Tekninen lautakunta, kokous 28.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 72 Perussuomalaisten valtuustoryhmän aloite: Yksityisteiden kunnossapitoavustusten korotus ja yli 70-vuotiaiden palvelusetelit pihan ja talon huoltoon

PuuDno-2022-225

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mervi Kelloniitty, hallintopäällikkö, mervi.kelloniitty@puumala.fi

Kuvaus

Kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen on valtuustoryhmillä ja valtuutetuilla oikeus tehdä kirjallisia aloitteita kunnan toimintaa ja hallintoa koskevista asioista. Aloite annetaan puheenjohtajalle.

Aloitetta ei oteta heti käsiteltäväksi, vaan se lähetetään kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä / valtuutettu Lauri Kotsalainen antoi kunnanvaltuuston puheenjohtajalle liitteenä olevan kirjallisen aloitteen.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää lähettää aloitteen yksityistieavusten osalta valmisteltavaksi maaseutuasiamiehelle ja muilta osin hyvinvointipalveluiden toimialalle.

Kunnanjohtajan muutettu päätösehdostus: Kunnanhallitus päättää lähettää aloitteen yksityistieavusten osalta valmisteltavaksi tekniselle toimelle ja muilta osin hyvinvointipalveluiden toimialalle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunta avustaa vuosittain järjestäytyneitä tiekuntia 72 000-75 000 eurolla ja järjestäytymättömiä tiekuntia 5000-7000 eurolla. Lisäksi matkailua, nähtävyyksiä ja julkisia tapahtumia palvelevat tiekunnat saavat harkinnanvaraista avustusta noin 3000 eurolla. Yhteensä avustuksia myönnetään noin 85 000 euron edestä, tiekohtaisten avustusten vaihdellessa 200-300 euroa/km.

Teknisen lautakunnan päätöksen mukaisesti avustusta myönnetään nykyisin seuraavin perustein:

1. tiekunnan on pidettävä kokoukset yksityistielain 60 §:n mukaisesti (vähintään 4 vuoden välein)
2. tietä avustetaan pysyvän asutuksen osalta
3. matka pysyvään asutuksen tulee olla vähintään 500 metriä
4. rakennuksen tulee olla käyttötarkoitukseltaan vakituinen asunto ja väestötietojärjestelmässä henkilön kotipaikka
5. tie, joka yhdistää kaksi yleistä tietä ja/tai jolla on paikkakunnalla huomattava liikenteellinen merkitys, saa kunnossapitoavustuksen 20 %:lla korotettuna
6. yksityistietä koskevat tiedot ovat ajan tasalla yksityistierekisterissä ja Väyläviraston digiroadissa (yksityistielaki § 50)
7. tiekunnattomille teille avustus maksetaan 20% pienempänä.

Järjestäytyneitä, avustusta hakeneita tiekuntia oli vuonna 2022 tasan sata, järjestäytymättömiä eli sellaisia, joihin ei oltu perustettu tiekuntaa oli 38 kpl. Avustettavia, ns. matkailuteitä oli lisäksi 18. Matkailuteiden ulkopuolisia avustettavia teitä oli yhteensä 313 kilometriä. Näiden teiden avustuksen keskimääräinen suuruus vuonna 2022 oli 252 euroa/kilometri.

Puumalan perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti 20.2.2023 päivätyssä valtuustoaloitteessaan, että Puumalan kunta tekisi yksityisteiden kunnossapitoavustuksiin reippaan korotuksen. Avustusta esitetään nostettavan 750 euroon kilometriltä ja että vähimmäistiepituus poistettaisiin. Tien vaikutuspiirissä tulisi valtuustoaloitteen mukaan olla vähintään yksi vakituinen asukas, ja avustusta vähennettäisiin 50 euroa/kilometri, jos vakituisen asumisen talouksia on enemmän kuin yksi, maksimivähennyksen ollessa 250 euroa. Perussuomalaisten valtuustoaloite kokonaisuudessaan liitteenä.

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 27.3.2023 lähettää aloitteen yksityistieavustusten osalta valmisteltavaksi tekniselle toimelle.

Mikäli tieavustuksia nostettaisiin perussuomalaisten valtuustoryhmän esittämälle tasolle, nousisi kunnan maksama avustus nykytasosta 150 000 eurolla lähes kolminkertaiseksi eli noin 235 000 euroon. Summa nousi tästä vielä hieman, mikäli puolen kilometrin etäisyysvaade poistettaisiin.

Lähikuntien avustusmääriä ja yksityistiepituuksia 2023:

kunta           tien pituus    avustus                        €/km

Puumala       313 km       85 000 euroa                 271

Rantasalmi   270 km       90 000 euroa                 333

Sulkava         270 km      123 000 euroa               456                                          

Juva              476 km      164 000 euroa               344

Ruokolahti     340 km      101 000 euroa               297

Tehdyn tarkastelun mukaan Puumala on jäänyt jälkeen esitettyjen verrokkikuntien avustustasosta.

Mikäli yksityistieavustussummaa korotetaan 40 000 eurolla 125 000 euroon, päästään avustuksessa keskimäärin 400 euroon kilometriä kohden, korotuksen ollessa 47%.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Puumalan kunnan tekninen lautakunta esittää seuraavaan talousarvioehdotukseen yksityisteiden kunnossapitoavustusten korottamista edellä selostetun mukaisesti 125 000 euroon.

Avustusta myönnetään entisin perustein:

1. tiekunnan on pidettävä kokoukset yksityistielain 60 §:n mukaisesti (vähintään 4 vuoden välein)

2. tietä avustetaan pysyvän asutuksen osalta

3. matka pysyvään asutuksen tulee olla vähintään 500 metriä

4. rakennuksen tulee olla käyttötarkoitukseltaan vakituinen asunto ja väestötietojärjestelmässä henkilön kotipaikka

5. tie, joka yhdistää kaksi yleistä tietä ja/tai jolla on paikkakunnalla huomattava liikenteellinen merkitys, saa kunnossapitoavustuksen 20 %:lla korotettuna

6. yksityistietä koskevat tiedot ovat ajan tasalla yksityistierekisterissä ja Väyläviraston digiroadissa (yksityistielaki § 50)

7. tiekunnattomille teille avustus maksetaan 20% pienempänä.

 

 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
–    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
–    kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Puumalan kunnan kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Puumalan kunnan tekninen lautakunta.
Postiosoite: Keskustie 14, 52200 Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
–    päätös, johon haetaan oikaisua
–    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
–    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Puumalan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: Keskustie 14, 52200 Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kunnan kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00