Kunnanhallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Hiekkoinniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen

PuuDno-2022-176

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Kuvaus

Hätinvirran lossiyhteyden korvaamista sillalla on suunniteltu toistakymmentä vuotta.

Pohjois-Savon ELY-keskus on laadituttanut kesällä 2022 valmistuneen tiesuunnitelman WSP Finland Oy:llä. Tiesuunnitelma on käynyt lausuntokierroksella ja asetetaan todennäköisesti nähtäville vuoden 2023 alussa.

Tiesuunnitelman toteuttamiseksi on syytä kumota alueella voimassa oleva Hiekkoinniemen ranta-asemakaavaa pieneltä osin. Siltahankkeen toteuttaminen vaatii lisää tiealuetta uudelle tielinjauksen ja sillan tulopenkereiden osalle. Kaavaa kumotaan noin 2930 neliömetrin alueelta.

Ranta-asemakaavan kumoamisen tavoitteena on mahdollistaa maantien 15123 Hätinvirran lossin korvaaminen sillalla tiesuunnitelman mukaisesti. Voimassa olevassa Hiekkoinniemen ranta-asemakaavassa (vahvistettu 2.4.1992) suunnittelualue on osoitettu maa- ja metsätalousalueeksi. Kaavamuutoksella kumotaan osittain Hiekkoinniemen ranta-asemakaavaa tilan Hätinkangas 623-408-1-149 alueelta. Kyseistä ranta-asemakaavaa on jo kertaalleen kumottu myös osittain (kunnanvaltuusto 14.12.2015 § 47).

Alueella on tehty kasvillisuus- ja luontotyyppikartoitus syksyllä 2021. Suunnittelualueella ei ole Museoviraston rekisteritietojen perusteella suunnittelualueella tiedossa muinaisjäännöksiä, eikä keväällä 2022 ELY-keskuksen teettämän arkeologisen tarkastuksen mukaan alueelta löytynyt merkkejä esihistoriallisesta asutuksesta.

Kaavan vireilletulosta tiedotetaan kaavaluonnoksen nähtäville laiton yhteydessä. Kaavasta ei ole tarpeen laatia osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa, koska kyseessä on vaikutuksiltaan vähäinen asemakaavan kumoaminen (MRL 63 §).

Kaavaluonnos asetetaan nähtäville marraskuussa 2022 ja siitä pyydetään lausunnot tarvittavilta viranomaisilta. Kaavaluonnoksen nähtävillä olosta tiedotetaan kunnan käytäntöjen mukaan. Osallisilla on tällöin mahdollisuus kertoa mielipiteensä valmisteluvaiheen aineistosta.

Alkuvuoden 2023 aikana edetään ehdotusvaiheeseen. Kaavaehdotus asetetaan nähtäville, jolloin osalliset voivat jättää muistutuksen aineistosta. Viranomaislausunnot pyydetään myös tässä vaiheessa. Tavoitteena on saada kaavan kumoaminen kunnanvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn talvella 2023. Kaavan laatijana toimii Karttaako Oy.

Päätösehdotus

Esittelijä

Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää asettaa vireille tulleen Hiekkoinniemen ranta-asemakaavan osittaisen kumoamisen valmisteluaineiston nähtäville maankäyttö- ja rakennuslain 62 ja 63 § ja maankäyttö- ja rakennusasetuksen 30 § mukaisesti. Nähtävillä olosta tiedotetaan kuulutuksella kunnan ilmoitustaululla ja verkkosivuilla.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Kuvaus

Ranta-asemakaavalla kumotaan osittain Hiekkoinniemen ranta-asemakaavaa tilan Hätinkangas 623-408-1-149 alueelta. Ranta-asemakaavan kumoamisen tavoitteena on mahdollistaa Hätinvirran lossin korvaaminen sillalla tiesuunnitelman mukaisesti.

Kaavaratkaisun perusteissa todetaan, että ”yleisesti todettuna lossiyhteydet aiheuttavat tienpitäjälle merkittäviä vuosittaisia käyttökustannuksia ja suhteellisen lyhyellä välillä liikennöivä lossi on usein kannattavaa korvata kiinteällä yhteydellä. Tämä hanke koskee tällaista toimenpidettä”.

Lintusalon maantien parantamista varten kyseistä ranta-asemakaavaa on jo kertaalleen kumottu myös osittain (kvalt 14.12.2015 § 47).

