Hyvinvointilautakunta, kokous 30.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Puumalan kunnan ja lähiseudun musiikkiopistojen väliset sopimukset puumalalaisten opiskelusta musiikkiopistossa

PuuDno-2022-244

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Musiikkiopistot antavat musiikin taiteen perusopetusta pääasiassa lapsille ja nuorille, mutta myös aikuisille. Opiskelun perustana on pääaineen, soittimen tai laulun, yksityisopetus. Solistisen oppiaineen yksilöopetuksen ohella oppilas osallistuu tavanomaisesti musiikin perusteiden opetukseen sekä yhtye- ja orkesterisoittoon. Taiteen perusopetus on vapaa-ajalla annettavaa taidekasvatusta. Se on tavoitteellista tasolta toiselle etenevää ja valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan sidottua, ja sitä antavat alan koulutetut ammattilaiset. Taiteen perusopetus antaa oppilaille valmiuksia hakeutua asianomaisen taiteenalan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen.

Puumalalaisia on opiskellut viime aikoina esimerkiksi Mikkelin musiikkiopistossa ja Savonlinnan musiikki- ja tanssiopistossa. Puumalan kunnalla ja Mikkelin musiikkiopistolla on ollut suullinen sopimus puumalalaisten oppilaiden opiskelusta Mikkelin musiikkiopistossa. Vuonna 2022 neljä (4) puumalalaista osallistui Mikkelin musiikkiopiston opetukseen. Puumalan kunnalla on ollut vuodesta 2017 toistaiseksi voimassa oleva sopimus Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston kanssa yhdestä (1) oppilaspaikasta. Vuonna 2022 taiteen perusopetus kustansi kuntaosuuksin 7 290 € em. oppilaitosten osalta Puumalan kunnalle.

Hyvinvointipalvelujen talousarviossa on varattu 9 690 € taiteen perusopetukseen vuodelle 2023. Tämä pitää sisällään kustannukset musiikin osalta edellä mainituilta oppilaitoksilta sekä muiden taiteen perusopetuksen (mm. tanssi) kustannukset muilta oppilaitoksilta. Taiteen perusopetusta on ollut myös Puumalan kansalaisopistossa, mutta tällä hetkellä sitä ei ole.

Mikkelin musiikkiopistossa toimialueen ulkopuolelta tulevan oppilaan kotikunnan maksuosuus on 1 458 €/oppilas vuonna 2023. Kustannus on ollut jo pidempään samansuuruinen, mutta kulujen noustessa on mahdollista, että hintaa tarkistetaan ylöspäin lähiaikoina. Koska Puumalan kunnalla on vain suullinen sopimus Mikkelin musiikkiopiston kanssa, niin hyvinvointilautakunnan on syytä päättää kunnan linjauksista kyseisessä oppilaitoksessa (esim. mahdollinen oppilaspaikkamäärä). Tällä hetkellä tilanne on ollut se, että musiikkiopistossa on tapauskohtaisesti katsottu, ottavatko he puumalalaisia oppilaaksi. Kun oppilas hakeutuu musiikkiopistoon, musiikkiopisto varmistaa Puumalan kunnalta, voidaanko hänet ottaa oppilaaksi. Jatkavia oppilaita ei varmisteta erikseen, vaan heillä on musiikkiopistossa opinto-oikeus perusopintoihin (10 vuotta) ja syventäviin opintoihin (4 vuotta). Opetusaika on siis pitkä, kun oppilaspaikka on myönnetty.

Kustannusten hallittavuuden ja talousarvion laadinnan osalta olisi hyvä, jos kunnalla on selkeä linjaus oppilaspaikkojen määrästä. Tämä helpottaa myös kunnan ja musiikkiopistojen kanssa tehtävää oppilaspaikkasopimusta. On hyvä huomioida oppilaiden pitkä opiskeluaika musiikkiopistoissa. Jos kunta määrittelee oppilaspaikkojen maksimimäärän, voi tulla pitkiä aikoja, jolloin ei pääse yhtään uutta oppilasta sisään musiikkiopistoon.

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta linjaa kunnan osalta oppilaspaikkamäärät musiikkiopistoissa järjestettävässä taiteen perusopetuksessa.

Mari Granfelt poistui kokouksesta esteellisenä tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Esteelisyysperuste: intressijäävi

Päätös

Hyvinvointilautakunta päättää, että Puumalan kunnalla Mikkelin musiikkiiopiston oppilaspaikkoja on viisi (5) oppilaspaikkaa. Lisäksi peruskoulun rehtori voi myöntää harkinnanvaraisena lisäoppilaspaikkoja.

Laaditaan kirjallinen sopimus Puumalan kunnan ja Mikkelin musiikkiospiston kanssa.