Kunnanhallitus, kokous 4.7.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 115 Ruoka- ja puhtaanapitopalveluiden uudelleenorganisointia koskeva yhteistoimintamenettely

PuuDno-2022-86

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunnanvaltuusto päätti 2.5.2022 §16, että Puumalan kunta alkaa valmistella Järvi-​Saimaan Palvelut Oy:n kanssa liikkeenluovutusta,​ apporttiluovutusta ja osakkeiden merkintää siten,​ että toimenpiteet koskevat sekä ruokapalveluja että puhtaanapitopalveluja kokonaisuudessaan. 

Lisäksi kunta lausui kantanaan,​ että

  1. ruokapalveluissa tulee käyttää mahdollisimman laajasti kotimaisia ja lähellä tuotettuja raaka-​aineita.
  2. puhtaanapitopalveluiden osalta tulee valmistella mallia,​ jossa vuosittaiset peruspesut ja lisäsiivoukset (kuten muutto-​ ja remonttisiivoukset) ostettaisiin yksityiseltä toimijalta.
  3. valmistelussa tulee tarkastella myös varhaiskasvatuksen ruoka-​ ja puhtaanapidon henkilöstön siirtymistä Järvi-​Saimaan Palveluihin synergiaetujen saavuttamiseksi

Yhteistoimintalain luvun 4 §26 mukaisesti liikkeenluovutuksesta tulee tiedottaa henkilöstölle. Em. lainkohdan mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niiden työntekijöiden henkilöstön edustajille, joita luovutus koskee:

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;

2) luovutuksen syyt;

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

Luovuttajan on annettava 1 momentissa tarkoitetut, hallussaan olevat tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista.

Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta. Liikkeen luovuttaja ja luovutuksensaaja voivat hoitaa tiedottamisvelvollisuutensa myös yhdessä.

Jos liikkeen luovutuksesta aiheutuu 16 §:ssä säädetyn neuvotteluvelvoitteen piiriin kuuluvia asioita, niistä käydään muutosneuvottelut 3 luvun mukaisesti.

Liikkeenluovutuksen yhteydessä ei tapahdu henkilöstövähennyksiä. 

Puumalan kunnan hallintosäännön mukaan kunnanhallituksella on §20 mukaan yleistoimivalta henkilöstöasioissa. Tämä tarkoittaa, että mikäli toimivallasta henkilöstöasioissa ei ole säädetty laissa eikä määrätty hallintosäännössä, toimivalta on kunnanhallituksella.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus oikeuttaa aloittamaan Yhteistoimintalain 4 luvun mukaisen prosessin kunnan ruoka- ja puhtaanapitopalveluiden henkilöstön sekä varhaiskasvatuksen puolella työskentelevien yhden tilahuoltajan ja yhden keittäjän siirtymiseksi Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n palvelukseen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Yhteistyötoimikunta, ruokapalvelupäällikkö, päiväkodinjohtaja, tekninen johtaja, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja