Kunnanhallitus, kokous 21.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 109 Puumalan kirkonkylän sisääntuloväylän, kantatie 62:n ja Keskustien liittymän alueen elävöittäminen ympäristötaideteoksella

PuuDno-2023-96

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi
  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi
  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi
  • Tuula Vainikka, markkinointipäällikkö, tuula.vainikka@puumala.fi

Kuvaus

Taiteen edistämiskeskus Taike on myöntänyt Puumalan kunnalle erityisvustusta 50 000 euroa vuosille 2023-2024. Rahoituksen tarkoituksena on ympäristötaideteoksen hankintaa koskevan kilpailun järjestäminen sekä teoksien toteuttaminen.

Hankkeessa toteutetaan Puumalan kirkonkylän ja satama-alueen yleissuunnitelmaa kantatie 62:n ja Keskustien liittymän osalta. Suunnitelman mukaan alueelle rakennetaan Puumalan vahvuuksia esille tuova valaistu, kuntalaiset ja vieraat tervetulleeksi toivottava näyttävä taideteos sekä esteetön taidepolku taideteoksineen. Taideteoksista järjestetään julkinen suunnittelukilpailu. Kilpailuajan päätyttyä valitaan ja palkitaan voittajat.

Kilpailun palkinnot sekä voittaneen teoksen toteutus on tarkoitus kustantaa erityisavustuksella sekä kunnan omarahoitusosuudella. Omarahoitusosuutta on varattu vuoden 2023 talousarvioon sekä suunnitteluvuodelle 2024. Kilpailun jälkeen alkaa voittaneen taideteoksen rakentaminen ja liittymäalueen muokkaaminen suunnitelmien pohjalta. Valmiit taideteokset elävöittävät kantatie 62:n ja Keskustien liittymää. Ne tuovat esteettisyyttä ympäristöön ja taidetta ihmisten lähelle.

Julkista kilpailua varten on valmistunut kilpailuohjelma, jonka Suomen Taiteilijaseuran hallitus on hyväksynyt sellaisenaan 10.8.2023. Kilpailuohjelma on oheismateriaalina ja se on julkinen siinä vaiheessa, kun kilpailu avataan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää

1. sitoutua kilpailuohjelmaan liitteen mukaisesti

2. nimeää kaksi jäsentä palkintolautakuntaan ja

3. antaa palkintolautakunnalle valtuudet päättää palkittavat teokset kilpailuohjelmassa esitetyllä tavalla.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Palkintolautakuntaan nimettiin Laura Pitkonen ja Vesa Koivula.

Tiedoksi

Taiteen edistämiskeskus / palkintolautakunnan jäsenet, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, tekninen johtaja, taloushallinto