Valtuusto, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Esisopimus koskien kiinteistöjä 623-414-12-22 ja 623-414-35-1. Puumalan kunnan, Kesko Oyj:n ja Asunto Osakeyhtiö Puumalan Helmen välinen esisopimus

PuuDno-2015-165

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunnalla ja Puumalan Helmi Oy:llä on voimassa oleva maanvuokrasopimus kiinteistöistä Martikka 414-0012-0022 (2405 m2) ja Lisä-Martikka 414-0035-0001 (624 m2). Vuokrasopimus on määräaikainen ja voimassa 31.5.2085 saakka. Puumalan Helmi Oy:n edustajat ovat ilmoittaneet halukkuudesta purkaa vuokrasopimuksen sen vuoksi, että Puumalan kunta voisi myydä kiinteistöt Kesko  Oyj:lle ja Asunto Osakeyhtiö Puumalan Helmelle. Kesko Oyj:n omistusosuus olisi 3/4 ja Asunto Osakeyhtiö Puumalan Helmen osuus 1/4. 

Keskustie 10 tontille (em. kiinteistötunnuksen mukaisesti) on suunnitteilla kerrostalo, jonka ns. kellarikerroksessa sijaitsisi liiketiloja. Tontilla on tällä hetkellä päätöksentekovaiheessa kaavamuutos, joka koskee kokonaisuudessaan korttelia 3. Kaavamuutoksessa tontille 1 osoitetaan merkintää asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue ja lisäksi 2 parkkialuetta sekä rakennusoikeutta 1650 k-m2, josta 1000 k-m2 kellarikerrokseen sijoitettuna. Tavoite on, että kaavamuutos on kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyssä helmikuussa 2023. Hankkeeseen ryhtyvien tavoite on, että rakentaminen olisi mahdollista alkaa kesällä 2023. 

Esisopimus on liitteenä A. Esisopimukseen sisältyy ehtoja mm. rakentamisvelvoitteesta ja kaupan purkautumisesta. Kaupan toteutuminen on ehdollinen sille, että asemakaavamuutos saa lainvoiman. 

Kauppahinnaksi on ostajien kanssa neuvoteltu 135 000 euroa. Koska hinta poikkeaa siitä, mitä voimassa olevassa vuokrasopimuksessa Puumalan Helmi Oy:n kanssa on sovittu, on kohteesta teetetty ulkopuolisen toimijan tekemä hinta-arvio. Hinta-arviossa on esitetty kiinteistöille käypä hinta. Hinta-arvio on oheismateriaalina. Puumalan Helmi Oy:n ja kunnan välinen vuokrasopimus on oheismateriaalina.  

Päätösehdotus

Esittelijä

Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että: 

valtuusto hyväksyy Puumalan kunnan, Kesko Oyj:n ja Asunto Osakeyhtiö Puumalan Helmen välisen esisopimuksen liitteen A mukaisena. Valtuusto oikeuttaa kunnanjohtajan tarvittaessa hyväksymään esisopimukseen merkitykseltään vähäisiä muutoksia ja allekirjoittamaan sen. 

Kokouksessa asiaa alustamassa olivat aluejohtaja Jere Penttilä Kesko Oyj, toimitusjohtaja Jyrki Larvanto ja osakas Arto Kontio Puumalan Helmi Oy.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kuvaus

Puumalan kunnalla ja Puumalan Helmi Oy:llä on voimassa oleva maanvuokrasopimus kiinteistöistä Martikka 414-​0012-​0022 (2405 m2) ja Lisä-​Martikka 414-​0035-​0001 (624 m2). Vuokrasopimus on määräaikainen ja voimassa 31.5.2085 saakka. Puumalan Helmi Oy:n edustajat ovat ilmoittaneet halukkuudesta purkaa vuokrasopimuksen sen vuoksi,​ että Puumalan kunta voisi myydä kiinteistöt Kesko Oyj:lle ja Asunto Osakeyhtiö Puumalan Helmelle. Kesko Oyj:n omistusosuus olisi 3/4 ja Asunto Osakeyhtiö Puumalan Helmen osuus 1/4. 

Keskustie 10 tontille (em. kiinteistötunnuksen mukaisesti) on suunnitteilla kerrostalo,​ jonka ns. kellarikerroksessa sijaitsisi liiketiloja. Tontilla on tällä hetkellä päätöksentekovaiheessa kaavamuutos,​ joka koskee kokonaisuudessaan korttelia 3. Kaavamuutoksessa tontille 1 osoitetaan merkintää asuin-​,​ liike-​ ja toimistorakennusten korttelialue ja lisäksi 2 parkkialuetta sekä rakennusoikeutta 1650 k-​m2,​ josta 1000 k-​m2 kellarikerrokseen sijoitettuna. Kellarikerrokseen sijoitetaan liiketilat. Tavoite on,​ että kaavamuutos on kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyssä helmikuussa 2023. Hankkeeseen ryhtyvien tavoite on,​ että rakentaminen olisi mahdollista alkaa kesällä 2023. 

Esisopimus on liitteenä A. Esisopimukseen sisältyy ehtoja mm. rakentamisvelvoitteesta ja kaupan purkautumisesta. Kaupan toteutuminen on ehdollinen sille,​ että asemakaavamuutos saa lainvoiman. 

Kauppahinnaksi on ostajien kanssa neuvoteltu 135 000 euroa. Koska hinta poikkeaa siitä,​ mitä voimassa olevassa vuokrasopimuksessa Puumalan Helmi Oy:n kanssa on sovittu,​ on kohteesta teetetty ulkopuolisen toimijan tekemä hinta-​arvio. Hinta-​arviossa on esitetty kiinteistöille käypä hinta. Hinta-​arvio on oheismateriaalina. Puumalan Helmi Oy:n ja kunnan välinen vuokrasopimus on oheismateriaalina.  

Kunnanhallituksen kokouksessa asiaa alustamassa olivat aluejohtaja Jere Penttilä Kesko Oyj,​ toimitusjohtaja Jyrki Larvanto ja osakas Arto Kontio Puumalan Helmi Oy.

Päätösehdotus

Valtuusto hyväksyy Puumalan kunnan,​ Kesko Oyj:n ja Asunto Osakeyhtiö Puumalan Helmen välisen esisopimuksen liitteen A mukaisena. Valtuusto oikeuttaa kunnanjohtajan tarvittaessa hyväksymään esisopimukseen merkitykseltään vähäisiä muutoksia ja allekirjoittamaan sen. 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.