Kunnanhallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Paikallisen järjestelyerän ja kehittämisohjelmaerän kohdentaminen 1.6.2023

PuuDno-2018-187

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Kunta- ja hyvinvointialojen sopimusratkaisut vuosina 2022–2025 saivat maaliskuussa 2023 lopulliset muotonsa, kun sovintoesitysten mukainen perälautaratkaisu saatiin päätökseen. Perälautaratkaisun mukaisesti yksityisten alojen sopimusratkaisut vaikuttavat kunta- ja hyvinvointialojen palkankorotuksiin. Lisäksi paikallisten erien perälauta on ns. työnantajaperälauta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos erien jakamisesta ja kohdentamisesta ei päästä paikallisissa neuvotteluissa työntekijöiden edustajien kanssa yksimielisyyteen, niistä päättää viime kädessä työnantaja. Paikallisten erien osuus kaikista sopimuskorotuksista on huomattavan suuri. Kunta-alalla niiden osuus on noin 40 prosenttia.

Kesäkuussa 2023 tulevat maksuun 2,2 prosentin pl. OVTES 2,02 prosentin yleiskorotukset. Päiväkodin johtajalle (45000020) tulee 2,02 prosentin yleiskorotuksen lisäksi 3,1 prosentin tasokorotus tehtäväkohtaiseen palkkaan. Tasokorotus (3,1 %) ei korota henkilökohtaista lisää, mutta 2,02 prosentin yleiskorotuksella korotetaan henkilökohtaista lisää (OVTES osio G). Yhteensä päiväkodin johtajan tehtäväkohtaista palkkaa ja peruspalkkaa korotetaan 5,12 prosentilla. Samaan aikaan tulee maksuun 0,7 prosentin paikallinen järjestelyerä sekä palkkauksen kehittämisohjelman mukainen 1,2 prosentin paikallinen palkkausjärjestelmien kehittämiseen liittyvä paikallinen erä.

Kesäkuussa maksetaan myös perälautatarkastelun mukainen 467 euron kertapalkkio niille kunta- ja hyvinvointialojen työntekijöille tai viranhaltijoille, jotka täyttävät sopimuksessa mainitun työssäoloehdon. Lisäksi KVTESin liitteen 5 ja OVTES osio G:n piirissä oleville, kuten varhaiskasvatuksen henkilöstölle maksetaan erillinen kertapalkkio. Tämä kertapalkkio on eri liitteiden tarkoittamille henkilöille 120 ja 150 euroa.

Sopimuskorotukset 1.6.2023:

  • Yleiskorotus:
    • KVTES: 2,20 %
    • OVTES: 2,02 %
    • TS: 2,20 %
    • TTES; 2,20 %
       
  • Paikallinen järjestelyerä: 0,4 % + 0,3 %
    • Jos paikallisen erän 0,3 % jakamisesta ei päästä yksimielisyyteen, puolet (0,15 %) jaetaan paikallisesti yleiskorotuksena ja toisesta puolesta (0,15 %) päättää työnantaja.
       
  • Kehittämisohjelmaerä: 1,20 % 
    • Palkkauksen kehittämisohjelman mukaisen järjestelyerän suuruus on työ- ja virkaehtosopimuskohtaisesti 1,2 % ao. sopimuksen palkkasummasta. Ensimmäistä erää voi käyttää mm. työvoiman saatavuudesta liittyviin perusteisiin (tehtäväkohtainen palkka ja henkilökohtainen lisä).

 

Kertaerät 30.6.2023:

Perälautatarkastelun mukainen 467 euron kertapalkkio maksetaan 30.6.2023 niille työntekijöille/viranhaltijoille, joiden yhdenjaksoinen työ-/virkasuhde on alkanut viimeistään 2.5.2023 ja on voimassa 31.5.2023. Osa-aikaiselle palkkio maksetaan osa-aikaisuuden suhteessa. Osa-aikaprosenttina käytetään 31.5.2023 voimassa olevaa osa-aikaprosenttia.

