Kunnanhallitus, kokous 14.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 140 Vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan asettaminen alue- ja kuntavaaleja 2025 varten

PuuDno-2024-172

Valmistelija

  • Mervi Kelloniitty, hallintopäällikkö, mervi.kelloniitty@puumala.fi

Kuvaus

Alue ja kuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 13.4.2025. Vaalilain 15 §:n mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava:

1) kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme; sekä

2) laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta, joihin kuhunkin kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme.

Sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten ja varajäsenten on oltava kuntalain mukaan vaalikelpoisia kunnan luottamustoimeen. Lisäksi sekä jäsenten että varajäsenten on mahdollisuuksien mukaan edustettava kunnassa edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Tasa-arvolain soveltamisessa tarkastelu tehdään siten, että sekä jäsenissä että varajäsenissä on oltava naisia ja miehiä kumpiakin vähintään 40 %. Vaalilautakunnan varajäsenet ja vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Vaalilautakunnassa jäsenenä tai varajäsenenä ei voi olla aluevaalien eikä kuntavaalien ehdokas. Hallintolain esteellisyyssääntelyä ei sovelleta vaalailautakunnan toimintaan. Tämä tarkoittaa, että jäseneksi tai varajäseneksi nimetty voi toimia kaikissa vaalilautakunnan tehtävissä, yhtä poikkeusta lukuunottamatta: vaalilautakunnan jäsenenä oleva aluevaalien tai kuntavaalien ehdokkaan puoliso, lapsi, sisarus tai vanhempi ei saa toimia vaalilain 73 §:n 2 momentissa tarkoitettuna äänestäjän avustajana.

Vaalitoimikunnassa jäsenenä tai varajäsenenä ei voi olla aluevaalien eikä kuntavaalien ehdokas eikä myöskään ehdokkaan puoliso, lapsi, sisarus tai vanhempi.

Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.

Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien nimet ja yhteystiedot on ilmoitettava kunnan keskusvaalilautakunnalle.

Kuntalain mukaan luottamustoimeen voidaan valita vain henkilö, joka on siihen suostunut. Suostumus on asetettu valinnan edellytykseksi, joten se on annettava ennen valintaa.

Puumalan kunnassa on yksi äänestysalue.

Kuntavaaleissa 2021 Puumalassa ehdokkaita asettaneet äänestäjäryhmät olivat Kansallinen Kokoomus, Liike Nyt, Perussuomalaiet, Suomen Keskusta, Suomen Kristillisdemokraatit ja Suomen Sosialidemokraattinen Puolue.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää valita alue- ja kuntavaaleja 2025 varten Puumalan äänestysalueelle

  1. vaalilautakunnan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kolme muuta jäsentä sekä viisi varajäsentä siinä järjestyksessä, kun he tulevat jäsenten sijaan ja
  2. vaalitoimikunnan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja yhden muun jäsenen sekä kolme varajäsentä siinä järjestyksessä, kun he tulevat jäsenten sijaan.

Päätös

Kunnanhallitus valitsi alue- ja kuntavaaleja 2025 varten Puumalan äänestysalueelle vaalilautakunnan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kolme muuta jäsentä sekä viisi varajäsentä seuraavasti:

Puumalan vaalilautakunta:

Varsinaiset jäsenet:

Toivo Salo, pj.
Pertti Havukainen, vpj.
Kirsi Sarvi
Satu Valtonen
Seija Ikonen

Varajäsenet:
1. Sari Hämäläinen
2. Maija-Liisa Reponen
3. Ilkka Tiusanen
4. Seppo Summanen
5. Antti Kasanen
 
Lisäksi kunnanhallitus valitsi alue- ja kuntavaaleja 2025 varten vaalitoimikunnan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja yhden muun jäsenen sekä kolme varajäsentä seuraavasti:

Vaalitoimikunta:

Varsinaiset jäsenet:
Eeva-Liisa Luukkonen, pj.
Mirja Soikkanen, vpj.
Kari Puurtinen

Varajäsenet:
1. Veli Lampinen
2. Paavo Soikkanen
3. Helvi Valtonen