Kunnanhallitus, kokous 4.7.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 116 Puumalan kunnan ehdotukset Itä-Suomen elinvoimaa vahvistaviksi toimenpiteiksi

PuuDno-2022-137

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti kesäkuun 2022 alussa valtiosihteerityöryhmän, jonka tehtävänä on selvittää, miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut itäisen Suomen talouteen ja millaisia toimenpiteitä alueen elinvoiman vahvistamiseksi tarvitaan. Valtiosihteerityöryhmä tekee ehdotuksensa toimenpiteistä 16.8.2022 eli budjettiriiheen mennessä.

Valtiosihteerityöryhmä on perustettu varautumisen ministerityöryhmän päätöksen mukaisesti. Venäjän Ukrainassa aloittamasta sodasta aiheutuvien aluetaloudellisten ongelmien arvioidaan olevan monin osin vasta edessäpäin, ja niihin liittyy paljon epävarmuutta. Ensivaiheessa suoria vaikutuksia näyttäisi kohdistuvan erityisesti itäiseen Suomeen.

Valtiosihteerityöryhmän tehtävänä on muodostaa laaja-alainen tilannekuva sodan suorista ja epäsuorista taloudellisista vaikutuksista itäisessä Suomessa. Tehtävänä on myös arvioida sodan vaikutuksia olennaisiin logistiikka- ja arvoketjuihin sekä keskeisiin elinkeinosektoreihin sekä itäisessä Suomessa että laajemmin koko maassa. Valtiosihteerityöryhmä myös tarkastelee eri rahoitusinstrumenttien käyttöä sodan aluetaloudellisten vaikutusten lieventämiseksi ja uusiin kehitysmahdollisuuksiin tarttumiseksi.

Puumalan kunta pitää tärkeänä, että itäisen Suomen erityisasema huomioidaan vahvasti työryhmän ehdotuksissa.

Saimaan kanavan investointien jäädyttäminen tarkoittaa 90 miljoonan euron investoinnin toteutumatta jäämistä. Nämä määrärahat on syytä kohdentaa uudelleen itäisen Suomen infrastruktuuria parantaviin kohteisiin.

Parikkalan rajanylityspaikan avaamisen estyminen jättää puolestaan noin 300 000 potentiaalisen matkailijan/kävijän aukon vuosittain Itä-Suomeen. Tämän lisäksi viennin ja matkailun tyrehtyminen iskee lujasti Itä-Suomeen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää esittää liitteen 1 mukaisia toimenpiteitä valtiosihteerityöryhmälle Itä-Suomen elinvoiman vahvistamiseksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Valtiosihteerityöryhmän jäsenet, Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajat, työ- ja elinkeinoministeriö, Etelä-Savon kauppakamari, Etelä-Savon Yrittäjät, Etelä-Savon maakuntaliitto