Lisäksi varhaiskasvatuksen henkilöstö sekä eräät koulun ammatti- ja peruspalvelutehtävät (KVTES liite 5) piirissä oleville maksetaan euromääräinen kertapalkkio 120 euroa. Tähän ryhmään kuuluvat myös KVTES liitteen 5 piiriin kuuluvat hinnoittelemattomat, vailla kelpoisuutta olevat opettajat ja vailla kelpoisuutta olevat erityisopettajat. Kaikki ko. ryhmät kuuluvat KVTES:n piiriin.

Varhaiskasvatuksen opetushenkilöstö, OVTES Osion G piirissä oleville maksetaan euromääräinen kertapalkkio 150 euroa. Tähän ryhmään kuuluvat myös OVTES:n Osion G hinnoittelemattomat.

Kustannukset kertaeristä noin 31 000,00 €.

 

Paikallinen järjestelyerä 1.6.2023:

KVTES paikallista järjestelyerää kohdennettaessa ensisijaisia tavoitteita ovat henkilöstön saatavuuden turvaaminen, paikallisten palkkausepäkohtien korjaaminen sekä tuloksellisuutta ja tuottavuutta edistävien toimintojen ja tehtävien uudelleenjärjestelyjen tukeminen. Samalla huolehditaan siitä, että johto- ja esihenkilöasemassa sekä muiden palkkahinnoittelun ulkopuolella olevien palkkaus on oikeassa suhteessa heidän alaistensa tai verrokkiryhmien palkkaan nähden. Paikallisen järjestelyerän kohdentamisessa työnantaja ottaa huomioon, että paikallisen järjestelyerän käyttö jakaantuu mahdollisimman tasapuolisesti liitteiden palkkasummat huomioiden eri palkkahinnoitteluliitteiden välillä. Palkkahinnoittelun ulkopuoliset muodostavat tässä tarkastelussa oman ryhmänsä. Paikallista järjestelyerää käytetään tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin ja/tai henkilökohtaisiin lisiin tai vastaaviin korotuksiin.

OVTES paikallista järjestelyerää kohdennettaessa ensisijaisia tavoitteita ovat henkilöstön saatavuuden turvaaminen, paikallisten palkkausepäkohtien korjaaminen sekä tuloksellisuutta ja tuottavuutta edistävien toimintojen ja tehtävien uudelleenjärjestelyjen tukeminen. Samalla huolehditaan siitä, että johto- ja esihenkilöasemassa sekä muiden palkkahinnoittelun ulkopuolella olevien palkkaus on oikeassa suhteessa heidän alaistensa tai verrokkiryhmien palkkaan nähden. Paikallista järjestelyerää käytetään tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin ja/tai henkilökohtaisiin lisiin tai vastaaviin korotuksiin.

TS paikallisten järjestelyerien kohdentamisessa työnantaja ottaa huomioon, että paikallisen järjestelyerän käyttö jakaantuu mahdollisimman tasapuolisesti. Paikalliset järjestelyerät kohdennetaan tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin tehtäväkohtaista palkkaa koskevan paikallisen arviointijärjestelmän perusteella ja henkilökohtaisiin lisiin henkilökohtaista lisää koskevan paikallisen arviointijärjestelmän perusteella.

TTES paikallisia järjestelyeriä kohdennettaessa ensisijaisia tavoitteita ovat henkilöstön saatavuuden turvaaminen, paikallisten palkkausepäkohtien korjaaminen sekä tuloksellisuutta ja tuottavuutta edistävien toimintojen ja tehtävien uudelleenjärjestelyjen tukeminen mahdollisimman tasapuolisesti eri palkkaryhmissä.

Paikallisen järjestelyerän kohdentamisessa työnantaja ottaa huomioon, että paikallisen järjestelyerän käyttö jakaantuu mahdollisimman tasapuolisesti liitteiden palkkasummat huomioiden eri palkkahinnoitteluliitteiden välillä. Palkkahinnoittelun ulkopuoliset muodostavat tässä tarkastelussa oman ryhmänsä.

