Kuvaus
Varhaiskasvatuslain (13.7.2018/540) 57 a § mukaan varhaiskasvatushenkilöstöön kuuluvan on toimittava siten, että lapsen varhaiskasvatus toteutetaan tässä laissa edellytetyllä tavalla. Työ- tai virkasuhteisen henkilön on ilmoitettava viipymättä varhaiskasvatuksen toimipaikan toiminnasta vastaavalle henkilölle, jos hän tehtävissään huomaa epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan lapsen varhaiskasvatuksen toteuttamisessa tässä laissa säädetyn mukaisesti. Ilmoitus tulee tehdä kirjallisesti. Ilmoituksen vastaanottaneen henkilön on ilmoitettava asiasta varhaiskasvatuksen johtavalle viranhaltijalle.
Ilmoitus voidaan tehdä salassapitosäännösten estämättä, jos se on välttämätöntä ilmoitusvelvollisuuden täyttämiseksi ja epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan poistamiseksi.
Varhaiskasvatuksen järjestäjän ja tuottajan on tiedotettava henkilöstölleen ilmoitusvelvollisuudesta ja sen käyttöön liittyvistä asioista. Ilmoitusvelvollisuuden toteuttamista koskevat menettelyohjeet on laadittava kirjallisena ja pidettävä julkisesti nähtävillä. Ilmoituksen tehneeseen henkilöön ei saa kohdistaa kielteisiä vastatoimia ilmoituksen seurauksena.
Tässä pykälässä tarkoitetut ilmoitukset säilytetään, kunnes vuosi on kulunut sen kalenterivuoden päättymisestä, jona ilmoitus tehtiin.
Varhaiskasvatuslain (13.7.2018/540) 57 b § mukaan edellä 57 a §:ssä tarkoitetun ilmoituksen vastaanottaneen varhaiskasvatuksen toimipaikan toiminnasta vastaavan henkilön tulee ilman aiheetonta viivytystä käynnistää tarvittavat toimet epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan poistamiseksi.
Jos epäkohtaa tai ilmeisen epäkohdan uhkaa ei pystytä itsenäisesti poistamaan varhaiskasvatuksen toimipaikassa, on varhaiskasvatuksen johtavan viranhaltijan annettava asiassa tarpeellista ohjausta ja neuvontaa epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan poistamiseksi.
Varhaiskasvatuksen johtavan viranhaltijan on ilmoitettava asiasta edelleen aluehallintovirastolle tai Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle, jos epäkohtaa tai ilmeisen epäkohdan uhkaa ei edellä mainituista toimenpiteistä huolimatta poisteta. Ilmoitus voidaan tehdä salassapitosäännösten estämättä, jos se on välttämätöntä asian käsittelemiseksi ja epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan poistamiseksi.
Aluehallintovirasto tai Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voi antaa määräyksen epäkohdan poistamiseksi ja päättää sitä koskevista lisätoimenpiteistä.
Ilmoituksen tehneellä henkilöllä on kohtuullisen ajan kuluessa oikeus saada tietää, mihin toimenpiteisiin ilmoituksen johdosta on ryhdytty.
Jos varhaiskasvatustoimintaa epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan poistamiseksi muutetaan ja muutoksella on erityistä merkitystä lapsen kasvun ja kehityksen kannalta, on varhaiskasvatustoiminnan muutoksesta ilmoitettava muutoksen kohteena olevan lapsen vanhemmalle tai muulle huoltajalle.
Päiväkodin johtaja on käynyt tämän asian yhdessä päiväkodin henkilökunnan ja perhepäivähoitajan kanssa läpi.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Anne Julin, palvelujohtaja, anne.julin@puumala.fi
Hyvinvointilautakunta päättää, että varhaiskasvatuslain mukaisen ilmoitusmenettelyn osalta Puumalan päiväkodissa ja perhepäivähoidossa toimitaan seuraavasti:
Jos varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, sosionomi, opettaja, erityisopettaja tai perhepäivähoitaja huomaa epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan lapsen varhaiskasvatuksen lain mukaisessa toteuttamisessa, hän tekee siitä vapaamuotoisen kirjallisen ilmoituksen päiväkodin johtajalle. Päiväkodin johtaja ilmoittaa tehdystä ilmoituksesta kirjallisesti palvelujohtajalle. Päiväkodin johtaja käynnistää välittömästi tarvittavat toimet epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan poistamiseksi ja asian korjaamiseksi. Päiväkodin johtaja säilyttää ilmoitukset ilmoituksen tekemistä seuraavan vuoden loppuun saakka.
Jos epäkohtaa tai ilmeisen epäkohdan uhkaa ei toimenpiteistä huolimatta poisteta, päiväkodin johtaja ilmoittaa asiasta aluehallintovirastolle tai Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle.
Jos varhaiskasvatustoimintaa epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan poistamiseksi muutetaan ja muutoksella on erityistä merkitystä lapsen kasvun ja kehityksen kannalta, päiväkodin johtaja ilmoittaa siitä muutoksen kohteena olevan lapsen vanhemmalle tai muulle huoltajalle.
Päiväkodin johtaja toimittaa ilmoitusmenettelyyn liittyvät ilmoitukset ja niiden aiheuttamat toimenpiteet hyvinvointilautakunnalle tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.