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 7.11.2022 asettaa vireille tulleen Hiekkoinniemen ranta-asemakaavan osittaisen kumoamisen valmisteluaineiston nähtäville maankäyttö- ja rakennuslain 62 ja 63 § ja maankäyttö- ja rakennusasetuksen 30 § mukaisesti.

Valmisteluaineistot ovat olleet nähtävillä Puumalan kunnan teknisellä osastolla sekä kunnan verkkosivuilla 16.11.-19.12.2022. Lähimpiä kaavanmuutosalueen maanomistajia tiedotettiin vireilletulosta kirjeitse. Aineistosta pyydettiin lausunnot viranomaisilta ja osalliset saivat jättää asiassa mielipiteensä nähtävilläoloaikana.

Nähtävilläoloaikana saapui kolme lausuntoa sekä yksi huomautus.

Etelä-Savon ELY-keskuksella ja Etelä-Savon maakuntaliitolla ei ole ollut huomautettavaa kaavahankkeesta. Pohjois-Savon ELY-keskus on huomioinut vanhan kaavan liittymäkohtia tarkoittavien nuolimerkintöjen poistamistarpeen. Liittymät eli kulkuyhteydet tonteille järjestellään tiesuunnitelmalla.

Huomautuksen jättänyt on toivonut alueen säilyvän mahdollisimman luonnonmukaisena sillan rakentamisesta huolimatta. Huomautuksen aiheet liittyvät varsinaiseen tiesuunnitelmaan, johon voi pyrkiä vaikuttamaan jättämällä tiesuunnitelmasta huomautus. Kaavan osittainen kumoaminen ainoastaan mahdollistaa tiesuunnitelman mukaisen tien rakentamisen, mutta suunnitelman yksityiskohtiin ei kaavan kumoamisella voida vaikuttaa.

Kaavakartta, lausunnot ja huomautus liitteenä.

Annetun palautteen perusteella informatiiviset nuolimerkinnät merkitään kaavakartalla vielä kumottavaksi Pohjois-Savon ELY-keskuksen antaman palautteen perusteella. Muita muutoksia ei ole tarpeen kaavakarttaan tehdä. Kaavaselostusta on päivitetty tarpeellisilta osin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää asettaa Hiekkoinniemen ranta-asemakaavan osittaisen kumoamisen kaavaehdotuksen tilalla 623-408-1-149 julkisesti nähtäville maankäyttö- ja rakennuslain 65 § ja maankäyttö- ja rakennusasetuksen 27 § mukaisesti vähintään 30 päivän ajaksi. Nähtävillä olosta tiedotetaan kuulutuksella kunnan ilmoitustaululla ja verkkosivuilla. Naapureille lähetetään kirje ja viranomaisilta pyydetään tarvittavat lausunnot.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunnanhallitus asetti julkisesti nähtäville kokouksen 13.2.2023 § 24 perusteella Hiekkoinniemen ranta-asemakaavan osittaista kumoamisesta koskevat asiakirjat.

Aineistot olivat julkisesti nähtävillä 2.3.-31.3.2023 kunnan verkkosivuilla ja kunnanvirastolla. Kaavaehdotuksen nähtävillä olosta on kuulutettu kunnan ilmoitustaululla ja kunnan verkkosivuilla.

Kaava-alueen sekä lähialueen ulkopaikkakuntalaisia maanomistajia on tiedotettu hankkeesta kirjeitse.

Nähtävilläolon aikana asiasta on voinut jättää muistutuksen ja kaavaehdotuksesta on pyydetty lausunnot tarvittavilta viranomaisilta, jotka ovat hankkeessa olleet osallisia.

Maakuntaliitto ilmoitti, ettei lausu kaavaehdotuksesta.

Kaavaehdotuksesta saatiin nähtävilläoloaikana yksi lausunto Etelä-Savon ELY-keskukselta, eikä siinä ollut huomautettavaa kaavan kumoamisen ehdotuksen takia.

Lausunnot on referoitu ohessa ja niistä kirjoitettu vastineet.

Kaavakartta, kaavaselostus ja kaavaehdotuksen palaute liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Puumalan kunnanhallitus päättää tehdä valtuustolle seuraavan päätösehdotuksen:

Valtuusto päättää maankäyttö- ja rakennuslain 52 §:n mukaisesti hyväksyä Hiekkoinniemen ranta-asemakaavan osittaisen kumoamisen tilalla Hätinkangas 623-408-1-149.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.