Hyvinvointilautakunta, kokous 10.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Lapsen tuen tarpeen huomiointi lasten lukumäärässä

PuuDno-2022-173

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi varhaiskasvatuslain muuttamisesta (HE 148/2021 vp) on hyväksytty eduskunnassa 8.12.2021. Eduskunnan vastauksen (EV 195/2021 vp) mukaisesti muutetaan varhaiskasvatuslain (540/2018) 3 §:n 1 momentin 2 kohta, 23 §, 35 §:n 2 momentti, 38 §:n 2 momentti ja 62 §, sekä lisätään lakiin uusi 3 a luku. Varhaiskasvatuslakiin ehdotetut muutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.8.2022 alkaen.

Eduskunta on hyväksynyt myös seuraavat lausumat sivistysvaliokunnan mietinnön (SiVM 14/2021 vp) pohjalta:

  1. Eduskunta edellyttää, että lapsen tuen toteutumista ja resursointia varhaiskasvatuksessa seurataan ja sen pohjalta lapsen tukea koskevan sääntelyn muutostarpeista tehdään selvitys sivistysvaliokunnalle vuoden 2024 loppuun mennessä ja lapsen tuen säännösten kehittämistä jatketaan selvityksen esiintuomien muutostarpeiden pohjalta selkeyttäen mm. tuen portaiden määrittelyä ja kriteereitä sekä inkluusion tarkempaa määrittelyä ja toteuttamista.
  2. Eduskunta edellyttää, että hallitus toteuttaa koko oppimisen tuen järjestelmän kokonaisuudistuksen koko koulutuspolulla varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle, jotta jokainen oppimisvaikeuksia kokeva ja tukea opinnoissaan tarvitseva saa tarvitsemansa tuen jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Varhaiskasvatuslain uudessa 3 a luvussa säädetään lapsen oikeudesta varhaiskasvatuksessa annettavaan tukeen. Varhaiskasvatukseen osallistuvan lapsen on saatava hänen yksilöllisen kehityksensä, oppimisensa ja hyvinvointinsa edellyttämää tukea osana varhaiskasvatuksen perustoimintaa. Tuki muodostuu kolmelle eri tasolle (yleinen, tehostettu ja erityinen tuki) ja on näin rakenteellisesti lähempänä perusopetuslaissa määriteltyä tukea.

Lapselle annettaviin tukipalveluihin kuuluu lain mukaan oikeus saada varhaiskasvatuksen erityisopettajan antamaa konsultaatiota ja opetusta sekä varhaiskasvatukseen osallistumisen edellyttämiä tulkitsemis- ja avustamispalveluja ja apuvälineitä.

Kunnan, kuntayhtymän ja yksityisen palveluntuottajan on huolehdittava, että varhaiskasvatuksessa on riittävä määrä eri kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilöstöä, jotta varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa ja jotta myös vammaisten ja muiden lasten tuen tarpeisiin vastataan. Kunnan käytettävissä on oltava varhaiskasvatuksessa esiintyvää tarvetta vastaavasti varhaiskasvatuksen erityisopettajan palveluja.

Laki edellyttää huomioimaan vammaiset tai 15 a §:n 2 tai 3 momentissa tarkoitetun tuen tarpeessa olevat lapset varhaiskasvatuksen henkilökunnan tai lasten lukumäärässä, jos tällaista lasta varten ei ole avustajaa.

Puumalan kunnassa varhaiskasvatuksen lapsiryhmien muodostaminen pohjautuu ikään perustuvaan lakisääteiseen painokertoimeen. Tämän lisäksi ryhmien muodostamisessa tulisi ottaa huomioon tuen tarpeeseen perustuva paikkatarvekerroin, jonka avulla pystytään varmistamaan lapsiryhmän rakenteelliset edellytykset lain mukaiselle lapsen tuen toteutumiselle. 

Ryhmiä muodostettaessa lapset otetaan huomioon ikään perustuvan lakisääteisen painokertoimen avulla. Olisi toivottavaa, että myös tukeen liittyvä kerroin määriteltäisi, jotta ryhmä ei kasvaisi liian suureksi, jos siinä on tukea tarvitsevia lapsia. Paikkatarvekertoimet eivät ole tällä hetkellä käytössä Puumalassa. Tästä toimenpiteestä itsessään ei synny lisäkustannuksia, mutta toteutuessaan se voi pienentää ryhmien lapsimäärän maksimikokoa.

Alle kolmevuotiaiden lasten ikäsidonnainen painokerroin on 1,75 ja yli kolmevuotiaiden lasten painokerroin on 1. Lakimuutoksen myötä toiminnanohjausjärjestelmään on suunniteltu paikkatarvekertoimet seuraavasti: Tehostetun tuen paikkatarvekerroin on alle kolmevuotiailla lapsilla 1,5 ja yli kolmevuotiailla lapsilla 0,5. Erityisen tuen paikkatarvekerroin alle kolmevuotiailla lapsilla on 1,75 ja yli kolmevuotiailla lapsilla 1. Tehostetun ja erityisen tuen paikkatarvekertoimet tulevat ikäsidonnaisen painokertoimen lisäksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että Puumalan kunnan varhaiskasvatuksessa otetaan käyttöön lasten tuen tarpeeseen perustuva paikkatarvekerroin esityksen mukaisesti 1.1.2023 alkaen.

 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

päiväkodin johtaja