on Lietvesi-Suur Saimaan osayleiskaavan mukainen erillispientalojen alue (AO), joka on tarkoitettu ympärivuotisten asuntojen tai loma-asuntojen rakentamiseen. Rakennusjärjestyksen mukaan paikalle saa rakentaa yhden, yksiasuntoisen enintään kaksikerroksisen asuinrakennuksen tai loma-asunnon ja enintään neljä  käyttötarkoitukseen liittyviä talousrakennuksia. Rakennuspaikan yhteenlaskettu rakennusrakennusoikeus on 350 k-m2 koska kiinteistön pinta-ala on yli 7000 m2.

Poikkeamista haetaan rakennusjärjestyksen kohdan 5.3 määräyksestä rantasauna alle 30 m2 etäisyys rantakasvillisuuden rajasta tulee olla vähintään 15 metriä. Kiinteistön omistajilla on tarkoitus rakentaa paikalle suuruinen 30 k-m2 suuruinen rantasauna. Rakennuspaikalla on jo olemassa 245 k-m2 suuruinen asuinrakennus, vanha rantasauna 24 k-m2 (muutetaan takkatuvaksi), grillikatos, puuliiteri 9 k-m2 ja varasto 15 k-m2. Kiinteistöllä on rakennusalueen ulkopuolella autotalli 48 k-m2 ja katos. Haetun ja olemassa olevien rakennusten yhteenlaskettu rakentamisen määrä rakennusalueella olisi 323 k-m2.

Rantasauna tulisi asemapiirroksen mukaan sijoittumaan 12 m rantakasvillisuuden rajasta.

Hakijoiden perustelut poikkeamiselle; Kiinteistön vuokralainen on aloittamassa uudenlaista esteetöntä matkailun liiketoimintaa. Tarkoitus on tarjota esteettömiä veneretkiä ja esteetöntä luontomatkailua. Tähän tarkoitukseen tarvitaan tukikohta, jossa on mahdollisuus rauhalliseen esteettömään saunomiseen, nuotiolla oleiluun ja luonnosta nauttimiseen. Kohteessa tulee olla myös laituri, johon pääsee rantautumaan keulaportilla varustetulla veneellä, jolloin siirtyminen pyörätuolilla veneeseen/veneestä on mahdollisen turvallisesti. Koska Puumalan kunnan alueelta ei löydy sopivaa kohdetta kyseiseen toimintaan, olemme rakentamassa sitä vuokraamallemme maa-alueelle.

Naapureita on kuultu, eikä heillä ole ollut huomauttamista hankkeeseen.

Rakennustarkastaja ja tekninen johtaja ovat käyneet rakennuspaikalla tutustumassa maastoon.

Rakennusalueella on haettu rantasaunan paikka mahdollisimman alhaalle rakennettavalle rantasaunalle ainut paikka maaston muodot huomioiden. Rantasaunasta saa tehtyä riittävän loivat kulkusillat rantaan. Rakennusten lukumäärästä ei aiheudu haittaa kaavan toteuttamiselle. Osaa kiinteistön alaa tullaan käyttämään esteettömään matkailun liiketoimintaan. Nyt Lietvesi-Suur-Saimaan kaavassa on AO erillispientalojen rakennuspaikka. Jatkossa toiminta tulisi olemaan asuin- ja liiketoiminnan aluetta, mutta liiketoiminta on vain kesäaikaista. Rakennuspaikka on vanha rakennuspaikka, jossa on olemassa olevia rakennuksia.

Haettu poikkeamislupa tulisi myöntää. Rantasaunan sijoittamiset asemapiirroksessa esitetyille paikalle on perusteltua. Poikkeamisluvan myöntäminen ei aiheuta haittaa kaavan toteuttamiselle eikä vaikeuta luonnonsuojelun tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Poikkeamisluvan myöntäminen ei aiheuta haittaa naapureille eikä maanomistajien tasapuoliselle kohtelulle.

Kartat sekä asemapiirros ovat oheismateriaaleina.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Tekninen lautakunta päättää myöntää hakijalle poikkeamisluvan uuden rantasaunan rakentamiseen noin 12 metrin etäisyydelle keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta, rakennusten määrästä sekä kaavan käyttötarkoituksen merkinnästä AO (erillispientalojen alue) Puumalan kunnan Niinisaaren kylän kiinteistölle 623-423-4-24 edellä esitetyn perusteella.

Tämä päätös myönnetään julkipanon jälkeen, päätöksen antopäivä on 30.11.2023. Päätös on voimassa yhden vuoden päätöksen voimaantulopäivästä lukien, missä ajassa hankkeelle on haettava rakennuslupa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija, ELY-keskus, rakennustarkastaja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antopäivästä.

Antopäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.
Postiosoite: PL 1744. 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64, 70100 Kuopio
Sähköpostiosoite:ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2501
Puhelinnumero: 029 564 2500
Hallinto-oikeuden kirjaamon aukioloaika: ma – pe 8.00 – 16.15

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:
–    päätös, johon haetaan muutosta
–    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
–    perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä: 
–    päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
–    asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus voi periä muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun. Maksuista säädetään laissa tuomioistuinmaksulaki 11.12.2015 / 1455.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Puumalan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: Keskustie 14, 52200 Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kunnan kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00