Paikallista järjestelyerää käytetään tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin ja/tai henkilökohtaisiin lisiin tai vastaaviin korotuksiin.

Paikallinen järjestelyerä on 0,4 % + 0,3 %, yhteensä 0,7 %. Jos paikallisen erän 0,3 % jakamisesta ei päästä yksimielisyyteen, puolet (0,15 %) jaetaan paikallisesti yleiskorotuksena ja toisesta puolesta (0,15 %) päättää työnantaja.

Paikallisen järjestelyerän suuruudet ovat seuraavat:

  • KVTES: 0,4 % 346,86 € + 0,30 % 260,14 € = 0,7 % 607,00 €
  • OVTES: 0,4 % 339,43 € + 0,3 % 254,57 € = 0,7 % 594,00 €
  • TS: 0,4 % 99,53 € + 0,3 % 74,65 € = 0,7 % 174,18 €
  • TTES: 0,4 % 0,13 € + 0,3 % 0,09 € = 0,7 % 0,22 €

 

Kehittämisohjelmaerä 1.6.2023:

Kehittämisohjelman lähtökohtana on palkkauksen ja palkkausjärjestelmien kehittäminen.

Kehittämisohjelman tavoitteena on parantaa kunta- ja hyvinvointialan työpaikkojen kilpailukykyä, henkilöstön saatavuutta, työelämän laatua ja palvelutuotannon tuloksellisuutta. Tarkoituksena on uudistaa palkkausjärjestelmiä siten, että työssä tarvittavan osaamisen ja vastuun sekä yksilön palkitseminen hyvistä työsuorituksista toteutuvat nykyistä paremmin.

Paikallista kehittämisohjelmajärjestelyerää voi käyttää mm. työvoiman saatavuudesta liittyviin perusteisiin. Erää voi kohdentaa tehtäväkohtaiseen palkkaan ja/tai henkilökohtaiseen lisään.

Kehittämisohjelman paikallisten järjestelyerien osalta erä neuvotellaan ao. pääsopijajärjestöjen edustajien kanssa pyrkien mahdollisuuksien mukaan yksimielisyyteen. Jollei asiasta päästä yksimielisyyteen, työnantaja päättää järjestelyerän käytöstä tarkemmin kehittämisohjelmassa ilmenevin kohdennuksin ja rajoituksin.

Palkkauksen kehittämisohjelman mukaisen järjestelyerän suuruus on työ- ja virkaehtosopimuskohtaisesti 1,2 % ao. sopimuksen palkkasummasta.

Kehittämisohjelmajärjestelyerän suuruudet ovat seuraavat:

  • KVTES: 1040,58 €
  • OVTES: 1018,28 €
  • TS: 298,60 €
  • TTES: 0,38 €

 

Paikallisen työnantajan edustajat ja pääsopijajärjestöjen edustajat neuvottelevat paikallisen järjestelyerän käyttämisestä. Neuvotteluissa on tarkoitus antaa henkilöstölle tosiasiallinen vaikutusmahdollisuus ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan yksimielisyyteen kuulemalla tasavertaisesti neuvotteluosapuolia.

Kunnan edustajina kunnanjohtaja ja hallintopäällikkö ovat käyneet pääsopijajärjestöjen edustajien kanssa neuvottelut 17.4.2023 ja 5.5.2023. Neuvotteluissa päästiin yksimieliseen ehdotukseen paikallisten järjestelyerien kohdentamisesta. Neuvotteluista on laadittu pöytäkirjat, joista käy ilmi osapuolten näkemykset mahdollisine perusteluineen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää kohdentaa 1.6.2023 paikallisen järjestelyerän 0,7 % (0,3 % + 0,4 %) ja kehittämisohjelmaerän 1,2 % kunnan edustajien ja pääsopijajärjestöjen edustajien yksimielisen ehdotuksen mukaisesti seuraavasti:

Paikallinen järjestelyerä 0,7 %
Korotukset sisältävät mahdollisen kokemuslisistä johtuvan kustannusvaikutuksen (3 % tai 8 %).

