Kunnanhallitus, kokous 21.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 112 Puumalan kunnan valmiussuunnitelman yleinen osa

PuuDno-2022-248

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunnan valmiussuunnittelu ja valmiussuunnitelman yleinen osa ovat osa kunnan kokonaisturvallisuuden viitekehystä. Puumalan kunta ylläpitää omaa turvallisuuttaan normaaliolosuhteiden organisaatiolla sekä lisäksi varautumalla valmius-, turvallisuus- ja pelastussuunnitelmien avulla erilaisiin turvallisuustilanteisiin.

Valmiussuunnittelun ja varautumisen tarkoituksena on taata mahdollisimman vakaa ja häiriötön palvelutaso niin normaaliolojen häiriötilanteissa, erityistilanteissa kuin poikkeusoloissakin. Liitteenä oleva valmiussuunnitelma kuvaa perusmenettelyt, joiden avulla Puumalan kunta valmistautuu tähän haasteeseen.

Valmiuslain mukaan kunnan tulee valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin sekä toimenpitein varmistaa tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen myös häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Valmiussuunnittelulla tarkoitetaan organisaation varautumista tavalla, missä voimavarojen käyttö ja toiminta suunnitellaan sekä priorisoidaan häiriötilanteen vaatimusten mukaisesti ottamalla huomioon myös valmiuslain tarkoittamat poikkeusolot. Normaaliolojen häiriötilanteiden ja poikkeusolojen toimintaa varten valmiutta täydennetään uhka-arvioiden edellyttämillä lisätoimenpiteillä.

Valmiussuunnitelma koostuu useista eri asiakirjoista, jotka valmiussuunnitelman yleinen osa sitoo yhteen. Varautumistehtävät kytketään eri toimialueiden ja henkilöiden tehtäviin, toiminta- ja taloussuunnitteluun erilaisiin kehittämishankkeisiin sekä raportointijärjestelmiin.

Puumalan kunnan valmiussuunnittelu muodostuu tästä liitteenä olevasta yleisestä osasta, joka on julkinen asiakirja. Häiriötilannekortit tulevat valmiussuunnitelman liitteeksi ja samoin turvallisuus- ja pelastussuunnitelmat. Liitteet ovat salaisia. Suunnitelmaa täydentävät yhteistyöviranomaisten valmiussuunnitelmat sekä niiden yritysten valmiussuunnitelmat, joiden toiminta on perushuollon, teollisuustuotannon, energiahuollon ja infrastruktuurin kannalta välttämätöntä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä Puumalan kunnan valmiussuunnitelman yleisen osan liitteen mukaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

esihenkilöt, Järvi-Saimaan Palvelut Oy, Puumalan vesiosuuskunta, Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa