Kunnanhallitus, kokous 21.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Lieviskänjoen melontareitin vesistökunnostus

PuuDno-2021-140

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi
  • Timo Hämäläinen, ympäristösihteeri, timo.hamalainen@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunta on valmistellut Lieviskänjoen melontareitin kunnostushanketta. Nyt suunnitteilla oleva vesistökunnostus on jatkoa joulukuussa 2022 valmistuneelle Lieviskänkosken kalataloudelliselle kunnostukselle. Lieviskänjoki on Pienen Jukajärven laskujoki, joka laskee Lieviskänjärveen ja edelleen Lieviskänkosken kautta Saimaan Lieviskänlahteen. Lieviskänjoki on sekä Puumalan ja Sulkavan että Sulkavan ja Ruokolahden kuntien rajajoki. Joen keskivaiheille sijoittuu kolmen kunnan raja.

Lieviskänjoen melontareitti -hankkeen tarkoituksena on niittäen raivata nyt osin umpeen kasvaneesta väylästä melojille ja retkeilijöille kolmen kunnan yhteinen kulkuväylä. Joen pituus Lieviskänjärvestä Pieneen Jukajärveen on noin 7 km. Lieviskänjoen melontareitti -hankkeella täydennetään Puumalaan perustettuja retkeilyreittejä suojaisalla melontareitillä, joka palvelee myös naapurikuntien liikkujia ja matkailuyrityksiä haja-asutusalueella, jolla reittejä ei ennestään ole.  Melontareitti palvelee Puumalan, Sulkavan ja Ruokolahden vakituisia ja vapaa-ajan asukkaita sekä seudulle tulevia matkailijoita.

Suurin osa joen etelärannasta on luonnonsuojelualuetta, joten melontareitin kunnostus ja lisääntyvä liikkuminen joella ei juurikaan häiritse vakituista tai loma-asumista.  Lieviskänjoen suulla lähellä Lieviskänjärveä on kaksi loma-asumiseen ja yksi vakituiseen asumiseen käytetty rantakiinteistö. Joen rantaan ei em. kiinteistöjä lukuun ottamatta ole kaavoitettu rakennuspaikkoja.

Joen kunnostus myös lisää luonnon monimuotoisuutta.  Virtavesien kunnostus tähtää niiden ekologisen tilan kohenemiseen. Kalakannat sekä muu eliöstö voivat hyvin, jolloin vesistön arvo myös ihmiselle lisääntyy. Hanke tukee osaltaan Puumalan kunnan kestävän matkailun statusta (Sustainable Travel Finland).

Hanke perustuu Puumalan kunnan keväällä 2022 Ossi Kokilta (Itä-Puumalan osakaskunta, Lieviskän kyläyhdistys) tilaamaan kunnostushankkeen esiselvityksen, jossa todetaan mm seuraavaa: Lieviskänjoen melontareitti on alueellisesti merkittävä, erämainen melontakohde. Joen suhteellisen hidas virtaus tekee siitä turvallisen melontakohteen myös vähemmän melontaa harjoittaneille. Lisäksi suojainen joki mahdollistaa turvallisen melonnan myös tuulisilla säillä. Lähimmät vastaavat melontareitit sijaitsevat suhteellisen kaukana, koska Saimaan vaikutuksesta alueella ei ole paljoa melontaan sopivia, helposti melottavia jokireittejä. Melontareitti on yleisesti tunnettu ja melojia alueelle tulee pääkaupunkiseudulta saakka, lisäksi joella harjoitetaan myös kaupallista melontaretkeilyä.

Alustava hankesuunnitelma on liitteenä.

Hankkeella vahvistetaan Puumalan itäosien elinvoiman kehittymistä ja tehdään näkyväksi luontokohteita. Hankkeen kautta tiivistetään naapurikuntien yhteistyötä konkreettisin tuloksin. Toimijoiden käyttöön tuotetaan esite- ja markkinointimateriaalia kohteesta. Hankkeen vaikutusten voi ennakoida olevan positiivisia matkailun ja ohjelmapalveluiden kehittymisen näkökulmasta. Reitti antaa myös paikallisille uuden ja turvallisen harrastuskohteen.

Hankebudjetti on noin 41 000 euroa, johon haetaan hanketukea Veej´jakaja Leaderilta vähintään 50 %. Budjetti täsmentyy vielä valmistelun edetessä. Ruokolahden ja Sulkavan kunnat ovat tehneet jo päätöksen 6500 euron omarahoitusosuudesta. Lisäksi osakaskunta on alustavasti antanut sitoumuksensa noin tuhannen euron osuudesta. Hankehakemus on tarkoitus jättää elokuun 2023 aikana. 

Hanke toteutetaan 1.8.2023-31.12.2025 välisenä aikana.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää, että kunta sitoutuu Lieviskänjoen melontareitin kunnostushankkeeseen 6 500 euron omarahoitusosuudella ja vastaa hankkeen hallinnoinnista. Talousarviossa on varattu määrärahaa omarahoitukseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Veej´jakaja Leader, ympäristösihteeri, talous- ja palkkahallinto, markkinointipäällikkö, Ruokolahden kunta, Sulkavan kunta