  1. KVTES:

Tehtäväkohtaisten palkkojen korotus 607,00 €/kk seuraavasti:

  • koulunkäynninohjaajat 4 x 35 €/kk
  • lastenhoitaja, varhaiskasvatuksen lastenhoitajat ja perhepäivähoitaja 5 x 35 €/kk
  • liikunnanohjaaja 50 €/kk
  • palkkasihteeri 25 €/kk
  • asuntosihteeri 35 €/kk
  • hallintopäällikkö 42 €/kk
  • markkinointipäällikkö 140 €/kk
     
  1. OVTES:

Tehtäväkohtaisten palkkojen korotus 594 €/kk seuraavasti:

  • Päiväkodinjohtaja, työsuojelupäällikkö 150 €/kk
  • tekstiilikäsityönopettaja 84 €/kk
  • varhaiskasvatuksen opettajat 3 x 20 €/kk
  • esiopettaja 20 €/kk
  • luokanopettajat 5 x 20 €/kk
  • erityisopettajat 2 x 20 €/kk
  • tuntiopettajat 5 x 20 €/kk
  • matematiikan lehtori 20 €/kk
  • peruskoulun lehtori 20 €/kk
     
  1. TES:

Tehtäväkohtaisten palkkojen korotus 174,18 €/kk seuraavasti:

  • tekninen johtaja 50 €/kk
  • laitosmies 3 x 27 €/kk
  • kiinteistöhuoltaja 27 €/kk
  • työnjohtaja 17 €/kk
     
  1. TTES:

Tuntipalkkojen korotus 0,22 €/tunti, kaikille samansuuruinen korotus 0,11 €/tunti.

 

Kehittämisohjelmaerä 1,2 %
Kuhunkin korotukseen lisätään mahdollinen kokemuslisistä johtuva kustannusvaikutus (3 % tai 8 %).

  1. KVTE​​​S 1040,58 €/kk (sisältää kustannusvaikutuksia)
  • koulunkäynninohjaaja, sis. läksykerho ja 4 vkoa/vuosi palveluneuvojan tehtävä 119,16 €/kk

Kehittämiserän 911,99 €/kk jaetaan yleiskorotuksena, 32,57 €/kk tehtäväkohtaisiin palkkoihin samansuuruisina, huomioiden osa-aikaisuusosuudet.

  1. OVTES 1018,28 €/kk (sisältää kustannusvaikutuksia, osio G varhaiskasvatuksen opetushenkilöstön osalta)

Kehittämiserä 1012,39 €/kk jaetaan yleiskorotuksena, 47,79 €/kk tehtäväkohtaisiin palkkoihin samansuuruisina, huomioiden osa-aikaisuusosuudet.

  1. TES 298,60 €/kk (sisältää kustannusvaikutuksia)

Kehittämiserän 298,60 €/kk jaetaan yleiskorotuksena, 30,72 €/kk tehtäväkohtaisiin palkkoihin samansuuruisina, huomioiden osa-aikaisuusosuudet.

  1. TTES 0,38 €/tunti

Kehittämiserän 0,38 €/tunti jaetaan yleiskorotuksena, 0,13 €/tunti tehtäväkohtaisiin palkkoihin samansuuruisina, huomioiden osa-aikaisuusosuudet.

Valtuuston 1. vpj Unto Pasanen, valtuuston 3. vpj Olavi Kietäväinen, kunnanhallituksen pj Harri Kautonen, Keijo Montonen ja hallintopäällikkö Mervi Kelloniitty poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi.
Esteellisyysperusteet: Unto Pasanen ja Olavi Kietäväinen osallisuusjäävi, Harri Kautonen, Keijo Montonen ja Mervi Kelloniitty palvelusuhde- ja toimeksiantosuhdejäävi.

Tämän pykälän käsittelyn ajan puheenjohtajana toimi Mika Hämäläinen ja pöytäkirjanpitäjänä kunnanjohtaja Niina Kuuva.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pääluottamusmiehet, kunnan henkilöstö, palkkasihteeri