Hyvinvointilautakunta, kokous 30.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Puumalan kansalaisopiston tuntiopettajien kilometrikorvausten omavastuu 1.8.2023 alkaen

PuuDno-2022-239

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Kansalaisopiston tuntiopettajien kilometrikorvausten omavastuu on ollut OVTES:n mukaisesti menopaluumatkoissa 12 km (menomatka 6 km, paluumatka 6 km) 31.7.2022 saakka. Elokuun 2022 alusta kilometrikorvausten omavastuu muuttui OVTES:ssa menopaluumatkoissa 40 km:ksi (menomatka 20 km, paluumatka 20 km). Työnantajalle on kuitenkin annettu asiassa harkintaoikeus. Puumalan kansalaisopistossa on noudatettu aiempaa kilometrikorvauskäytäntöä lukuvuoden 2022–2023 ajan.

OVTES 2022–2025 (osio F, liite 12, 19 §) toteaa seuraavaa: ”Tuntiopettajan matkakustannusten korvaaminen tuntiopettajan asunnon ja toimipaikan ja opiston toimipisteen välillä korvataan jatkossa samalla lailla tuntiopettajan asunnon sijaintikunnasta riippumatta. Matkakustannusten korvaamisen omavastuun kilometrirajaa on nostettu. Matkakustannukset tuntiopettajan asunnosta tai toimipaikasta opiston työpisteeseen korvataan siltä osin kuin matka ylittää 20 kilometriä. Samoin perustein korvataan matka takaisin. Työnantaja voi kuitenkin harkintansa mukaan maksaa matkakustannusten korvaukset myös omavastuun kilometrirajan osalta osittain tai kokonaan. Päivärahan maksaminen on poistettu pykälästä.”

Matkakustannusten korvaus oli 0,46 €/km vuonna 2022. Puumalan kansalaisopiston tuntiopettajille maksamat kilometrikorvaukset syyslukukaudelta 2022 olivat noin 3 410 €, kun käytössä oli 12 km:n omavastuu. Mikäli omavastuuosuus olisi ollut 40 km, olisivat tuntiopettajille maksetut kilometrikorvaukset olleet noin 2 160€, eli 1 250 € vähemmän kuin 12 km:n omavastuussa. Edellä mainitut matkakustannukset ovat laskettu kahdeksan (8) tuntiopettajan osalta.

Jos omavastuuosuus nostetaan voimassa olevan OVTES:n mukaiseksi, voi se hankaloittaa kansalaisopiston toimintaa esimerkiksi tuntiopettajien saatavuuden osalta. Muutama opettaja on jo ilmaissut harkitsevansa jatkoa opettajana Puumalan kansalaisopistossa, mikäli omavastuu nostetaan. Omavastuun nostaminen voi myös hankaloittaa kurssien pitämistä kylillä, ja näin kansalaisopiston tarjonnan saavutettavuus heikkenisi. Useat kunnat ja kaupungit (esim. Pieksämäki, Sonkajärvi ja Leppävirta) ovat tehneet päätöksen pysyä entisessä omavastuussa kansalaisopiston tuntiopettajien kilometrikorvausten omavastuussa. Puumalan kansalaisopiston talousarvio on laadittu 12 km:n omavastuukilometrimäärän mukaan, joten omavastuuosuuden pitämisellä 12 km:ssa ei ole vaikutusta budjettiin. Pientä kustannusnousua tuo matkakustannusten korvauksen nouseminen (0,53€/km) vuodelle 2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että Puumalan kansalaisopiston tuntiopettajien kilometrikorvausten omavastuu menopaluumatkoissa on 12 km nykyisen OVTES:n voimassaoloajan, 30.4.2025 saakka.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.