Hyvinvointilautakunta, kokous 28.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 70 Vastine aluehallintoviraston selvityspyyntöön

PuuDno-2022-16

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Itä-Suomen aluehallintovirasto pyysi Puumalan kunnan hyvinvointilautakunnalta selvitystä esiopetusta täydentävästä varhaiskasvatuksesta. Selvityspyyntö (ISAVI/9266/2022) liittyi aluehallintovirastojen alkuvuodesta 2022 tekemään peruspalvelujen saatavuuden arviointiin. Aluehallintovirasto arvioi peruspalvelujen saatavuutta joka toinen vuosi. Peruspalveluiden arvioinnilla seurataan, valvotaan ja arvioidaan palvelujen yhdenvertaista toteutumista koko maassa. Vuoden 2021 arvioinnissa yhtenä arviointikohteena oli esiopetus ja sitä täydentävän varhaiskasvatuksen saaminen. Tiedot kerättiin kuntakyselyllä, jolla kartoitettiin 31.12.2021 tilannetta. Kuntakyselyssä oli kysymys "Onko kunnassanne huoltajille tarjottu mahdollisuutta valita esiopetusta täydentävä varhaiskasvatus, joka toteutetaan varhaiskasvatuksen toimipaikassa?" Puumalan kunnasta annettiin ko. kysymykseen vastaus Ei ole. Perustelu vastaukseen oli seuraava: Lapset osallistuvat kunnan järjestämään aamu- ja iltapäivätoimintaan. Varhaiskasvatukseen lapset osallistuvat aamulla ennen klo 7:ää ja illalla klo 16.30 jälkeen sekä viikonloppuisin. Tähän liittyen Itä-Suomen aluehallintovirasto pyysi Puumalan kunnan hyvinvointilautakunnalta selvitystä seuraavista asioista:

  • Miten kunta huomioi esiopetusta järjestäessään perusopetuslain (628/1998) 6 §:n, jonka mukaan esiopetusta järjestäessä tulee ottaa huomioon, että opetukseen osallistuvilla lapsilla on mahdollisuus käyttää varhaiskasvatuspalveluita?
  • Kuvaus esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen järjestämisestä lukuvuosina 2021–2022 ja 2022–2023.
  • Miten esioppilaiden huoltajille on tiedotettu lapsen mahdollisuudesta käyttää esiopetusta täydentäviä varhaiskasvatuspalveluita esiopetukseen ilmoittauduttaessa vuonna 2021 ja 2022?

Päiväkodin johtaja, yhtenäiskoulun rehtori ja kunnan hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja laativat vastauksen selvityspyyntöön. Puumalan kunnan vastine aluehallintoviraston selvityspyyntöön kokonaisuudessaan on liitetiedostona. Hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja esittelee kunnan vastineen kokouksessa.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä Puumalan kunnan vastineen aluehallintoviraston selvityspyyntöön (ISAVI/9266/2022). 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, yhtenäiskoulun rehtori, päiväkodin johtaja