Valtuusto, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Hyvinvointisuunnitelman raportti vuodelta 2022

PuuDno-2022-19

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Hyvinvointikertomus on tiivis kuvaus hyvinvoinnista ja terveydestä sekä niiden edistämisestä kunnassa. Hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman tekeminen perustuu lakiin. Sote-järjestämislain 6 § mukaan kunnan on seurattava kuntalaisten elinoloja, hyvinvointia ja terveyttä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä alueittain ja väestöryhmittäin. Kunnan on pystyttävä raportoimaan toteutetuista toimenpiteistä ja valmisteltava valtuustolle valtuustokausittain hyvinvointikertomus ja -suunnitelma edellä mainituista asioista. Lisäksi kunnan on strategisessa suunnittelussaan asetettava hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle tavoitteet ja määriteltävä tavoitteita tukevat toimenpiteet. Kunnan tulee myös raportoida kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä, niihin vaikuttavista tekijöistä sekä toteutetuista toimenpiteistä valtuustolle vuosittain.

Puumalan väestön hyvinvoinnin tila vuodelta 2022 antaa useita ilonaiheita, mutta myös huolestuttavia asioita ja suuntauksia, joiden syyt tulee selvittää ja joiden osalta tilanteen kohentamiseen tulee panostaa. Työn tulee olla pitkäjänteistä, moniammatillista ja monialaista.

Myönteisiä asioita vuodelta 2022 ovat esimerkiksi kuntaan suuntautuvan tulomuuton jatkuminen positiivisena ja Puumalan väestön koulutustason kasvu. Puumalassa asuu siis entistä koulutetumpaa väestöä. Myös Puumalan taloudellinen huoltosuhde (kuvaa työttömien ja työvoiman ulkopuolella olevien yhteenlaskettua määrää suhteessa työllisten määrään) on hyvässä suuntauksessa, vaikka tilanteessa on vielä paljon kirimistä esimerkiksi Suomen ja Etelä-Savon maakunnan keskitasoon nähden. Puumalalaiset ovat jaksavia työelämässä. He siirtyvät eläkkeelle keskimäärin 62,7-vuotiaina, kun vastaava ikä Suomen tasolla on 59,9 vuotta. 

HYTE-kerroin osoittaa, että moni siihen sisältyvä asia mitattavine tunnuslukuineen on hyvin Puumalassa. HYTE-kertoimeen liittyvissä asioissa on kuitenkin vielä monin osin parannettavaa. Kohentamalla HYTE-kertoimeen vaikuttavia asioita, on mahdollista lisätä kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosaa. 

Positiivisia tuloksia vuodelta 2022 ovat myös perusterveydenhuollon avohoidon lääkärikäyntien kokonaismäärän pieni alenema sekä koti- ja vapaa-ajan tapaturmiin ja kaatumisiin sekä putoamisiin liittyvien hoitojaksojen väheneminen vuodesta 2020 vuoteen 2021. Myös vammojen ja myrkytysten vuoksi sairaalassa hoidetut potilaat / 10 000 asukasta kohden ovat vähentyneet selkeästi vuodesta 2020 vuoteen 2021. 

Huolestuttavia asioita ja suuntauksia on useissa tarkastelluissa indikaattoreissa. Kasvua vuodesta 2020 vuoteen 2021 on tapahtunut esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien määrässä, lasten (lapsiperheiden) pienituloisuusasteessa, lastensuojeluilmoitusten määrässä ja lastensuojelun avohuollon asiakasmäärässä. Avioerojen määrä kääntyi nousuun vuonna 2021 ja tämä vaikutti osaltaan yhden vanhemman perheiden määrän kasvuun. Työikäisten osalta on huomioitava huolestuttava kehitys mielenterveysperustaisesti sairauspäivärahaa saaneiden määrän lisääntymisessä. 

Mietityttävä tulos tulee myös alkoholin myyntitilastoista. Jos Suomessa myytiin vuonna 2021 alkoholia (100 %) keskimäärin 8,5 litraa jokaista 18 vuotta täyttänyttä kohden, niin Puumalassa vastaava luku oli 18,7 litraa. Erityisen huolestuttavia suuntauksia saadaan niin sanotuista poliisiasioista. Poliisin tietoon tulleiden henkeen ja terveyteen kohdistuneiden rikosten määrässä / 1 000 asukasta on iso lisäys vuodesta 2020 vuoteen 2021 (5,6 -> 10,9). Sama negatiivinen suuntaus on myös liikennerikosten, poliisin tietoon tulleiden rattijuopumistapausten ja päihteiden vaikutusten alaisena tehtyjen rikosten ja väkivaltarikosten määrissä. 

Puumalan väestöllinen huoltosuhde jatkaa korkeaa linjaa. Sen tunnusluku on Puumalassa 103,2, kun se on Etelä-Savossa keskimäärin 80,4 ja Suomessa keskimäärin 62,4. Väestöllinen (demografinen) huoltosuhde kuvaa lasten ja vanhuseläkeikäisten määrän suhdetta työikäisen väestön määrään. Puumalassa huoltosuhteen korkea arvo johtuu pääosin väestön ikääntymisestä.

Vuoden 2022 hyvinvointisuunnitelman raportti on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että valtuusto merkitsee hyvinvointisuunnitelman raportin tietoonsa saatetuksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Valtuusto päättää merkitä hyvinvointisuunnitelman raportin tietoonsa saatetuksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.