Kunnanhallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 85 Puumalan kunnan kotoutumisohjelma 2023-2026

PuuDno-2022-248

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi
  • Mervi Kelloniitty, hallintopäällikkö, mervi.kelloniitty@puumala.fi
  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Kotoutumisohjelmassa on kuvattu maahan muuttaneille henkilöille tarkoitettuja palveluja ja toimintoja, joiden tarkoituksena on tukea heidän kotoutumistaan alueelle. Kotoutumisohjelmaan on koottu palveluja, joiden tarjoamisesta vastaa Puumalan kunta tai niitä tuotetaan yhteistyössä alueen viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa. Kotoutumisohjelmassa esitellyt toimijat liittyvät läheisesti maahanmuuttajien arkielämään ja sen tukemiseen. Kotoutumisohjelman hyväksyy kunnanvaltuusto ja sen päivittämisestä vastaa hallintopalvelut.

Lainsäädäntöperusta

Kunnalla on yleis- ja yhteensovittamisvastuu kotoutumisen kehittämisestä sekä sen suunnittelusta ja seurannasta paikallisesti. Kotoutumislain 29 § mukaan maahanmuuttajaväestön tarpeet on otettava huomioon kunnan ja muiden paikallisten viranomaisten toiminnan suunnittelussa, varsinaisessa toiminnassa ja sen seurannassa. Myös hyvinvointialueen on tuettava maahan muuttaneiden tarpeita. Kunnan on laadittava yksin tai yhteistyössä useamman kunnan kesken kotoutumislain 32 §:ssä tarkoitettu kunnan kotoutumisohjelma, joka edistää kotoutumista ja monialaista yhteistyötä. Paikalliset ja alueelliset toimijat osallistuvat kunnan tai kuntien aloitteesta ohjelman laadintaan, toteutukseen ja toimeenpanon seurantaan.

Laki kotoutumisen edistämisestä (1386/2010, jatkossa kotoutumislaki) on muutettu 1.1.2023 lukien lailla kotoutumisen edistämisestä annetun lain muuttamisesta (936/2022). Kotoutumislakiin on tehty muutoksia, jotka liittyvät sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtymiseen kunnilta hyvinvointialueille 1.1.2023 alkaen. Muutetun lain mukaan tilapäistä suojelua saavista, joille on myönnetty kotikunta, maksetaan kotoutumislain mukaisia korvauksia ja heihin sovelletaan kuntaan osoittamista koskevaa sääntelyä.

Erityislain tavoitteena on tukea ja edistää maahanmuuttajien kotoutumista sekä heidän mahdollisuuttaan osallistua aktiivisesti suomalaisen yhteiskunnan toimintaan. Kotoutumisen onnistuminen edellyttää monialaista yhteistyötä alueen viranomaisten ja muiden toimijoiden välillä. Kotoutumista tukevat muun muassa kunnan peruspalvelut sekä työ- ja elinkeinohallinnon ja hyvinvointialueen tarjoamat sosiaali- ja terveyspalvelut. Lisäksi kotoutumislaissa on säädetty erityisiä toimenpiteitä (kotoutumissuunnitelman kokoaminen) ja palveluja (kotoutumiskoulutus), mitkä osaltaan edistävät kotoutujan arjen rakentamista kunnassa.

Yksi Puumalan kuntastrategian vuosien 2022–2026 teemoista on onnellinen ja toimintakykyinen kuntalainen. Tavoite on, että kunnassa peruspalvelut ovat kunnossa ja saatavilla. Elinympäristöstä kehitetään viihtyisää ja turvallista. Kunta haluaa kannustaa jäseniään aktiiviseen ja yhteisölliseen elämäntapaan. Tämä kotoutumisohjelma on tapa hahmottaa toimia, joilla Puumalaan Suomen ulkopuolelta tulevat henkilöt saadaan osaksi paikallista yhteisöä.

Koordinointi

Kotoutumisohjelmaan sisältyvä ehdotus on, että kotoutumista koordinoidaan kunnan johtoryhmässä ja hyvinvointityöryhmässä, jossa on edustettuna kunnan eri toimialat sekä kunnanhallituksen edustus. Ryhmä voi kutsua kokouksiinsa myös yhteistyötahoja kuten hyvinvointialueen, seurakunnan ja kolmannen sektorin toimijoita.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että valtuusto hyväksyy liitteenä 1 olevan kotoutumisohjelman vuosille 2023-2026.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.