Kunnanhallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Puumalan kunnan lausunto kunnan peruspalvelujen valtionosuuksista ja hyvinvointialueiden rahoituksesta annettujen asetusten muuttamisesta.

PuuDno-2022-233

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen yhteydessä kunnilta hyvinvointialueille siirtyvät kustannukset vaikuttavat sekä kuntien että hyvinvointialueiden rahoitukseen vuodesta 2023 lähtien. Siirtyvä kustannus määräytyy vuosien 2021 ja 2022 kustannustietojen mukaan, joiden perusteella lasketaan siirtyvä kustannus vuositasolla.

Uudistuksen toimeenpanossa kevään 2023 aikana ja erityisesti kuntien vuoden 2022 tilinpäätöstietojen raportointiin liittyen on tullut esille eräitä rahoituksen siirtoon liittyviä laskelmia mahdollisesti merkittävästi vääristäviä tilanteita. Vääristävä vaikutus kuntien valtionosuuksiin ja hyvinvointialueiden rahoitukseen on luonteeltaan pysyvä. Tämän vuoksi on tarpeen tarkentaa sekä kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annettuun lakiin että hyvinvointialueiden rahoituksesta annettuun lakiin perustuvaa sääntelyä rahoituksen siirrossa huomioon otettavista kustannuksista.

Ehdotettujen asetusmuutosten mukaan tarkistettaessa rahoituksen siirtolaskelmia vuonna 2023, kuntien yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi laskelmissa voitaisiin kunnan Valtiokonttorille ilmoittamista tilinpäätöstiedoista poiketen oikaista tiedot asetuksessa säädetyllä tavalla. Oikaisemisen edellytyksenä olisi, että kyseinen kunnan tilinpäätöstieto muutoin merkittävästi vääristäisi laskelmia yksittäisen kunnan tai hyvinvointialueen osalta. Sääntelytapa vastaa lähtökohtaisesti sitä, miten kuntien vuosien 2021 ja 2022 takautuvien palkkaharmonisaatiokustannusten huomioon ottamisesta on jo aiemmin säädetty.

Valtionvarainministeriö kysyisi oikaisussa huomioitavia eriä kunnille ja kuntayhtymille eli hyvinvointialueille suunnatulla kyselyllä kesäkuussa 2023. Valtiovarainministeriö voisi käyttää oikaisemisessa myös muuta, esimerkiksi talousraportoinnista ja tilinpäätöksistä saatavaa tietoa. Tarkoituksena on, että valtiovarainministeriö laatii selvitysten sekä muiden tietojen perusteella luonnoksen siirtolaskelmista viimeistään 31.8.2023. Kunnat ja hyvinvointialueet voivat tämän jälkeen vielä esittää valtiovarainministeriölle huomioita laskelmaluonnoksesta viimeistään 30.9.2023. Lopullinen siirtolaskelma laaditaan siten, että se on joulukuussa kuntien vuoden 2024 valtionosuutta ja hyvinvointialueiden vuoden 2024 rahoitusta koskevien päätösten perusteena.

Kunnille on järjestetty asiasta kuulemistilaisuus 16.5.2023.

Kirjalliset lausunnot pyydetään viimeistään keskiviikkoon 31.5.2023 klo 16.00 mennessä. Lausunto tulee lähettää joko Lausuntopalvelun kautta tai sähköpostitse valtiovarainministeriön kirjaamoon (kirjaamo.vm@gov.fi) sekä kopioviestinä osoitteeseen eeva.maenpaa@gov.fi. Vain määräaikaan mennessä saapuneet lausunnot otetaan huomioon.

Lausunnon tiukan valmisteluaikataulun vuoksi ehdotus on, että kunnanjohtaja valtuutettaisiin antamaan lausunto kunnan puolesta. Evästeet lausuntopohjaan pyydetään hallituksen jäseniltä sähköpostitse.

Keskeiset aineistot

- Valtioneuvoston asetus kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta https://finlex.fi/fi/laki/alkup/2022/20221393

- Laki kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2021/20210618

- Lausuntopyyntö ja aineistot lausuntopalvelussa https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=9331890b-09d5-4511-9d7c-c25202a5088b

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää valtuuttaa kunnanjohtajan antamaan Puumalan kunnan lausunnon kunnille ja hyvinvointialueille asetusluonnoksista rahoituksen siirtoa koskevien laskelmien oikaisusta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.